BVB Lichiditate de numai 22 milioane de lei, sub media anului

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 noiembrie 2019

Lichiditate de numai 22 milioane de lei, sub media anului

BET-FI, la maximul ultimilor unsprezece ani

Rulajul ultimei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii trecute de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la numai 22,2 milioane de lei, în apropierea celui din ziua anterioară şi sub media anului de 39,48 milioane de lei, într--o sesiune care s-a remarcat doar prin evoluţia indicelui societăţilor de investiţii financiare.

Tractat de creşterile celor cinci SIF-uri, indicele BET-FI a urcat la 45.938,16 puncte, nivel pe care coşul de acţiuni ce urmăreşte evoluţia sectorului financiar de la BVB nu l-a mai atins din iulie 2008, când pieţele globale şi implicit cea din ţara noastră erau în cadere liberă în contextul crizei economice mondiale.

Pentru SIF-uri se întrevede eliminarea pragului de deţinere de 5%, în condiţiile în care Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), care prevede aceas-tă măsură este posibil să ajungă, după alegerile prezidenţiale, în plenul Camerei Deputaţilor, spre aprobare.

Echipa de la Prime Transaction a detaliat evoluţia din ultima şedinţă bursieră a săptămânii trecute, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii BVB au înregistrat evoluţii preponderent pozitive, BET-NG fiind singurul indice care s-a corectat în şedinţa de astăzi (n.r. vineri), cu o scădere de 0,21%. La polul opus avem o creştere semnificativă a indicelui sectorului financiar BET-FI de 2,52%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 4,6 milioane de euro. Cel mai lichid emitent a fost Banca Transilvania (TLV) cu un aport de 3,5 milioane lei. Din cadrul indicelui BET, trei companii au închis pe plus astăzi (n.r. vineri) - MedLife (M), +2,12%, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), +0,96%, şi TLV, +0,41%. La polul opus, cel mai mult a scăzut Sphera Franchise Group (SFG) cu 3,08%. De asemenea, remarcăm evoluţiile pozitive ale SIF-urilor care au înregistrat astăzi (n.r. vineri) creşteri între 2,92% şi 4,53%".

Titlurile TLV au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,47 lei, acţiunile instituţiei de credit fiind urmate în topul lichidităţii din piaţa "regular" de titlurile M, care au încheiat ziua bursieră la preţul unitar de 33,7 lei/unitate, valoarea rulajului realizat cu acţiunile prestatorului de servicii medicale însumând 2,66 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au terminat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 1,175 lei/unitate, în stagnare, pe fondul unei valori transferate de 2,59 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care au angrenat un rulaj de 2,21 milioane de lei, ultima cotaţie a societăţii de investiţii financiare fiind de 2,47 lei/acţiune, în creştere cu 2,92%.

Prin piaţa "deal" a fost realizată o tranzacţie cu acţiunile Romgaz (SNG), în sumă de 1,13 milioane de lei, schimbul fiind realizat la preţul unitar de 37,6 lei, cu 0,13% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, a cunoscut o creştere de 0,05%, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,06%.

Indicele BET--BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,8%, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,53%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Condmag" (COMI): +14,29%

2. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +10,00%

3. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): +4,53%

4. "SIF Moldova" (SIF2): +3,40%

5. "SIF Transilvania" (SIF3): +3,25%

------------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroputere" (EPT): -10,53%

2. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): -6,22%

3. "Retrasib" (RTRA): -3,77%

4. "Socep" (SOCP): -3,21%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): -3,08%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb