BVB Încheierea ofertei "Flamingo" a dus la tranzacţii bursiere totale de 560 miliarde de lei

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iunie 2005

Bursa nu va efectua şedinţe de tranzacţionare în perioada 27 iunie - 1 iulie

Şedinţa de vineri a fost marcată de raportările din cadrul ofertei publice iniţiale "Flamingo", cu cele 19,55 milioane de acţiuni vîndute. Oferta iniţială a vizat 17 milioane de acţiuni, însă a fost suplimentată cu 15%. Preţul de referinţă stabilit este de 23.000 lei/acţiune, ca urmare oferta publică de vînzare a acţiunilor "Flamingo" a însumat 449,65 miliarde de lei. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate la Bursă vineri înainte vacanţei de o săptămînă a fost de 562,38 miliarde de lei, cel mai mare rulaj din ultima perioadă.

Nu au lipsit vineri nici tranzacţiile cu obligaţiuni. Astfel, au fost transferate 326 obligaţiuni ale Municipiului Oradea, la un preţ cu 1% mai mare decît principalul, în valoare totală de aproximativ 500 milioane de lei.

Dintre indicii bursieri, indicele BET- FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, s-a apreciat cu 1,34%, ceilalţi indici au scăzut faţă de nivelul din ziua anterioară.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Petrom" Bucureşti. Cotaţia titlurilor "Petrom", la finalul zilei, a fost aceeaşi ca cea din sesiunea bursieră anterioară. Valoarea totală tranzacţionată cu acţiunile SNP a depăşit 14 miliarde de lei. La începutul zilei, preţul acţiunilor a crescut, atingînd maximul de 4.060 lei/acţiune, după care a scăzut pînă la 4.030 lei/titlu, care a fost şi preţul de închidere.

Un alt emitent la aceeaşi categorie ale cărui titluri au prezentat interes pentru investitori a fost "Banca Transilvania". Rulajul realizat cu acţiunile băncii a fost de 13,18 miliarde de lei. Preţul la finele sesiunii bursiere de vineri a fost de 7.700 lei/acţiune, în scădere cu 0,7% faţă de ziua anterioară.

La categoria SIF, începutul de şedinţă a fost unul de creşteri, datorită avizului favorabil dat de Senat majorării pragului de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii. La jumătatea şedinţei, cotaţiile s-au stabilizat, după care spre final au intrat în piaţă vînzători, care au condus la scăderi ale preţurilor acţiunilor SIF. Preţul de închidere al SIF 2 "Moldova" Bacău a fost descres-cător faţă de ziua precedentă, în timp ce celelalte cotaţii au înregis-trat aprecieri. Tranzacţiile totale realizate cu acţiunile SIF 2 au însumat 71 miliarde de lei.

La categoria a doua, acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au fost suspendate de la tranzacţionare pentru desfăşurarea AGA. Cele mai tranzacţionate titluri, la această categorie, au fost cele ale "Amonil". Acţiunile AMO au avut o lichiditate ridicată în cursul şedinţei de vineri. Au fost transferate peste 10,5 milioane de acţiuni, în valoare totală de 4,7 miliarde de lei. În prima parte a zilei, a fost transferat un pachet mare de 7,6 milioa-ne acţiuni, la preţul maxim al zilei de 450 lei/acţiune. Preţul la finalul sesiunii a fost de 449 lei/acţiune, în creştere cu 6,4% faţă de ziua precedentă.

"Impact" Bucureşti

Cotaţia acţiunilor "Impact" s-a înscris pe un trend descendent în ultima lună. Preţul la finalul sesiunii de vineri a fost de 3.820 lei/acţiune, în scădere cu 4,7% faţă de cel din ziua anterioară. Valoarea totală a transferurilor efectuate cu acţiunile IMP a fost de 1,8 miliarde de lei. Cotaţia a fluctuat între minimul de 3.800 şi maximul de 4.030 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb