BVB Evoluţii modeste pentru acţiunile blue-chips

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 noiembrie 2005

Acţiunile blue-chips, cele mai lichide titluri de pe Bursă au fost caracterizate de o evoluţie modestă în cadrul sesiunii bursiere de ieri. Excepţie au făcut acţiunile SNP "Petrom", care după ce au crescut luni cu 7,7% au scăzut ieri cu 6,2% pînă la nivelul preţului de închidere de 0,4220 RON/ acţiune. Volumul transferat a fost de 12 milioane de titluri, în sumă de peste 5 milioane de RON.

Indicii bursieri au avut evoluţii opuse. Indicele BET a scăzut cu 1,39%, iar BET-FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, s-a apreciat cu 1,01% faţă de nivelul anterior. Lichiditatea a fost redusă, rulajul total realizat pe Bursă însumînd circa 31 de milioane de RON.

La prima categorie o evoluţie constantă a preţului a înregis-trat-o acţiunile "Banca Transilvania". Valoarea totală transferată a fost de 5 milioane de RON, tranzacţionîndu-se aproximativ 4,5 milioane de titluri. Pretul la finalul zilei a fost de 1,15 RON/acţiune, acelaşi ca cel din ziua anterioară, după ce pe parcursul zilei cotaţia a atins nivelul maxim de 1,16 RON/acţiune.

După creşterea bruscă de luni a preţului titlurilor băncii BRD, ieri acesta a suferit corecţii. Cotaţia a scăzut de la 13,2 RON/acţiune în prima parte a zilei la 13,1 RON/acţiune. Acesta a fost şi preţul de închidere de ieri, în scădere cu 2,2% faţă de cel precedent. Rulajul perfectat cu titlurile băncii s-a situat la aproximativ 1,5 milioane de RON.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat la finele zilei de ieri preţuri în creştere uşoară faţă de cele precedente. Un interes crescut la cumpărare a fost manifestat ieri de investitori pentru acţiunile SIF5 "Oltenia". Preţul la finalul zilei a fost de 2,16 RON/acţiune, mai mare cu 1,9% faţă de cel anterior. Valoarea totală transferată s-a cifrat la 6,55 milioane de RON, iar volumul de acţiuni transferate la peste 3 milioane de titluri. Creşterea înregis-trată de acţiunile SIF5 a fost cea mai mare din această categorie.

O creştere susţinută la cumpărare au avut-o şi acţiunile societăţii de investiţii financiare băcăuane SIF2 "Moldova". Preţul la finalul şedinţei a crescut cu 1,1% pînă la nivelul de 1,86 RON/acţiune. Rulajul efectuat cu titlurile SIF2 a fost de 5,38 milioane de RON, respectiv o treome din valoarea totală transferată la categoria SIF.

Valoarea totală tranzacţionată cu titlurile SIF a fost de 15 milioane de RON, respectiv jumătate din totalul bursier.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

O volatilitate ridicată au înregistrat-o şi acţiunile rafinăriei "Rompetrol Rafinare" Constanţa. În prima jumătate a şedinţei cotaţia a atins nivelul maxim de 0,1090 RON/acţiune, însă nu s-a menţinut pîna la finalul sesiunii bursiere. Preţul de închidere a fost de 0,1070 RON/acţiune, în creştere cu 2,9% faţă de cel de luni. Ieri au fost tranzacţionate peste 3 milioane de acţiuni, în sumă de aproximativ 3,5 milioane de RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb