BVB Nou maxim istoric pentru preţul acţiunilor "Banca Transilvania"

RALUCA UNGUREANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 aprilie 2004

Lichiditatea sesiunii bursiere de vineri a scăzut faţă de nivelurile înregistrate miercuri şi joi, pe fondul stagnării cursurilor celor mai multe dintre acţiuni. Valoarea totală a transferurilor efectuate vineri la Bursă a fost de 116,9 miliarde de lei. Cele mai intens tranzacţionate au fost, din nou, titlurile "Rompetrol Rafinare" (RRC). Preţul acţiunilor RRC a oscilat între 640 lei şi 690 lei/acţiune, ultima tranzacţie fiind realizată la cursul de 680 lei/acţiune, în creştere cu 7,9% comparativ cu nivelul de la sfîrşitul şedinţei precedente. Au fost tranzacţionate peste 72 de milioane de acţiuni, în valoare de 47,8 miliarde de lei. Acţiunile SNP "Petrom" au fost oprite vineri de la tranzacţionare întrucît au fost depuse şi deschise ofertele finale de cumpărare de acţiuni pentru privatizarea companiei.

Cursurile titlurilor emise de societăţile de investiţii au înregis-trat evoluţii contradictorii. Acţiunile SIF "Moldova" au înregis-trat cea mai bună evoluţie, pre-ţul lor apreciindu-se cu 1,4% faţă de sesiunea bursieră anterioară. Cele mai lichide au fost ti-tlurile SIF "Oltenia", valoarea tranzacţiilor încheiate cu acestea ridicîndu-se la 5,4 miliarde de lei, la un număr de peste 1,4 milioane de acţiuni. Indicel BET-C a înregistrat vineri cel mai ridicat nivel de pînă acum, de 1934,56 puncte, cu 39,14% mai mare faţă de nivelul înregistrat la sfîrşitul anului trecut.

"Banca Transilvania"

Cursul acţiunilor "Banca Transilvania" (TLV) a înregistrat o uşoară creştere la începutul şedinţei bursiere de vineri, de la 7.600 lei (preţul de deschidere) la 7.700 de lei/acţiune, după ca-re a intrat pe un trend uşor des-crescător. Ultima tranzacţie a fost efectuată la 7.600 lei/acţiune, care reprezintă un nou maxim istoric. Au fost tranzacţionate peste 4,9 milioane de acţiuni, în valoare totală de 37,9 miliarde de lei. Vineri a fost ultima zi cînd investitorii mai puteau să achiziţioneze titluri TLV pentru a putea beneficia de acţiunile gratuite acordate de bancă în locul dividendelor.

"Carbid-Fox" Tîrnăveni

Valoarea transferurilor efectuate vineri cu acţiuni "Carbid-Fox" Tîrnăveni s-a ridicat la nivelul de 72,1 milioane de lei, la un număr de 150.000 de acţiuni tranzacţionate. Ultimul transfer a fost realizat la preţul de 495 lei/acţiuni, mai mare cu 9,8% faţă de nivelul de la sfîrşitul şedinţei anterioare. "Carbid-Fox" Tîrnăveni a convocat AGA pentru data de 28 aprilie, data de referinţă fiind 21 aprilie. Societatea a preliminat pentru anul 2003 o pierdere de 42,7 miliarde de lei.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Preţul acţiunilor BRD a oscilat între 23.000 de lei şi 23.900 de lei/acţiune. Au fost tranzacţionate peste 370.000 de acţiuni, în valoare de 8,7 miliarde de lei. În prima parte a şedinţei, cursul acţiunilor a urcat de la 23.000 lei, la 23.900 lei/acţiune, în acest timp fiind transferat şi cel mai mare pachet al sesiunii de 50.000 de acţiuni. În scurt timp, însă, preţul a intrat pe un trend descendend, pînă la minim 23.200 lei, însă în ultimele mi-nute a urcat din nou pînă la 23.900 lei. Banca a transmis un comunicat cu privire la îmbu-nătăţirea rezultatelor operaţionale în anul 2003 faţă de 2002. Brokerii consideră că BRD a recurs la acest lucru pentru a re-cîştiga încrederea investitorilor, descurajaţi de nivelul dividendului stabilit sub aşteptările lor (693 lei/acţiune).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb