BVB Investitorii sunt în vacanţă

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 august 2006

Început slab de săptămână la Bursa de Valori, cu o valoare totală transferată de 14.824.845 lei, mai puţin cu 37% decât în ultima şedinţă a săptămânii trecute. Doi dintre indicii bursieri au încheiat şedinţa pe plus. Este vorba de indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare BET-FI care a câştigat +0,23% şi BET (+0,21%) care reflectă evoluţia preţurilor celor mai lichide zece acţiuni cotate. Indicele care urmăreşte cotaţia tuturor acţiunilor listate BET C a închis şedinţa la 0,0%.

La formarea valorii totale, cel mai important aport a venit din partea SIF 2 "Moldova" cu acţiunile căreia s-au realizat transferuri în valoare de 3.143.085 lei, reprezentând 21% din piaţă.Titlurile au fost transferate la preţuri cuprinse între 2,02 şi 2,05 lei/acţiune şi au încheiat şedinţa cu o apreciere de 0,5%.

În urma SIF 2 s-a situat SIF 3 "Transilvania" cu titlurile căreia s-au realizat tranzacţii în valoare de 1.866.960 lei. Acestea un încheiat ziua de ieri fără variaţie de preţ. Acţiunea SIF 3 a evoluat ieri strâns între 2,02 şi 2,04 lei/acţiune, iar în deschiderea şedinţei s-a putut observa o scădere a cotaţiei.

Iulian Panait, preşedintele KTD "Invest", apreciază că prima şedinţă a săptămânii a fost una liniştită, cu lichiditate redusă, la jumătate faţă de media din ultima lună. Aceas-ta scădere se datorează în principal faptului că investitorii sunt în vacanţă. În ultima săptămână a acestei luni se preconizează că acţiunile "Transelectrica" vor putea fi tranzacţionate la Bursă, iar acest lucru va mai aduce investitori, subliniază domnul Panait. Chiar şi companiile petroliere s-au tranzacţionat puţin în şedinţa de ieri, iar fluctuaţii de preţ majore nu s-au remarcat. Băncile au avut cotaţii aproape identice cu cele de vineri. "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC) se situează pe un trend uşor de creştere, însă pe volume mai reduse. Luni s-au transferat 8.083.500 titluri RRC, care au cumulat până la sfârşitul şedinţei o apreciere de +2,52%. Iulian Panait a încheiat comentând că în continuare se aşteaptă comunicatele cu rezultatele financiare ale companiilor care sunt programate să prezinte rapoartele în zilele următoare.

Ieri s-a transferat un volum total de 20.810.448 acţiuni, cu 54% mai puţin decât în şedinţa de vineri. "Rompetrol Rafinare" Constanţa a început şi această săptămână ca lider în ceea ce priveşte volumul transferat. La o diferenţă mare de titlurile RRC, s-au situat transferurile cu titlurile "Petrom" Bucureşti (simbol SNP) în număr de 2.010.792.

"Chimopar" Bucureşti

Ieri cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile CPR, ale societăţii bucureştene "Chimopar". Acţiunile au încheiat şedinţa cu o apreciere de 11,63%. S-au transferat 1388 acţiuni însumînd 3311,8 lei. Pe primul trimestru al acestui an, societatea a înregistrat o pierdere de 1.992.278 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb