BVB Investitorii străini îşi fac simţită prezenţa pe Bursă

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 iulie 2005

Tranzacţiile sînt în creştere la bursă, pe fondul intrării în piaţă a unor investitori străini, instituţionali, care, prin cumpărări masive, au condus la aprecieri ale cotaţiilor principalilor emitenţi de la Bursă. Aceştia au achiziţionat în principal titluri ale SIF-urilor şi ale companiilor din sectorul petrolier, atrăgînd astfel atenţia şi investitorilor autohtoni care au fost mai activi decît de obicei. Cele mai mari creşteri de pe Bursă le-au înregistrat "Rompetrol Rafinare" Constanţa şi "Banca Transilvania".

Brokerii susţin că "Petrom" a avut o creştere constantă ce nu a dus la volatilităţi mari. În acelaşi timp, în cazul "Rompetrol Rafinare" Constanţa care s-a înscris pe un trend ascendent, investitorii au manifestat un interes deosebit datorită circulării zvonului unui profit neaşteptat de mare pentru primul semestru al companiei.

Valoarea însumată a tranzacţiilor cu cei doi emitenţi a reprezentat 24,49% din totalul tranzacţiilor bursei.

Indicii bursieri au cunoscut în cursul sesiunii bursiere de vineri aprecieri uşoare, excepţie făcînd indicele BET - FI, care a scăzut cu 0,64% din cauza reducerii cotaţiilor a două dintre societăţile de investiţii financiare, respectiv SIF4 "Muntenia" şi SIF5 "Oltenia". Două SIF-uri, SIF1 "Banat Crişana" şi SIF2 "Moldova", au înregistrat la sfîrşitul zilei acelaşi preţ de închidere ca cel din ziua precedentă, în timp ce SIF3 "Transilvania" a crescut cu 0,7% faţă de sesiunea bursieră anterioară.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Banca Transilvania". Valoarea totală a transferurilor perfectate cu acţiunile băncii a însumat peste un milion de RON, la un volum tranzacţionat de aproximativ 1,4 milioane de titluri. Deşi preţul nu a cunoscut variaţii mari, cotaţia la închiderea zilei de vineri a fost de 0,8250 RON/acţiune, în creştere cu 1,2% faţă de cel din şedinţa anterioară. În ceea ce priveşte rulajul, pe locul doi s-au situat acţiunile "Petrom", cu o valoare tranzacţionată de un milion de RON. După creşterile susţinute pe volume mari de acţiuni, cotaţia SNP a cunoscut o corecţie uşoară pe fondul unor ordine de vînzare. Astfel, la finele zilei, preţul de închidere a fost de 0,4730 RON/acţiune, în scădere cu 1,5% faţă de sesiunea bursieră precedentă.

Valoarea totală a rulajului de pe Bursa de vineri a însumat peste 18 milioane de RON, în timp ce totalul realizat cu acţiunile SIF a depăşit 10 milioane de RON. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost SIF2 "Moldova", cu o valoare totală tranzacţionată de aproximativ 4 milioane de RON şi un volum de peste 3 milioane de titluri.

"Turbomecanica" Bucureşti

La prima categorie, compania "Turbomecanica" a raportat pentru primul semestru o cifră de afaceri de 44,49 milioane de RON, reprezentînd aproximativ 12,14 milioane de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut cînd cifra de afaceri a companiei s-a situat la nivelul de 10,45 milioane de euro. Profitul net pentru primele şase luni ale anului curent este de 1,17 milioane de euro, în scădere faţă de cel înregistrat anul trecut în aceeaşi perioadă, respectiv de 1,4 milioane de euro.

În cursul zilei de vineri, cotaţia titlurilor TBM a fost de 9,7000 RON/acţiune, în scădere cu 1% faţă de ziua anterioară. Lichiditatea a fost mică, tranzacţionîndu-se doar 500 de titluri, în valoare totală de 4.850 RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb