BVB Lichiditate scăzută la final de săptămînă

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 mai 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri cu acţiunile lis-tate la BVB s-a cifrat la numai 9,4 milioane RON, datorită absenţei de la tranzacţionare a acţiunilor societăţilor de inves-tiţii financiare. Toate cele cinci SIF-uri au fost suspendate de la tranzacţionare, ca urmare a întrunirii adunărilor generale ale emitenţilor.

Cei trei indici bursieri s-au aflat pe o pantă ascendentă în ultima zi a săptămînii trecute. Indicele pieţei, BET-C, s-a apreciat cu +0,81%, iar indicele care urmăreşte cele mai lichide zece titluri de pe Bursă, BET, a cres-cut cu +0,79%.

Situaţia a fost salvată de titlurile "Petrom", cu care s-a realizat peste 70% din valoarea totală a transferurilor. Acţiunile SNP s-au impus încă de la deschiderea şedinţei. În total au fost transferate circa 12 milioane de titluri, dintre care două milioane au reprezentat o tranzacţie pe piaţa Deal, la preţul de 0,53 RON/acţiune. Cursul a crescut în prima parte a zilei, atingînd maximul de 0,5650 RON/titlu, valoare la care s-a şi închis şedinţa (+4,6%).

Printre preferinţele investitorilor s-au aflat vineri şi acţiunile "BRD-GSG", valoarea totală transferată fiind de 1,7 milioane RON. În prima parte a zilei, cotaţia BRD a stagnat în jurul valorii de 17,5 RON/titlu, însă în ultima oră a şedinţei, ordinele de vînzare au pătruns puternic pe piaţă şi au determinat o depreciere a cursului de -1,2%.

O evoluţie similară au înregis-trat-o şi titlurile singurei societăţi de valori mobiliare listate la Bursă, "SSIF Broker" Cluj (simbol BRK). Acţiunile BRK au fost mai intens transferate către finalul zilei, iar vînzătorii au reuşit să coboare cursul titlurilor pînă la 2,41 RON, în scădere cu -1,2%. Valoarea totală a transferurilor perfectate cu acţiuni BRK s-a cifrat la peste 158.000 RON. Vineri a fost şi ultima zi în care s-au putut tranzacţiona drepturi de preferinţă pentru acţiuni BRK. Cotaţia acestora a atins un maxim de 0,345 RON, însă în ultima zi transferurile s-au perfectat la numai 0,32 RON/titlu. În cele două săptămîni în care au fost prezente pe Bursă, s-au tranzacţionat 1,3 milioane de astfel de drepturi, ceea ce transpus în acţiuni înseamnă aproape 470.000 de titluri BRK. Drepturile de preferinţă au fost disponibile pe o piaţă specială a Bursei, denumită rights-market, sub simbolul BRK01.

"Impact" Bucureşti

Cel mai lichid emitent de la categoria a doua a pieţei a fost societatea "Impact". Investitorii au transferat peste 400.000 de acţiuni pentru o valoare totală de 260.453 RON. De-a lungul şedinţei, cotaţia titlurilor IMP a fluctuat în intervalul 0,6250 RON şi 0,6350 RON/acţiune. Ultimul transfer s-a realizat la preţul mediu al zilei, de 0,63 RON/titlu, în creştere cu +0,8% comparativ cu şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb