BVB Instabilitatea politică afectează bursa noastră

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 decembrie

Instabilitatea politică afectează bursa noastră

Scăderi importante pentru majoritatea indicilor

Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis a fost procesată de sistemul BVB

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut în mare parte scăderi, în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi marcată de anunţul PSD-ului că se retrage de la negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a coborât cu 2%, la 16.425 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 1,77%, până la 3.073 de puncte, într-o zi cu deprecieri ale pieţelor europene, ce au reacţionat probabil la mesajul preşedintelui Fed privind o abordare mai temperată a băncii privind tăierile de dobândă.

Cu o zi înainte, agenţia de evaluare Fitch a revizuit perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină al României de la "stabilă" la "negativă" dar a menţinut rating-ul la "BBB-", printre cauzele menţionate de agenţie fiind instabilitatea politică ce se suprapune peste probleme ale economiei ţării nostre legate de deficite mari, majorarea datoriei externe şi o creştere economică mai redusă.

Volumele pe care se manifestă scăderile la BVB nu sunt foarte ridicate, ceea ce arată că nu se vinde în panică, dar secvenţa de zile cu deprecieri, deseori în contrast cu aprecierile pieţelor europene, indică către probleme interne ale pieţei noastre. Ieri, valoarea schimburilor cu acţiuni s-a ridicat la 85,6 milioane lei, peste media zilnică a anului cu aceste instrumente, de 68,5 milioane de lei.

În total, valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 2,7 miliarde lei, datorită înregistrării în sistemul bursier a ultimei emisiuni de titluri de stat Fidelis, în valoare de circa 2,6 miliarde lei.

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de schimburile cu acţiuni OMV Petrom (SNP), ce au cumulat transferuri de în valoare de 22,2 milioane lei, titlurile producătorului de petrol şi gaze încheind ziua la preţul de 0,7015 lei, în scădere cu 2,23%.

Pe poziţia a doua în clasamentul lichidităţii s-au situat acţiunile OMV Petrom (TLV), ce au coborât cu 2,78%, la preţul de 26,25 lei, în condiţiile unor schimburi de 18,2 milioane lei.

Acţiunile Hidroelectrica (H2O) s-au depreciat cu 1,07%, până la preţul de 119,9 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 9,7 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat un rulaj de şase milioane lei, acţiunile SNG încheind ziua cu o scădere de 0,38%, la preţul unitar de 5,28 lei.

În piaţa "deals" nu a fost realizat niciun schimb.

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 0,1%, până la 61.232 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 1,64%, la 1.185 puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, a coborât cu 1,43%, la 874 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Mecanica Ceahlău" (MECF): +11,00%

2. "Comcm" (CMCM): +4,76%

3. "Altur" (ALT): +2,90%

4. "BRK Financial Group" (BRK): +2,27%

5. "Lion Capital" (LION): +1,45%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Sinteza Oradea" (STZ): -7,76%

2. "Turism Felix" (TUFE): -6,88%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -5,12%

4. "Arobs Transilvania Software" (AROBS) -4,52%

5. "MedLife" (M): -4,44%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb