BVB Final de săptămînă cu creşteri spectaculoase în sectorul SIF

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 noiembrie 2005

Finalul de săptămînă a fost unul fericit la Bursă, înregis-trîndu-se creşteri de curs ale principalilor emitenţi listaţi la cotă şi o lichiditate cu mult pes-te media ultimei perioade. Segmentul SIF a realizat aproximativ jumătate din rulajul total al Bursei. Cotaţiile acţiunilor SIF au crescut vineri în prima parte a sesiunii bursiere, ca ulterior să stagneze pînă la final. Indicii bursieri s-au apreciat, cea mai mare creştere fiind cea a indicelui BET-FI care reflectă evoluţiile de preţ ale acţiunilor SIF, acesta ajungînd la nivelul de 44.904,21 de puncte, cu 3,81% mai mare decît cel din ziua anterioară.

În şedinţa de vineri nu au fost perfectate tranzacţii speciale (deal) şi nici transferuri cu obligaţiuni.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de peste 10 milioane de RON din totalul de 19 milioane de RON al categoriei. Brokerii susţin că în piaţă au existat cîteva ordine de cumpărare mai mari care au condus la aprecieri de curs pînă la nivelul maxim de 1,31 RON/titlu, acesta fiind şi preţul de la finalul zilei. Conform spuselor actorilor pieţei acţiunea TLV a înregistrat o apreciere lunară de peste 15%, numai vineri cotaţia crescînd cu 4%. Evoluţiile acţiunilor din sistemul bancar au fost pozitive per ansamblu. Titlurile BRD au închis ziua la preţul maxim de 14,5 RON/acţiune, în creştere cu 2,1% faţă de cel anterior, iar preţul acţiunilor celeilalte bănci cotate la aceeaşi categorie, "Banca Comercială Carpatica" s-a apreciat vineri cu 0,9%. Cursul acţiunilor BCC au închis şedinţa bursieră tot la maximul zilei de 0,5450 RON/acţiune.

Dacă în sectorul bancar tendinţa a fost de creştere, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre acţiunile companiilor petroliere. Astfel, tilurile SNP "Petrom" au crescut mult mai puţin decît ne aşteptam în urma rezultatelor financiare şi a anunţului de tranzacţionare a drepturilor de preferinţă. La finele şedinţei de vineri, cursul s-a situat la 0,4400 RON/acţiune, în creştere cu 0,5%. Cît priveşte acţiunile rafinăriei "Rompetrol Rafinare" Constanţa, săptămîna trecută a fost una de scădere. În ultima zi a săptămînii, cursul titlurilor a scăzut către minimul zilei de 0,1070 RON/acţiune, acesta fiind şi cel de închidere. Brokerii consideră că lichiditatea titlurilor a fost una mică, perfectîndu-se tranzacţii cu aproximativ 30 de milioane de acţiuni, în sumă de circa 3 milioane de RON.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au cres-cut încă de la începutul zilei şi pînă la final. Cea mai mare apreciere de curs a avut-o ieri acţiunile SIF4 "Muntenia", cres-cînd cu 4,6% pînă la nivelul de 1,58 RON/acţiune.

"Sicomed" Bucureşti

O evoluţie contrară pieţei au avut-o şi acţiunile "Sicomed" Bucureşti. Deşi lichiditatea a fost destul de mare, tranzacţionîndu-se peste 6 milioane de acţiuni, în sumă de peste 8 milioane de RON, cotaţia titlurilor a scăzut pînă la preţul de 1,37 RON/acţiune. Acesta a fost mai mic cu 0,7% faţă de cel din sesiunea anterioară.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb