BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "În ultimele două şedinţe,rulajele «Banca Transilvania» au fost excepţionale"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iunie 2016

Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "În ultimele două şedinţe,rulajele «Banca Transilvania» au fost excepţionale"

Titlurile "Banca Transilvania" şi "Fondul Proprietatea" au fost, din nou, cele mai lichide

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât miercuri, de 55,8 milioane de lei (12,34 milioane euro).

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Banca Transilvania (TLV), locomotiva pieţei de capital, a tras după ea aproape întregul eşalon de blue chip-uri, după ce timp de trei şedinţe consecutive a adus pentru acţionarii săi un câştig de aproximativ 10 procente. Acest câştig este cu atât mai important, cu cât acţiunile TLV se află de la începutul săptămânii în ex-dividend. De fapt, este o recuperare a unei părţi din corecţia primei zile de ex-dividend, iar dacă extindem calculul din minimul înregistrat, până la maximul şedinţei de astăzi (ieri, n.r.), câştigul urcă la 15%. În ultimele două şedinţe, rulajele la TLV au fost excepţionale, ajungând la o sumă echivalentă cu valoarea totală a tranzacţiilor pentru doar o singură şedinţă. Această redresare generală a bursei a coincis cu "data cum dividend" la Fondul Proprietatea (ultima zi în care se mai puteau cumpăra acţiuni pentru dividend). Dincolo de aprecierea cu 2,3%, schimburile cu acţiuni FP au creat, ca şi la TLV, o lichiditate deosebită. Toată această apreciere generalizată a acţiunilor a făcut că indicele BET să retesteze nivelul de 6.600 de puncte, unul destul de puternic, de la care intrase pe trend descendent încă de la începutul lunii mai".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 15,26 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 1,8%, preţul de închidere fiind de 2,26 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au crescut la 0,757 lei/unitate, în urma unui rulaj de 12,91 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 4,77 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,9 lei/unitate, în apreciere cu 0,21%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 2,83 milioane de lei. Cotaţia EL a urcat cu 2,45%, ultimul preţ fiind de 12,52 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, şapte tranzacţii.

Două dintre acestea, însumând 6,66 milioane lei, au fost realizate cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,29 lei, în creştere cu 3,15%.

De asemenea, au mai fost încheiate două tranzacţii "deal" cu titluri "Transgaz" (TGN), totalizând 3,94 milioane de lei, în apreciere cu 1,45%, la preţul 280 lei/acţiune.

Tot ieri, a fost realizat un transfer de 2,4 milioane lei, cu acţiuni "OMV Petrom" (SNP), la preţul unitar de 0,23 lei, în urcare cu 0,66%.

Au mai fost înregistrate două "deal"-uri cu titluri SNG, însumând 1,2 milioane lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,7%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 1,61%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 1,1%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,49%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,93%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb