BVB îi pune piedică lui Vlădescu la listarea Romcab

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2015

Oare Bursa se răzbună pe fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, pentru că a comparat-o cu o cârnăţărie?

Oare Bursa se răzbună pe fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, pentru că a comparat-o cu o cârnăţărie?

Bursa cere Romcab să îşi crească free-float-ul, după mutarea pe piaţa reglementată

Zoltan Prosszer: "Este un gest de neprietenie din partea BVB"

Bursa de Valori Bucureşti şi-a dat acordul de principiu pentru listarea "Romcab" (MCAB) pe piaţa reglementată, însă a cerut companiei să-şi majoreze free-floatul la cel puţin 25%, într-o perioadă de 18 luni de la admiterea la tranzacţionare.

Zoltan Prosszer, directorul general al companiei, consideră măsura luată de BVB drept "un gest de neprietenie".

Domnia sa ne-a declarat: "Gestul Bursei nu este deloc în concordanţă cu profesionalismul pe care ar fi bine să îl afişeze BVB.

Imaginaţi-vă că eu mă ţin de această obligaţie şi, apoi, profită cineva care vrea să preia ostil societatea. Este absolut inacceptabil".

Totuşi Zoltan Prosszer spune că va fi îndeplinită condiţia BVB: "Dacă nu o rezolvăm noi, o rezolvă Morgan Stanley".

Conform raportărilor de la BVB, Morgan Stanley deţinea 9,56% din acţiunile MCAB, la 24 aprilie, după ce şi-a redus participaţia treptat, de la 22,87%, în 2007. În aceste condiţii, voci din cadrul acţionariatului companiei văd cu atât mai absurdă cererea BVB cu cât, în opinia lor, participaţia Morgan Stanley ar trebui luată în calculul free-floatului.

Prin intermediul furnizorului de piese şi accesorii auto Sadalbari, omul de afaceri Zoltan Prosszer deţine 69% din acţiunile MCAB.

Problema pusă de BVB acum este legată de difuzia acţionariatului.

În legea din pieţei de capital 52/1994, era un paragraf care prevedea că, dacă într-o societate listată, acţionariatul s-a concentrat într-o măsură atât de mare încât societatea nu mai este interesantă pentru publicul investitor, atunci autorităţile pieţei au dreptul să o delisteze.

Prevederea a dispărut din legea 297/2004.

Pe de altă parte, nici legea 52 nu prevedea de la ce proporţie de concentrare devenea neinteresantă o societate, pentru că difuzia acţionariatului putea fi foarte mare, în condiţiile unui free-float redus.

Lipsa precizării era corectă, pentru că, aşa cum s-a dovedit la "Petrom", de pildă, listarea unui pachet de doar 3% a prilejuit un enorm interes public şi tranzacţii masive, în timp ce listarea 100% a mii de alte societăţi nu a prilejuit nicio tranzacţie.

Acest fapt ilustrează înţelepciunea vechii legi. Ea nu a stabilit o proporţie pentru că nu există o reţetă pentru orice companie.

Introducerea unei astfel de proporţii, în regulamentele de listare ale Bursei reprezintă o nechibzuinţă veche, care astăzi iese la iveală.

După criteriile vechii legi, Romcab corespunde cu exigenţele, astfel încât să fie de interes public.

Când a preluat managementul BVB, Ludwik Sobolewski trebuia să sesizeze că aceasta este o barieră în dezvoltarea Bursei şi să o îndepărteze. Nu de alta, dar se presupune că ar fi trebuit să aibă o vedere proaspătă.

Interesant este şi că, la conducerea "Romcab" se află, în funcţia de preşedinte, fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu, cunoscut pentru criticile sale la adresa pieţei de capital şi pentru celebra declaraţie în care a comparat BVB cu o cârnăţărie.

Chiar şi aşa, Sebastian Vlădescu şi Romcab şi-au întors faţa către Bursă, în contextul desfiinţării Rasdaq, însă au fost întâmpinaţi cu un nou gest "de neprietenie".

Potrivit domnului Prosszer, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să ofere un răspuns prinvind avizul de listare a Romcab până pe 30 octombrie.

Recent, producătorul de cabluri şi conductori electrici "Romcab" a obţinut un împrumut de 15 milioane de euro, pe trei ani, de la International Investment Bank (IIB) - o bancă de dezvoltare multilaterală.

Legea 52/1994, Art. 21.c

Înregistrările de valori mobiliare la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare sunt radiate în următoarele cazuri:

c) atunci când Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare constată concentrarea excesivă a deţinerii de valori mobiliare înregistrate, conducând la scăderea interesului public sub nivelul ce justifică menţinerea înregistrării.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Lasa ca la FLAD aprobati listarea de principiu chiar dara nu are chef sa dea aportul de evaluare si nici rapoarte anuale nu mai vrea sa dea. Exemple sunt mai multe de cat de jigodii sunteti la comanda, polonezule si toata cohorta ta de lepre!

    DIN CAUZA LIMBAJULUI INJURIOS OPINIA ŞI RĂSPUNSURILE AU FOST MUTATE ÎN COŞUL DE GUNOI AL FORUMULUI BURSA. 

    Se spune in articol ca listarea unui pachet de 3 la suta din PETROM e un succes. FALS. Minoritarii nu conteaza in AGA .Votul conteaza proportional cu procentul detinut.OMV detine 51 la suta ,iar STATUL ROMAN peste 20 la suta. Statul a vandut 3 la suta ca sa faca rost de bani.

    OLTCHIM este o alta companie in care statul are 54 la suta si care ani buni a adus impozite importante la bugetul de stat . Statu nul a avut grija de OLTCHIM . Acum e in insolventa. 

    A lta companie e ROMGAZ la care statul are o detinere de 70 la suta. STATUL SIa permis sa ia din profitul acestei societati si l-a transferat ka bugetul de stat. Astfel a diminuat dividendele celor care detin 30 la suta din ROMGAZ.

    Concluzia la care ajungem este aceea ca nu este bine sa avem detineri la societati care vand in piata un pachet sub 50 la suta. este si cazul de mai sus 

    1. Tu la cate AGA ai fost sau la cate ti-ai trimis votul prin corespondenta? Daca nu votezi, conduce unul cu 20%, n-are nevoie de 51%.

      Actionari priceputi si hotarati ce detin macar 20% pot presa majoritarul suficient cat sa asigure o administrare decenta, daca stiu cum. Problema este ca actionari cu detineri semnificative nu se prezinta in AGA, iar daca vin fac figuratie. Fondurile nu sunt in stare sa colaboreze si nici nu prea se pricep, brokerii sunt incompetenti si comozi., barierele invocate sunt doar abureli.  

      La FP vine Elliot cu 16% si face ce vrea, restul sunt figuranti ... cum sa vorbim de administrare si vot in AGA la societati cu actionari majoritari, ca nu exista parteneri de discutie. 

      Nu ai inteles subiectul: piata actiunii are foarte putin de a face cu intimplarile din AGA.

      Actionarii sint intr-o ipostaza complet diferita de aceea de investitori, cele doua ipostaze prezentind problematici diferite, guvernate de legi diferite, intre care, ce-i drept, exista legaturi, dar ele sint slabe. 

      Ipostaza de investitor este prevazuta de legea pietei si din acest punct de vedere trebuie considerata concentrarea drept criteriu de listare; ipostaza de actionar este prevazuta de legea 31, cu care ASF nu are nici o treaba.

      Distinctia, desi este de nuanta, are o importanta covirsitoare pentru conceptia asupra pietei de capital, astfel ca piata sa serveasca economia reala, iar nu sa o abuzeze. 

      Daca investitorul nu este si actionar, atunci eu ma las de investitii. Deci, investitorul este un speculator imputit care vrea doar sa castige? Actionarul vede totdeauna interesul companiei, si vrea sa o apere de imputitii de investitori, de la care vrea sa le ia banii pe de alta parte. Totdeauna, actionarul are interesul cresterii companiei. Investitorii sunt niste nenorociti. Sa avem rezon! In cate companii, actionarul majoritar se pisa pe actionarii minoritari. Scuze, pe investitori. Ia intreaba la AIPC cate cazuri in care majoritarul sustrage banii din companie, iar investitorul/actionarul minoritar ramane cu buza umflata.

      Daca BVB le-a cerut sa creasca free-float-ul, chiar ma bucur.  

      MCAB vrea finantare prin bursa, pai, uite ca asa isi poate creste free-float-ul, face emisiune de actiuni catre investitori. Este o companie buna, deci investitorii vor cumpara actiunile. Compania isi atinge scopul, investitorii au actiuni si SUNT ACTIONARI la MCAB.  

      Problema s-ar putea sa fie la majoritar, ca vrea bani, dar nu vrea sa imparta placinta cu altii. Cum vine asta sa imi ceri bani, eu sa iti dau, tu sa mananci, iar eu sa raman cu buza umflata? Asta este doar in mintea carnatarului sef, sau nasul care se cupleaza cu fina, de la cel care s-a pisat pe investitori si pe bursa. Pacat de MCAB ca este o companie buna. 

      Despre ce vorbim?

      INVESTITORUL ESTE ACTIONAR. Cine nu intelege asta, sa se lasa dracu de bursa si sa se apuce de surubele. 

    Atitudinea BVB nu ma mira, polonezul lupta ca un leu sa slabeasca bursa, in schimb sunt surprins ca inca nu au inceput brokerii si fondurile sa arunce cu rosii si oua stricate in MCAB, poate le e mila de carnatar, mai vechiul lor partener in actiunea de ingropare a BVB.

    Probabil lucrezi la stat sau esti plasat la

    vreo societate in CA PE BANI MULTI 

    Te anunt ca sunt actionar la toate cele trei societati mentionate.

    Amintesc doar cazul PCC, actionar minoritar la OLTCHIM si care la unele AGA nici nu a fost primit. 

    asta mai lipsea! sa il victimizati pe vladescu! inversunarea ziarului BURSA impotriva BVB duce la astfel de absurditati! nu mai aveti limita:(

    1. Daca imi citesti interventia de la 2.2., atunci constati ca tu esti cel inversunat.

    BVB da dovada de infantilism, eufemistic exprimat. Are listate societati cu rulaje de 2 RoN pe an si, in general vorbind, rulajele sunt de toata jena. A admis la tranzactionare, mai ales pe AERO societati cu free-float practic inexistent. Romcab este o companie care din 2011 creste in mod continuu, dublandu-se de la an la an cifra de afaceri si profitul. O companie care a atras fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare, o companie care chiar are nevoie de finantare. Conducerea Romcab si-a manifestat in destule randuri reticenta si neincrederea in BVB. Oare nu avea dreptate vazand acum unde a ajuns aceasta institutie? Cu toate acestea, au decis sa treaca pe piata reglementata, in speranta ca se vor putea finanta si de pe piata de capital, sintagma atat de des folosita in campaniile de promovare ale BVB. Si ce face BVB? Nazuri. Domnilor metodologi luminati: nu numai ca regula trebuie pusa in context, dar mai mult va atrag atentia ca Romcab ARE free-float de 25%. Morgan Stanley a fost vanzator activ pana in aprilie 2015 si probabil va continua sa vanda daca vor aparea oportunitati, deci nu se poate considera ca detinerea lor nu face parte din free float. Dupa compararea Romaniei cu Nigeria, dupa neasumarea responsabilitatii pentru esecul dezvoltarii BVB si neintrarii in categoria "emerging markets" pe principiul "statul este de vina", va mai faceti de ras inca o data, dand dovada de puerilitate, lipsa de pragmatism si nu in ultimul rand... de dispret fata de mediul economic, punand conditii din orgoliu probabil unei companii ca Romcab cu o CA in prezent > 150 mn EUR/an. Cu siguranta vom gasi solutia de a mari free-floatul, se va discuta la urmatoarea AGA, dar, domnilor, v-ati facut inca o data de ras.

    1. O dovada de neprietenie din partea Romcab este ca nu ati publicat nici un rezultat financiar anul acesta si suntem in Octombrie Domnule Prosszer. Asa ceva nu se face daca vrei sa iei bani de la bursa. Fiecare sa se uite la el zic.

      Anonim, te rog frumos sa nu ataci o companie care vrea sa se finanteze prin piata de capital, fara sa informeze investitorii despre rezultatele financiare. Pai, la ce ii trebuie investitorului informatii financiare? El trebuie sa bage banu in companie cand compania va atrage acea finantare. Investitorul trebuie sa fie un creditor fara pretentii si care nu vrea sa stie nimic despre compania in care baga banii. Trebuie sa stie doar ca acel carnatar sef de Valdescu, prieten cu ziarul in cauza, este mare sef la MCAB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb