Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pare hotărâtă să devină exemplul viu a ceea ce nu are voie să facă un emitent listat la bursă - mai întâi să mintă că un membru al conducerii sale n-ar fi demisionat, iar acum să ascundă că o parte din acţionarii săi intenţionează să-i diminueze capitalul social ca să-şi ia banii acasă.
În ambele ocazii, redacţiei "BURSA" i-a revenit sarcina să restabilească adevărul sau să scoată la iveală informaţiile, un exerciţiu care, deşi ţine de vocaţia presei, nu este deloc normal să fim siliţi la el în raporturile cu o bursă de valori.
În urma articolului din ziarul "BURSA" de ieri, în care dezvăluiam intenţiile de diminuare a capitalului social al BVB cu vreo nouă milioane de euro (din cele optsprezece pe care le are), bursa bucureşteană şi-a început şedinţa prin a-şi suspenda propriile acţiuni de la tranzacţionare, timp de treizeci de minute, comunicând cauza într-un Raport curent, pe care îl reproducem în interior.
Comentariile de primă instanţă în faţa intenţiei de însuşire a banilor acumulaţi de BVB de către acţionarii săi sunt cu dus şi întors; de o parte, casele de brokeraj trag targa pe uscat şi le-ar prinde bine banii, ca să supravieţuiască (într-o perspectivă complementară, diminuându-şi capitalul, BVB ar fi silită de împrejurări la dezvoltare, pentru că "staff"-ul său n-ar mai beneficia de viaţa de birocraţi asigurată de dobânzile la banii pe care s-tă Bursa); pe de altă parte, în clipa în care "staff"-ul şi-ar însuşi un comportament întreprinzător, s-ar afla în imposibilitate să şi-l manifeste, din pricina decapitalizării Bursei.
La acest nivel al judecăţilor, reţinem un invariant al opiniilor pro şi contra: ambele tabere sunt de acord că banii BVB zac şi putrezesc şi că ar trebui să primească o folosinţă.
Cei care vor să-şi umfle buzunarele imediat, par să nu aibă încredere că va putea găsi cineva o cale să dezvolte BVB (desigur, poate fi şi o disperare pentru propria situaţie financiară).
Ceilalţi par să fie fanaticii Bursei (mărturisesc că mă regăsesc într-o astfel de iraţională postură, explicabilă prin statutul de ziarist neimplicat băneşte).
Din această poziţie, constat că încadrarea legală a unei astfel de operaţiuni se regăseşte la punctul b) din articolul 207, Capitolul II al Legii societăţilor comerciale, pe care îl reproducem alăturat, prilejuindu-mi un comentariu amar.
În toiul controverselor demutualizării Bursei de Valori Bucureşti, prin vara anului 2005, am susţinut fără rezerve că brokerii au dreptul să fie improprietăriţi gratuit cu acţiunile Bursei, pentru că tot ceea ce era acea instituţie şi tot ceea ce avea, rezultase din activitatea lor.
Nimic nu s-a schimbat în această privinţă, doar că noţiunea de "cota-parte din aporturi" înscrisă în lege, începe să devină discutabilă când aşazisele "aporturi" au fost trecute gratuit pe numele brokerilor, iar acum ei doresc să şi le însuşească în beneficiu privat.
Nu pare să fie o operaţiune ilegală.
Ci, doar, imorală.
Pentru că, oricât de privată ar fi proprietatea asupra BVB, ea rămâne o instituţie publică prin rolul său funcţional.
Iar interesele manifeste ale proprietarilor afectându-i viitorul, ca să-şi salveze ei prezentul, sunt imorale.
Rumorile de ieri acreditau că autorul explicit al iniţiativei de retragere a banilor din BVB ar fi fiind acelaşi Daniel Ţepeş, membrul din Consiliul Bursei care ne-a dat atâtea bătăi de cap cu demisia sa negată, care s-a dovedit că de fapt avusese loc.
Pentru a-i preveni reacţiile de data trecută, când a afirmat într-o declaraţie de presă că publicăm neadevăruri (incredibil tupeu!), precizăm, ca şi data trecută, că rumorile nu ne aparţin şi nu au statutul de informaţii; sunt zvonuri, pur şi simplu şi avem datoria să nu le ignorăm.
Conform acestora, Ţepeş ar fi solicitat diminuarea capitalului social al BVB cu 13 milioane de euro, eliminarea plafonului de 5% - maximul permis al deţinerilor de acţiuni BVB - şi modificarea cvorumului cu care să se poată lua decizii în Adunarea generală a acţionarilor BVB.
Să fie adevărat?
Nu ştim, pentru că Daniel Ţepeş ne-a spus, ieri, la telefon că nu poate vorbi în acel moment.
Dar, dacă este adevărat, atunci pare că ar urmări să-şi oficializeze deţinerile de acţiuni BVB (despre care există suspiciuni că ar excede limita permisă), pare că vrea să-şi fructifice băneşte eforturile de preluare şi pare că vrea să aducă acţiunile BVB la o anume paritate cu acţiunile "Sibex" ale Bursei sibiene, în vederea unei fuziuni, care i-ar consolida poziţia de principal acţionar al operatorului de piaţă în România, cu frumoase perspective de speculare, dincolo de graniţe.
Un fel de Croitoraşul cel Viteaz: şapte muşte dintr-o lovitură.
• RAPORT CURENT AL BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI
Evenimente importante de raportat - aspecte privind articolul apărut în ziarul BURSA în data de 18.11.2010
În ceea ce priveşte articolul apărut în ziarul Bursa în data de 18.11.2010, cu titlul "Brokerii vor să scoată 9 milioane de Euro din conturile Bursei de Valori Bucureşti", Bursa de Valori Bucureşti precizează că se află în posesia unei solicitări privind reducerea capitalului social primită de la un acţionar al Societăţii, solicitare care se află în acest moment în analiza Consiliului Bursei.
De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti informează că va transmite, după luarea de către Consiliul Bursei a unei hotărâri în acest sens, în conformitate cu obligaţiile sale în calitate de Emitent, un raport curent privitor la acest subiect.
Nu mai sunt alte evenimente importante de raportat.
Stere Farmache, Preşedinte Consiliul Bursei
•
• OBSERVAŢIE FĂRĂ NICI O IMPORTANŢĂ
Oare de ce face Raportul BVB economie la articolul substantivului "preşedinte"?
Oare, BVB are, de fapt, mai mulţi preşedinţi, iar Stere Farmache este, un preşedinte între alţii?
După cum se prezintă conducerea BVB, da, pare să aibă doi preşedinti - unul care se vede şi care îl acoperă pe celălalt, care minte.
•
• LEGEA NR.31/1990
CAPITOLUL II - Reducerea sau majorarea capitalului social
Art. 207
(1) Capitalul social poate fi redus prin:
a) micşorarea numărului de acţiuni sau părţi sociale;
b) reducerea valorii nominale a acţiunilor sau a părţilor sociale;
c) dobândirea propriilor acţiuni, urmată de anularea lor.
(2) Capitalul social mai poate fi redus, atunci când reducerea nu este motivată de pierderi, prin:
a) scutirea totală sau parţială a asociaţilor de vărsămintele datorate;
b) restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţională cu reducerea capitalului social şi calculată egal pentru fiecare acţiune sau parte socială;
c) alte procedee prevăzute de lege.
1. fără titlu
(mesaj trimis de investor în data de 19.11.2010, 00:38)
reducerea cap soc al bvb este ideea unui cuplu inedit dan paul & siminel andrei...ca tepes nu se opune...poate este adevarat..dar ideea este o prostie imensa...paul chiar recunoaste ca este ideea asociatiei...danutz nu a construit nimic stie doar cum se distruge ceva..prin procese ,pana te baga cineva in seama si ti plateste un pretz..mai mare sau mai mic..
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Brokerache în data de 19.11.2010, 01:10)
Pe stadionul Dinamo si Rapid galeriile "intzeleptzilor", stirga, U(it)E Steaua ! ..U(it)E Steaua de nu mai potzi merge cu sotia si copii la meci, de rusine. Aici la BVB s-ar traduce ...U(it)E Tzeapa, U(it)E Tzeapa! de le e frica investitorilor sa se mai apropie. Plecatzi acasa baietzi si faceti dusuri....fara numar, fara numar...V-atzi umplut de "RESPECT"...Si e pacat sa ne umpletzi si pe noi.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cnvmache în data de 19.11.2010, 01:35)
Eu nu intzeleg la ce e buna independentza CNVM. Ca sa nu supravegheze nimeni pe nimeni? CNVM a dat tot felul de regulamnte...ca sa nu fie unul peste altul si viceversa...ca sa nu vorbeasca X cu Y...ca sa nu vorbeascasca Y cu Z...ca sa o protejeze pe a investitorului (investitia, la ce doamne fershete v-ati gandit?)...etc. La ce mai fac umbra pamintului, daca e posibil ca o singura firma, HTI sa conduca destinele BVB, Depozitarului Central, Casa de Compensatie, Sibex?
Cum e posibil ca sa se intilnesca CA-urile a doi emitentzi si administratorii sa faca speculatzii cu actiunile BVB si SIBEX?
E posibil...Totul e o mare TZEAPA...Tzeapa lui Farmache! si a celuilalt veterinar de piatza Ancutza. Sa militam pentru independentza CNVM. Ca sa ramina ei sa stinga lumina. Ca noi o sa fim departe....Eu mai sper ca TZEAPA sa le intre tuturor...IN VIZOR!( la ce doamne fereshte v-ati gindit?. Nu prea suntetzi seriosi...)
2. spectator
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2010, 01:06)
V-a multumesc, dumneavoastra presei, pentru munca pe care o faceti. Dotorita acestor oameni iresponsabili care au ajuns sa ne conduca : unii tara si alti bursa, suntem in situatia de fata : rusinea Europei.
Este trist ca am ajuns aici, dar poate, si noi cei multi avem o vina : i-am ales ......si acuma platim.
Timpul ne va aseza acolo unde ne este locul ... sau poate ca s-a si intimplat.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Observache în data de 19.11.2010, 01:19)
Farmache isi traieste visul cu ochii. Si-a gasit seful suprem. O tzeapa mai mare ca el. Acum e normal sa fie in mediul lui. Mai multe tzepe la BVB, mai putzine sanse ca el sa plece acolo unde ii e locul...In spatele unui birou jerpelit de la o administratie financiara, cu sticla de tarie sub scaun. Cu ajutorul experientzei eco a Dlui Uleia, BVB va ajunge un aprozar listat la propriul sau raft. Si in fond ce e rau in asta? O sa fie prima bursa tunata BIO.Ca se poarta nu?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2010, 01:47)
Asteptam vesti si despre valetu' doi a lu' domn tzepes, Zah. Cu mutatul sediului. Ca sa manince si gura unor brokeri de buzunar un comision. Din imobiliare...caci dl Zah se ocupa cu derivatele din cladiri.Ca despre actiuni pricepe se pare mai putzin...Poate il intreaba pe Domn Cosmin Gheorghiu, acest corifeu al pietei de transferuri.Sa traiasca si domn' Farmache. Poate facem o tzurca pe terenul BVB, cumparat, pe baza unui fax....care de altfel era se pare copia unui fals...Da era oportuna investitia nu? Ca si cu mutatul sediului acum...
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de NickName în data de 19.11.2010, 09:47)
Adresa primita de BVB nu este solicitarea de reducere a capitalului in sensul Legii 31/90, in baza careia, cu toata stima Make, daca BVB nu are niciun plan atunci reducerea capitalului este legala si normala. Adresa este in acest moment doar solicitarea opiniei CA de a spune actionarilor daca reducerea de capital este oportuna. Daca CA - asa cum ar fi normal - are o strategie, un plan, fie ca e vorba de cumpararea unui sediu, de rascumpararea propriilor actiuni, de cumpararea de actiuni la Sibiu, etc - atunci sigur ca actionarii nu se vor opune. Insa in momentul in care un CA instalat de juma de an nu da nicun semn ca stie pe ce planeta se afla, este aberant economica sa mediteze pe o gramada de bani, bani care ajunsi la actionari se vor intoarce la actionarii-brokeri, apoi in piata si se vor multiplica in tranzactii si noi comisioane pentru BVB. Asta este adevarul simplu, orice alta banuiala, barfa, incercare de a face legaturi intre diversi membrii din ca si/sau actionari reprezinta pierdere de vreme sau prostie....
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2010, 12:25)
Cind spui ca banii distribuiti se vor intoarce in tranzactii,pe ce te bazezi?
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de NickName în data de 19.11.2010, 15:45)
Adresa primita de BVB nu este solicitarea de reducere a capitalului in sensul Legii 31/90, in baza careia, cu toata stima Make, daca BVB nu are niciun plan atunci reducerea capitalului este legala si normala. Adresa este in acest moment doar solicitarea opiniei CA de a spune actionarilor daca reducerea de capital este oportuna. Daca CA - asa cum ar fi normal - are o strategie, un plan, fie ca e vorba de cumpararea unui sediu, de rascumpararea propriilor actiuni, de cumpararea de actiuni la Sibiu, etc - atunci sigur ca actionarii nu se vor opune. Insa in momentul in care un CA instalat de juma de an nu da nicun semn ca stie pe ce planeta se afla, este aberant economica sa mediteze pe o gramada de bani, bani care ajunsi la actionari se vor intoarce la actionarii-brokeri, apoi in piata si se vor multiplica in tranzactii si noi comisioane pentru BVB. Asta este adevarul simplu, orice alta banuiala, barfa, incercare de a face legaturi intre diversi membrii din ca si/sau actionari reprezinta pierdere de vreme sau prostie....
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de nickname în data de 19.11.2010, 15:48)
Banii ce vor fi primiti de actionari de la BVB, nu vor pleca din piata, stiut fiind ca cel putin jumatate din ei vor ajunge la firme de brokeraj, care ii vor ''intoarce'' in piata, efectuand tranzactii - nu neaparat pe actiunile BVB - ci e orice alt emitent, vor genera deci alte comisioane si venituri pe care le va incasa tot BVB....
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de nickname în data de 19.11.2010, 16:54)
Banii ce vor fi primiti de actionari de la BVB, nu vor pleca din piata, stiut fiind ca cel putin jumatate din ei vor ajunge la firme de brokeraj, care ii vor ''intoarce'' in piata, efectuand tranzactii - nu neaparat pe actiunile BVB - ci e orice alt emitent, vor genera deci alte comisioane si venituri pe care le va incasa tot BVB....
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2010, 19:05)
La ora 12:45 te-am intrebat pe ce te bazezi?
Firmele de brokeraj executa ordine,nu investesc banii lor decit ca dealeri.
Asa ca nu ai baza pentru afirmatii,cu atit mai mult cu cit au nevoie de bani ca sa-si plateasca salariile si sa-i duca acasa ca profit.
Zero argument.
3. MAKE SECURISTU
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2010, 09:15)
Make a semnat o intelegere cu securitatea in anii 90. Vorbeste de imoralitate, cand el e imoral total. A se vedea calendarul bursa unde apare si fica sa.!!!!