Şedinţa de vineri a adus o uşoară depreciere a indicilor bursieri, pe fondul unor transferuri care s-au cifrat la peste 38 milioane RON. Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Estinvest", ne-a declarat că "deşi ziua a început promiţător, spre final au intrat pe piaţă cîteva ordine de vînzare care au dus la deprecieri ale cotaţiilor". Cea mai puternică scădere (-1,2%) a avut-o indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri. Indicele întregii pieţe, BET-C, s-a depreciat cu -1,06% în timp ce scăderea în sectorul societăţilor de investiţii financiare a fost mai modestă, de doar -0,64%.
În topul preferinţelor investitorilor s-au situat şi vineri societăţile de investiţii financiare, care au făcut mai mult de jumătate din valoarea totală a pieţei. Singurele titluri care au închis pe creştere au fost cele ale SIF1 "Banat Crişana", a căror cotaţie s-a apreciat cu 0,4%. Cea mai puternică evoluţie negativă din acest sector au avut-o acţiunile SIF2 "Moldova". La închiderea şedinţei, un titlu SIF2 valora 2,32 RON, în scădere cu 1,7% faţă de preţul de referinţă anterior. Cel mai tranzacţionat emitent al acestui sector a fost SIF3 "Transilvania", cu 2,4 milioane titluri care s-au cifrat la 5,4 milioane RON. Cotaţia titlurilor SIF3 a suferit o scădere uşoară, de 0,5%.
O scădere puternică a suferit-o cotaţia titlurilor BRD, care s-a depreciat cu 5%. Valoarea totală a transferurilor realizate cu acţiuni BRD, de 12,1 milioane RON, a reprezentat o treime din piaţă. Jumătate din această valoare a fost realizată prin intermediul unei tranzacţii deal. A fost astfel transferat un pachet de 358.000 de titluri BRD la preţul de 18 RON pe titlu. După cum explică brokerii de la "Prime Transaction", "am asistat la volume mari şi volume importante transferate pe piaţa Deal. După deschiderea şedinţei cumpărătorii au dus cursul pînă la un maxim de 18,4 RON/titlu iar apoi a urmat o corecţie şi o stabilizare la palierul de 18 RON". Şedinţa s-a închis la minimul zilei, de numai 17,1 RON pentru o acţiune BRD. Investitorii în titlurile acestui emitent aşteaptă rezultatele financiare preliminare, care vor fi făcute publice la sfîrsitul acestei luni.
Celălalt emitent din sectorul bancar, "Banca Transilvania", a scăzut cu 0,7% pe fondul unei valori tranzacţionate de 1,5 milioane RON. Şedinţa s-a închis la minimul zilei, de 1,48 RON/titlu.
Sectorul petrolier a fost reprezentat vineri numai de titlurile SNP, acţiunile "Rompetrol Rafinare" fiind suspendate de la tranzacţionare, deoarece este aşteptat un comunicat de la societate, în legătură cu judecarea recursului în cazul Patriciu (dosarul este retrimis spre judecare Tribunalului Bucureşti). Pe fondul unei lichidităţi moderate, titlurile SNP nu au avut modificări de curs. De-a lungul şedinţei, cotaţia a atins un maxim de 0,5950 RON, după care, în a doua parte a zilei au revenit în jurul nivelului de închidere de joi, de 0,5850 RON/titlu.
• "Azomureş" Târgu Mureş
Sedinţa de tranzacţionare s-a deschis la preţul de 0,2 RON pentru un titlu AZO şi a crescut pe întreg parcursul şedinţei, pînă la 0,2150 RON/acţiune. La finele zilei, preţul de referinţă pentru o acţiune AZO era similar valorii maxime, determinînd o apreciere a cotaţiei cu 6,4%. Această creştere este cea mai mare de la prima categorie, titlurile AZO recuperînd în ultimele şedinţe o parte din pierderea înregistrată în luna februarie.