BVB Indicii, în creştere, pe un rulaj de 8,7 milioane lei

Andrei Stan, Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 februarie 2017

Indicii, în creştere, pe un rulaj de 8,7 milioane lei

Marcel Murgoci, "Estinvest Focşani": "Piaţa, marcată de afişarea rezultatelor financiare ale unor emitenţi"

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Creşterile, pe fondul volatilităţii de pe bursele occidentale"

Un sfert din lichiditate, realizat printr-un "deal" de 10 milioane lei cu titluri "Fondul Proprietatea"

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti a fost dominată, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, de o tranzacţie de tip "deal" realizată cu acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP), în valoare de 10 milioane lei, sumă ce reprezintă aproximativ 25% din volumul total înregistrat, de 39,25 milioane lei (8,7 milioane lei).

Tranzacţia a fost încheiată la preţul unitar de 0,893 lei, cotaţia emitentului depreciindu-se cu 0,11%. Pachetul de 11,2 milioane de acţiuni transferate ieri reprezintă 0,11% din societate.

Tot ieri, a fost înregistrat transfer "deal" cu titluri "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), în valoare de 8,68 milioane lei, la preţul unitar de 11,76 lei, în urcare cu 0,34%.

Opt dintre indicii BVB au încheiat şedinţa de ieri în apreciere, în contextul în care lichiditatea a crescut faţă de marţi, când a fost înregistrat un rulaj total de (7,3 milioane euro).

Ovidiu Dumitrescu, deputy general manager în cadrul Tradeville, ne-a transmis: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua în creştere, pe fondul volatilităţii de pe bursele occidentale. Indicele BET a câştigat 0,88% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,02% (BET-FI) şi +0.99% (BET-NG). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 8,29 milioane de euro, peste media de 7,59 milioane euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Turbomecanica S.A. (TBM) cu +15% (după ce a anunţat rezultate financiare preliminare excelente), pe fondul celui mai mare volum tranzacţionat în ultimele 6 luni, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor titlurile OMV Petrom S.A. (SNP) a avut cea mai bună evoluţie (+1,79%), în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni reativ apropiat de media ultimului semestru. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o, cu aproape -15%, pentru a treia zi la rând, acţiunile Romcab S.A. (MCAB), cu -14.75%, pe fondul unui scandal legat de recent-anunţata insolvenţă a societăţii, volumul tranzacţionat fiind sub media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Nuclearelectrica S.A. (SNN, -2.49%), valorile pe piaţa «regular» fiind semnificativ peste media ultimelor 6 luni pentru acest simbol."

De asemenea, domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest Focşani", ne-a declarat: "În şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) volumul de tranzacţionare a depăşit 8 milioane de euro, în contextul în care indicii bursieri au avut aprecieri de până la un procent. Cea mai mare creştere a avut-o indicele BET-NG, în timp ce singurul indice care a făcut notă discordantă a fost BET-FI.(...) Piaţa a fost marcată de afişarea rezultatelor financiare pentru anul 2016 ale unor emitenţi precum Transelectrica, Banca Transilvania, Nuclearelectrica, Turbomecanica, etc. Probabil şi în şedinţele următoare piaţa va fi marcată de astfel de raportări, şi când spun «marcată» mă refer la o creştere a volatilităţii pe anumiţi emitenţi şi în acelaşi timp la o creştere de lichiditate pe întreaga piaţă".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,68 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 1,39%, preţul de închidere fiind de 2,55 lei/unitate.

Acţiunile BRD au închis la 11,76 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,04 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Romgaz" (SNG) de 1,42 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 27,65 lei/unitate, în apreciere cu 0,55%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "OMV Petrom" (SNP), cu un rulaj de 1,3 milioane de lei. Titlurile SNP au închis la preţul de 0,285 lei/unitate.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,88%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,71%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat un avans de 0,29%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Turbomecanica" (TMB): +15%

2. "Oil Terminal" (OIL): +9,4%

3. "Electroargeş" (ELGS): +7,35%

4. "Electroaparataj" (ELJ): +7,1%

5. "Zentiva" (SCD): +6,15%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Romcab" (MCAB): -14,75%

2. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): -9,36%

3. "Electrocontact" (ECT): -8,6%

4. "Carbochim" (CBC): -8,38%

5. "Uztel" (UZT): -6,35%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb