BVB Evoluţii modeste la Bursă corelate cu creşteri răzleţe

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 decembrie 2005

Vînzătorii şi-au făcut apariţia în piaţă ieri, după ce zilele trecute cotaţiile bursiere au înregistrat creşteri spectaculoase. Introducerea la tranzacţionare a producătorului de medicamente "Biofarm" a condus la creşterea interesului investitorilor pentru sectorul farmaceuticelor. Compania a fost una dintre cele mai tranzacţionate la prima categorie. În prima parte a şedinţei, cotaţia a urcat pînă la nivelul maxim al zilei de 0,6 RON/acţiune, ulterior însă pe fondul ordinelor de vînzare plasate în piaţă, cotaţia a scăzut pînă la 0,56 RON/acţiune. Preţul la finele sesiunii bursiere a fost de 0,57 RON/titlu, acelaşi ca cel din ultima zi de tranzacţionare pe Rasdaq.

Sesiunea bursieră de ieri a fost ultima din această săptămînă, zilele de 1 şi 2 decembrie fiind libere, prin urmare nu vor mai fi şedinţe bursiere. Evoluţiile de ieri au fost modeste la Bursă, însă au existat şi excepţii. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate la Bursă a fost de aproximativ 60 de milioane de RON. Evoluţia Bursei a fost caracterizată de creşteri ale cotaţiilor în prima parte a şedinţei, după care au urmat scăderi de preţ. Peste 100.000 de RON au fost efectuaţi prin intermediul tranzacţiilor cu obligaţiuni corporatiste.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost SNP "Petrom", cu un rulaj de peste 7,7 milioane de RON. Maximul zilei a fost atins în prima parte a sesiunii bursiere, acesta fiind de 0,4950 RON/acţiune, după care au urmat reduceri. Ultima tranzacţie s-a realizat ieri la preţul de 0,4840 RON/acţiune, în creştere cu 1% faţă de nivelul anterior. La aceeaşi categorie, cea mai mare scădere a avut-o acţiunile BRD, cu 2% pînă la 14,4 RON/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate cu titlurile băncii s-a cifrat la aproximativ 2 milioane de RON şi un volum de peste 137.000 de acţiuni. Celălalt emitent de la aceeaşi categorie, respectiv "Banca Transilvania" a înregis-trat o scădere de curs de 0,8% pînă la 1,29 RON/acţiune.

Scăderile înregistrate de segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare a scăzut şi ieri, continuînd tendinţa de marţi, însă în ritm mult mai redus. Indicele BET-FI care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF s-a depreciat cu 0,55%. La finalul zilei, nici un SIF nu a avut preţ în creştere. Cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF5 "Oltenia", cu un rulaj de 9,2 milioane de RON. Preţul titlurilor SIF5 a fost la finalul zilei de 2,5 RON/acţiune, acelaşi ca cel anterior. Cea mai mare reducere de curs a avut-o SIF2 "Moldova" Bacău, preţul la final fiind în scădere cu 1,4% pînă la nivelul de 2,19 RON/acţiune.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Deşi actorii pieţei se aşteptau ca preţul acţiunii "Rompetrol Rafinare" să scadă din cauza audierii premierului la Parchet, situaţia a fost cea contrară. Cursul a atins în prima parte a zilei maximul de 0,1150 RON/acţiune, după care pe fondul unor corecţii uşoare a fost la finalul şedintei de tranzacţionare de 0,1120 RON/acţiune. Acesta a fost acelaşi cu cel din şedinţa anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb