BVB În Vinerea Mare, brokerii şi investitorii nu au fost prea activi

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 mai 2005

Indicii bursieri au crescut în cadrul şedinţei de vineri faţă de ziua precedentă. Astfel, indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la Bursă, a crescut cu 1,11% comparativ cu sesiunea bursieră anterioară. O evoluţie asemănătoare a înregistrat-o şi indicele BET-FI care reflectă evoluţia acţiunilor SIF. Acesta a crescut cu 1,7% faţă de şedinţa anterioară.

Valoarea tranzacţiilor în ultima zi a săptămînii a fost cu puţin peste 117 miliarde lei, comparativ cu cea din ziua precedentă, cînd a fost de peste 139 miliarde lei.

În prima parte a şedinţei de vineri, cotaţiile au fost în creştere, dar s-au transferat volume mici, rezultînd astfel o lichiditate redusă. La nivelul preţurilor acţiunilor SIF s-au înregistrat scăderi încă de la începutul şedinţei. Spre jumătatea zilei bursiere de vineri, Bursa s-a stabilizat pe fondul aceleiaşi lichidităţi reduse. Şedinţa a fost una liniştită, fără evenimente semnificative.

Una dintre cele mai bune evoluţii la Bursă au avut-o vineri acţiunile "Siretul" Paşcani (simbol SRT). Cotaţia acţiunilor SRT a cunoscut o creştere de 13% faţă de şedinta anterioară, la închiderea şedinţei fiind de 1.220 lei/acţiune. Evoluţia a fost una crescătoare de la începutul pînă la sfîrşitul zilei. Astfel, acţiunile au fost tranzacţionate la începutul şedinţei la preţul de 1.050 lei/acţiune, după care acesta a crescut pînă la închidere. Compania a anunţat majorarea capitalului social cu 28,19 miliarde lei, pînă la 158,76 miliarde lei. De asemenea, societatea a anunţat distribuirea cu titlu gratuit a 0,2159 acţiuni pentru fiecare acţiune deţinută.

La categoria a doua, acţiunile "Rompetrol" au fost în topul preferinţelor investitorilor, în-registrînd o creştere la finalul şedinţei de tranzacţionare cu 2,8% faţă de ziua anterioară.

"Petrom" Bucureşti

Preţul acţiunilor "Petrom" (simbol SNP) a scăzut cu 0,3% faţă de şedinţa anterioară. Valoarea totală a transferurilor perfectate cu acţiunile SNP a depăşit 5 miliarde lei. Preţul la închiderea şedinţei de tranzacţionare a fost de 3.150 lei/acţiune. Cursul a fluctuat între 3.150 şi 3.200 lei/acţiune. La începutul zilei de vineri, cotaţia acţiunilor SNP a atins minimul, după care a crescut. În partea a doua a zilei, s-a perfectat un transfer cu 420.000 acţiuni la preţul de 3.200 lei/acţiune.

SIF 1 Banat Crişana Arad

Din categoria acţiunilor SIF, cel mai intens tranzacţionate au fost cele ale SIF 1. Cu acţiunile SIF 1 s-au efectuat trans-feruri însumînd peste 26 miliarde lei. Preţul la închiderea şedinţei a fost de 11.800 lei/acţiune, în creştere cu 0,9% faţă de ziua anterioară. La deschiderea sesiunii, preţul acţiunilor a atins minimul zilei de 11.500 lei/acţiune, după care a crescut pînă la 11.800 lei/acţiune. Cotaţia nu a rămas la acest nivel, ci a scăzut din nou la 11.500 lei/acţiune. Cel mai mare pachet transferat vineri a cuprins 322.000 acţiuni la 11.800 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb