BVB Jumătate din totalul bursier s-a realizat cu acţiunile "Compa" Sibiu

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 iunie 2005

Indicii bursieri au avut, la finalul şedinţei de tranzacţionare de ieri, valori negative comparativ cu cele din sesiunea bursieră anterioară. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de la Bursă, a scăzut cu 0,72%, în timp ce indicele BET- FI care reflectă evoluţia acţiunilor SIF s-a depreciat cu 0,28%.

Segemntul SIF a avut o evoluţie modestă în cursul zilei de ieri. Trei dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare au avut aceleaşi cotaţii ca cele din sesiunea precedentă, în timp ce SIF1 "Banat Crişana" şi SIF "Muntenia" au înregistrat scăderi destul de reduse ale preţurilor acţiunilor. Cel mai tranzacţionat emitent din segmentul SIF a fost SIF5 "Oltenia". Cu acţiunile acestuia s-au perfectat tranzacţii în sumă de 9 miliarde de lei, iar ultimul transfer s-a realizat la preţul de 12.800 lei/acţiune, acelaşi ca cel din ziua anterioară.

Acţiunile "Compa" Sibiu au fost în topul preferinţelor investitorilor în cadrul zilei de ieri. În prima parte a zilei nu s-au înregistrat variaţii semnificative, nici ale cursului titlurilor "Compa", nici ca volume transferate. Brokerii susţin că din a doua jumătate a şedinţei de ieri, volumul transferat a fost mult mai mare, la preţul de 17.500 lei/acţiune. Cel mai mare pachet transferat a cuprins 2,61 milioane de acţiuni. Valoarea totală tranzacţionată cu acţiunile companiei sibiene a fost de 62,84 miliarde de lei, la un volum transferat de 3,6 milioane de acţiuni. Preţul la finele şedinţei bursiere a fost de 17.400 lei/acţiune, acelaşi ca cel din ziua anterioară. Cotaţia a fluctuat între minimul de 16.700 lei/acţiune, la începutul zilei şi 17.500 lei/titlu, în partea a doua a zilei.

La categoria a doua, acţiunile "Rompetrol Rafinare" au prezentat o lichiditate ridicată. Brokerii susţin că în piaţă au existat mai multe ordine de vînzare decît cele de cumpărare, fapt care a generat o reducere a cotaţiei cu 2% faţă de ziua anterioară. Preţul la finele şedinţei a fost de 755 lei/acţiune. Volumul total tranzacţionat a depăşit 7 milioane de acţiuni, iar valoarea transferată a fost de aproximativ 5,5 miliarde de lei.

La prima categorie a BVB, acţiunile "Rulmentul" au înregis-trat şi cea mai mare creştere a cursului. Astfel, în cadrul sesiunii bursiere de ieri, preţul la finele zilei a fost de 1.400 lei/acţiune, cu 5,3% mai mare decît cel din şedinţa anterioară. Valoarea transferată a fost de 2,37 miliarde de lei. Au fost tranzacţionate 1,1% din capitalul social al companiei, respectiv 1,7 milioane de acţiuni. La preţul maxim al zilei, de 1.400 lei/acţiune, a fost efectuată o tranzacţie cu un pachet de 1,19 milioane de acţiuni.

Valoarea totală a transferurilor de pe Bursă a fost ieri de 140,58 miliarde de lei, din care 1,28 miliarde de lei au reprezentat transferurile cu obligaţiuni. Au fost tranzacţionate 250 obligaţiuni BRD, la un preţ cu 3% mai mare decît principalul.

"Banca Transilvania"

Pe parcursul şedinţei de ieri, cotaţia acţiunilor TLV a urcat pînă la nivelul de 7.800 lei/acţiune. Spre finalul zilei, însă vînzătorii au intervenit în piaţă ducînd la reducerea cotaţiei pînă la nivelul de 7.650 lei/acţiune, care a fost şi preţul de închidere a şedinţei. Valoarea totală transferată a însumat aproximativ 19 miliarde de lei. Cotaţia a scăzut cu 0,7% comparativ cu sesiunea anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb