Principalii indici bursieri s-au apreciat ieri, faţă de şedinţa precedentă, pe fondul unor schimburi cu acţiuni de 35,34 milioane de lei.
Indicele de referinţă al pieţei de capital, BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii lis-tate, a încheiat ziua la 4.302 puncte, în scădere cu 1,10 % faţă de marţi.
Piaţa a fost marcată, în general, de tranzacţii mari pe titlurile de stat, fapt ce denotă încrederea investitorilor în aceste valori mobiliare.
Marcel Murgoci, Director Operaţiuni "Estinvest" Focşani, ne-a declarat că "volumele mari înregistrate în şedinţa de ieri reflectă dorinţa investitorilor de a-şi modela portofoliile".
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "Creşterea de astazi (n.r. ieri) a indicilor şi a lichidităţii pieţei vine ca o reacţie la aprecierile puternice înregistrate de pieţele internaţionale. Creşterea lichidităţii este datorată tranzacţiilor cu obligatiuni, tranzacţii a căror valoare a reprezentat mai mult de jumatate din rulajul de azi (n.r. ieri)".
Simion Tihon a precizat: "Dacă ieri (n.r. marţi) am văzut la SIF-uri probabil câteva lichidări de portofoliu, presiunea la vânzare ducând SIF-urile la scăderi de până la 5%, astăzi (n.r. ieri), tendinţa a fost una de acumulare".
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, s-a cotat la 19.149 puncte, crescând cu 1,48 % faţă de şedinţa precedentă.
Simion Tihon este de părere că, în ultimele zile, s-a sesizat şi o diferenţiere între cele cinci societăţi de investiţii financiare, unele SIF-uri având premisele acordării unor dividende cu randamente mai ridicate.
Ieri au fost efectuate trei operaţiuni de tip deal cu titlurile "Fondul Proprietatea", în valoare de 9,204 milioane de lei. În total, schimburile pe acest emitent au fost de 23,126 milioane de lei, cotaţia de referinţă fiind de 0,4325 lei/unitate, cu 1,76% mai mare decât marţi.
O tranzacţie deal a fost înregistrată şi cu 1.120 de acţiuni SIF2 "Moldova", în valoare de 1,176 milioane de lei.
Titlurile companiilor din domeniul energetic au plasat indicele BET-NG cu 1,64% peste şedinţa precedentă, la 606.93 puncte, iar, la finalul şedinţei, BET-C crescuse cu 0,88%, înregistând 2.604 puncte.
Pe plan extern, a existat o volatilitate ridicată, ca reacţie la unele declaraţii făcute de oficialii agenţiilor de rating, a precizat Simion Tihon. Aurul a depăşit pragul de 1600 dolari/uncie, cursul fiind susţinut de deprecierea dolarului în raport cu euro.