BVB Indicii bursieri au atins noi maxime istorice

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 ianuarie 2006

Săptămîna a debutat cu noi maxime istorice pentru cei trei indici bursieri, care s-au apreciat cu peste 2,5 puncte procentuale. Piaţa a fost în creştere, totalizînd peste 63 de milioane de RON, realizate prin rulajul unui volum de aproape 95.000 de titluri. Cea mai semnificativă apreciere a înregistrat-o sectorul societăţilor de investiţii financiare, al cărui indice reprezentativ, BET-FI, a cîştigat 3,27 puncte procentuale. Indicele BET a crescut cu 2,85%, iar BET-C a înregistrat cea mai scăzută apreciere, de 2,85 puncte procentuale.

În cadrul sectorului SIF-urilor, cea mai accentuată creştere a fost înregistrată de SIF 5 "Oltenia" Craiova (4,2%), în timp ce cotaţia SIF 4 "Muntenia" Bucureşti a fost singura din cadrul acestei categorii care a crescut sub trei punte procentuale (2,7%). Cele mai lichide titluri au fost SIF 3 "Transilvania" Bra-şov, cu o valoare totală de tranzacţionare de 11,29 milioane RON, în timp ce SIF 1 "Banat Crişana" Arad a înregistrat cea mai scăzută lichiditate în sectorul SIF-urilor (3,09 milioane RON).

Creşteri pe toată linia au fost înregistrate în sectorul bancar, unde cap de listă au fost titlurile "BRD Groupe Société Générale" (apreciere de 2,7 puncte procentuale). Titlurile BCC "Banca Comercială Carpatica" au avut cea mai mică apreciere, de 0,9%, pe fondul unei lichidităţi scăzute. Acţiunile TLV "Banca Transilvania" rămîn cele mai lichide din sectorul bancar, cu un rulaj de 2,65 milioane RON şi o creştere de 2,2 puncte procentuale.

Sectorul farmaceutic a cres-cut semnificativ, pe fondul aprecierii cu 10,1% a titlurilor ATB "Antibiotice" Iaşi, deşi sub simbolul ATB lichiditatea a fost destul de redusă (valoare totală de tranzacţionare de aproape 570.000 RON). Şi cotaţia "Biofarm" Bucureşti (BIO) a crescut semnificativ, cu 3,6 puncte procentuale, pe fondul unui rulaj de 1,51 milioane RON. Lichiditatea SCD "Sicomed" a fost redusă (doar 82.000 de titluri tranzacţionate), iar cotaţia a rămas nemodificată.

Şi sectorul petrolier a fost în creştere ieri, cotaţia SNP "Petrom" cîştigînd 4,9 puncte procentuale. Acţiunile SNP au fost, din nou, cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de peste 28 milioane de titluri şi o valoare totală de tranzacţionare de pes-te 14 milioane RON. Acţiunile RRC "Rompetrol Rafinare" au cîştigat ieri 1,6 puncte procentuale, pe fondul unor tranzacţii de 4,65 milioane RON.

S-au remarcat ieri acţiunile SSIF "Broker" Cluj (BRK), cu o creştere de 8,4% şi o valoare totală a tranzacţiilor de 1,13 milioane RON, precum şi titlurile "Compa" Sibiu (CMP), al căror rulaj s-a ridicat la 1,01 milioane RON.

SIF 5 "Oltenia" Craiova

Titlurile SIF 5 au avut, ieri, cea mai mare creştere din sectorul SIF-urilor şi s-au aflat pe locul doi la această categorie din punct de vedere al lichidităţii (rulaj de 2,15 milioane titluri cu o valoare de 6,24 milioane RON). Şedinţa s-a deschis la minimul zilei, de 2,83 RON/ac-ţiune, şi s-a închis la maximul de 2,95 RON/acţiune. În prima jumătate a şedinţei s-au tranzacţionat pachete semnificative, printre care 99.000 de titluri pentru 2,86 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb