BVB GABRIEL ROTARU, INTERCAPITAL INVEST: "Vedeta începutului de an a fost OMV Petrom"

MINA IRINA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 ianuarie 2017

Acţiunile SNP au ajuns până la 7% creştere

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 31,76 milioane de lei (7,03 milioane euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Tranzacţionarea la BVB pentru 2017 a început cu dreptul, majoritatea blue chip-urilor închizând şedinţa pe verde. Vedeta începutului de an a fost OMV Petrom, acţiunile emitentului au ajuns până la 7% creştere. O astfel de apreciere este foarte rar întâlnită la o companie de talia SNP, însă astăzi (ieri, n.r.) creşterea nu s-a datorat neapărat unei cereri ridicate, ci mai degrabă lipsei unei oferte pe măsură, de aceea şi nivelul de lichiditate nu a fost foarte mare, aşa cum ar fi fost de aşteptat. În schimb, o creştere importantă a lichidităţii s-a înregistrat la BRD, numai că, spre deosebire de SNP, acţiunile băncii au închis pe minus, aceasta împreună cu TLV fiind singurele blue chip-uri care închid în prima zi de tranzacţionare în scădere".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "BRD- Groupe Societe Generale" (BRD), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 9,12 milioane de lei. Cotaţia BRD a scăzut cu 1,68%, preţul de închidere fiind de 11,68 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au crescut cu 0,63%, la 0,8 lei/unitate, în urma unui rulaj de 5,61 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "OMV Petrom" (SNP) de 5,31 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,2775 lei/unitate, în urcare cu 6,32%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Banca Transilvania" (TLV), cu un rulaj de 1,88 milioane de lei. Cotaţia TLV s-a depreciat cu 0,21%, ultimul preţ fiind de 2,38 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, cinci tranzacţii.

Trei dintre acestea, în valoare de 2,96 milioane lei, au fost realizate cu titluri BRD, la preţul unitar de 11,7 lei, în scădere cu 1,52%.

De asemenea, au mai fost încheiate două tranzacţii "deal" cu titluri SNP, însumând 0,54 milioane de lei, în urcare cu 3,45%, la preţul 0,27 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,12%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 1,07%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 1,24%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,22%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 1,53%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb