BVB Lichiditate scăzută către sfîrşitul lunii

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 mai 2006

Prima şedinţă bursieră a acestei săptămîni s-a caracterizat în principal printr-o lichiditate modestă comparativ cu şedinţele precedente, valoarea totală a transferurilor cifrîndu-se la numai 14,8 milioane RON. Brokerii pun această evoluţie şi pe seama faptului că ne aflăm în perioada de sfîrşit de lună, cînd dinamica investiţiilor bursiere este destul de redusă. Doi dintre indicii bursieri au înregistrat deprecieri ale cotaţiilor, pe fondul scăderilor care au afectat societăţi din primul eşantion al pieţei. Indicele BET s-a situat cu -0,56% sub nivelul de vineri, iar indicele BET-C s-a depreciat cu -0,65%. O creştere semnificativă s-a înregistrat însă în sectorul societăţilor de investiţii financiare, cotaţiile acţiunilor SIF majorîndu-se în medie cu 1,27%. Iulian Panait, analistul "KTD Invest", ne-a explicat că piaţa s-a situat pe o pantă ascendentă la deschidere, dominante fiind ordinele de cumpărare, însă pe la mijlocul şedinţei o parte din cotaţiile acţiunilor blue-chip şi-au stopat creşterea, înregistrînd chiar uşoare corecţii, concomitent cu scăderea lichidităţii pe ansamblul titlurilor de pe piaţă. Domnia sa susţine că aceste deprecieri pot fi puse pe seama speculatorilor care au ales să-şi marcheze profiturile acumulate în ultimele şedinţe.

În sectorul SIF-urilor, investitorii s-au orientat îndeosebi către acţiunile SIF2 "Moldova", a căror cotaţie acumulase în prima parte a zilei o creştere de 3,7%. Spre final însă, datorită mai multor ordine de vînzare care au pătruns în piaţă, cursul titlurilor SIF2 a coborît la 1,96 RON/acţiune, în creştere cu 2,1% comparativ cu finalul săptămînii trecute. O evoluţie negativă a înregistrat-o ieri cotaţia companiei petroliere "SNP Petrom" care la închiderea şedinţei s-a situat cu 2,9% sub nivelul de vineri, pe fondul unui rulaj scăzut, fiind transferate numai 2,4 milioane acţiuni. În contrast, acţiunile "Rompetrol Rafinare" au avut parte de o evoluţie bună a cursului, în condiţiile unei valori totale a transferurilor de numai 364.840 RON. Ultimul transfer cu acţiuni RRC s-a încheiat la un preţ de 0,0819 RON/acţiune, în creştere cu 2,4% faţă de ultimul preţ de referinţă al săptămînii trecute. Acţiunile celui mai de seamă emitent din sectorul bancar, "BRD - Groupe Societe Generale" au înregistrat în şedinţa de ieri o depreciere a cotaţiei de 1,2%. Ordinele de vînzare au coborît cotaţia sub pragul de 1,7 RON/acţiune, la finalul zilei un titlu BRD fiind tranzacţionat pentru numai 1,68 RON.

Analiştii "Prime Transaction" sînt de părere că evoluţiile asemănătoare ale cotaţiilor BRD şi SNP pot fi generate de un investitor de talie mare sau un grup de investitori care acţionează în manieră similară pe cele două titluri.

"Biofarm" Bucureşti

Investitorii par din ce în ce mai interesaţi de acţiunile emitentului farmaceutic "Biofarm", acţiunile BIO fiind cele mai transferate de la prima categorie a pieţei, cu un rulaj de peste 1,7 milioane RON. Principalul motiv care a generat această reorientare a inves-titorilor este majorarea de capital aprobată de consiliul de administraţie al "Biofarm", care va fi realizată prin distribuirea de acţiuni gratuite (3,068 acţiuni pentru una deţinută) tuturor acţionarilor înregistraţi în Registru pînă la data de 7 iunie. În deschiderea şedinţei de ieri a fost transferat un pachet de 2,15 milioane de acţiuni, la preţul de 0,6250 RON/acţiune, preţ la care s-a încheiat şi ultimul transfer al zilei (+0,8%).

"Amonil" Slobozia

Titlurile AMO au înregistrat o apreciere puternică a cursului, în prima parte a zilei (+7,5%), în condiţiile unui volum ridicat al transferurilor. Totuşi, către final cotaţia s-a situat pe o pantă des-cendentă, închizînd la preţul de 0,0680 RON/acţiune (+3,8%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb