BVB Evoluţie spectaculoasă a acţiunilor SIF

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iunie 2005

Bursa de Valori a dat semne de stagnare, cu uşoară scădere la finele şedinţei, cînd pe piaţă au apărut vînzătorii. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri pe Bursă a crescut simţitor comparativ cu ziua anterioară. Această creştere s-a datorat în special transferurilor realizate cu acţiunile SIF, care au totalizat o valoare de peste 104 miliarde de lei. Rulajul bursier a fost de aproximativ 150 miliarde de lei.

Nu au lipsit în sesiunea bursieră de ieri nici tranzacţiile cu obligaţiuni. Au fost tranzacţionate 60 obligaţiuni BRD, la un preţ cu 4% mai mare decît principalul şi în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei.

Indicii bursieri au scăzut, doar indicele BET - FI care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF s-a apreciat cu 1,45% faţă de sesiunea bursieră anterioară.

După şedinţa din ziua precedentă, în cursul sesiunii de ieri, cotaţia acţiunilor "Banca Transilvania" a suferit o corecţie, ajungînd la finele zilei la 7.550 lei/titlu, în scădere cu 0,7% faţă de ziua anterioară. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu titlurile băncii a însumat circa 16,6 miliarde de lei.

La aceeaşi categorie, cu acţiunile "Petrom" Bucureşti s-au perfectat tranzacţii în valoare de aproximativ 7 miliarde de lei. S-a efectuat o tranzacţie specială (deal), cu peste 700.000 acţiuni SNP, la un rulaj de 2,6 miliarde de lei.

La categoria SIF, cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF 2 "Moldova" Bacău. Cu acţiunile societăţii de investiţii financiare Moldova s-au realizat transferuri însumînd peste 35 miliarde de lei, aproximativ un sfert din totalul categoriei. Cel mai mare pachet cu 150.000 acţiuni la preţul unitar de 11.000 lei a fost transferat la finalul şedinţei de ieri.

Un alt emitent din segmentul SIF a fost SIF "Oltenia", cu un rulaj de 32,56 miliarde de lei.

În prima parte a sesiunii bursiere, preţul acţiunilor SIF s-a apreciat, însă în partea a doua a zilei, spre finalul şedinţei, vîn-zătorii au intrat în piaţă, fapt care a determinat reducerea cotaţiilor SIF pînă la minimele zilei. În opinia brokerilor, a exis-tat în piaţă un dezechilibru între cererea şi oferta existentă, vînzătorii reuşind performanţa să se impună pe Bursă în final.

La categoria a doua, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Valoarea totală a titlurilor transferate a fost de aproximativ 8 miliarde de lei. Preţul la închiderea sesiunii bursiere a fost de 780 lei/acţiune, în scădere cu 1,5% faţă de ziua precedentă.

"Impact" Bucureşti

În ultimele două săptămîni, titlurile firmei de construcţii s-au caracterizat prin scăderi ale cotaţiilor. Vînzătorii de acţiuni "Impact" au dominat piaţa, fapt concretizat în scăderi ale preţului. La sfîrşitul sesiunii, cursul a fost de 3.970 lei/titlu, în scădere cu 4,6% faţă de cel precedent. Au fost trans-ferate peste un milion de acţiuni, iar valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 4,5 miliarde de lei. Cotaţia IMP a fluctuat între un minim de 3.970 şi un maxim de 4.290 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb