BVB Indicii preiau scăderile pieţelor internaţionale

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iunie 2022

Indicii preiau scăderile pieţelor internaţionale

Valoarea tranzacţiilor rămâne redusă

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi, în sesiunea de tranzacţionare de ieri, după ce în prima zi a săptămânii, când pieţele internaţionale au avut prin cele mai mari deprecieri din ultima perioadă, bursa noastră a fost închisă cu ocazia sărbătorii de Rusalii.

Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a coborât cu 2,34%, la 12.065 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, a avut o depreciere similară, până la 2.239 de puncte.

Bursele se află sub presiunea temerilor că băncile centrale vor fi forţate să înăsprească sever politica monetară, în încercarea de a domoli inflaţia care se află la recorduri nemaiîntâlnite de decenii, ceea ce creează premisele intrării economiilor în recesiune.

Valoarea tranzacţiilor a fost redusă, de numai 45,4 milioane de lei, sub media zilnică a acestui an, de aproape 100 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulată nicio tranzacţie.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Indicii au înregistrat evoluţii preponderent negative în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii. BET-FI a fost singurul indice care a închis ziua cu o uşoară creştere, de 0,02%, în timp ce BETAeRO a avut cea mai mare corecţie, de -3,12%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 9,17 milioane de euro, lichiditatea menţinându-se sub media anului curent (...). Din indicele BET, acţiunile OMV Petrom (SNP) au fost singurele care au închis şedinţa pe plus, înregistrând o apreciere de 0,44% a cotaţiei bursiere. Titlurile societăţilor cu cele mai mari scăderi au fost: Electrica (EL), -5,59%, MedLife (M), -4,96% şi TeraPlast (TRP), -4.39%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 9,29 milioane de lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua la preţul unitar de 2,315 lei, în scădere cu 3,54%.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 4,32%, până la preţul de 13,3 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,49 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce au urcat la preţul de 0,46 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 3,48 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au depreciat cu 3,08%, până la preţul de 47,2 lei, pe fondul unor schimburi de 3,32 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus a coborât cu 2,33%, la 1.802 puncte, în vreme ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni de la bursa noastră, s-a depreciat cu 2,1%, până la 1.052 de puncte.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a scăzut cu 2,14%, până la 893 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "UCM Reşiţa" (UCM): +14,96%

2. "Turism Felix" (TUFE): +9,66%

3. "Oil Terminal" (OIL): +6,94%

4. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +4,17%

5. "Evergent Investments" (EVER): +1,36%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -11,29%

2. "Aerostar" (ARS): -7,64%

3. "Condmag" (COMI): -7,14%

4. "Dafora" (DAFR): -6,25%

5. "Comelf" (CMF): -6,10%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pai sa mai scadă nițel sa mai facem și noi niste intrări :))

    BVB mai scade 7-10% pana la finalul verii!

    o intrebare: de ce mai sta DIGI in BET cu o pondere de 3.06% in fata M, ONE, TRP,, etc cand are rulaje extrem de mici si nu reprezinta deloc BETul? Nici macar pe principal nu ar trebui sa mai ramana, dar trecand peste asta, in nici un caz nu ar trebui sa aiba un procent asa de mare din structura BET la ce rulaje are. OK nu vrea MMul ascuns care o tine si nici compania in sine sa creeze lichiditate atunci mars afara din BET. Imi poate spune cineva de ce aceasta companie mai are legatura cu BETul??? Cand o companie considera ca nu o intereseaza bursa, are o atitudine mizerabila vis a vis de investitori, ok ...afara de pe bursa..sunt atatea companii private, sau afara din BET sa ramana una din multele uitate de toti.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb