BVB: O noua facilitate pentru companiile antreprenoriale care vor să se finanţeze prin bursă de la 1 iulie 2021

Piaţa de Capital / 8 iunie 2021

O noua facilitate pentru companiile antreprenoriale care vor să se finanţeze prin bursă de la 1 iulie 2021

Companiile antreprenoriale care vor să se finanţeze prin emiterea de acţiuni, obligaţiuni sau alte instrumente financiare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sunt scutite, de la 1 iulie 2021, de plata tarifului de procesare la listarea primului instrument financiar. Tariful de procesare, care presupune analizarea cererii de admitere la tranzacţionare, vă fi perceput de către BVB începând cu listarea celui de-al doilea instrument financiar. Facilitatea se aplica doar noilor emitenţi, nu şi celor care au deja acţiuni, obligaţiuni sau alte instrumente financiare listate pe SMT-ul BVB, până la data de 1 iulie 2021, conform unui comunicat remis redacţiei.

"În ultimii doi ani şi jumătate am observat o efervescenta în creştere la Bursa de Valori Bucureşti, în special în rândul companiilor de talie mai redusa care au ales să deruleze runde de finanţare. Lichiditatea pe AeRO a crescut semnificativ, apropiindu-se de 1 milion de euro pe zi, respectiv de peste trei ori mai mult decât în 2020 şi de aproape 12 ori mai mult decât în 2015, când a fost lansata piaţă AeRO. Aceasta evoluţie demonstrează interesul investitorilor pentru companiile nou-venite pe aceasta piaţă. În acest context, noua facilitate vine să şuştină dezvoltarea pieţei într-una de creştere a IMM-urilor", a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

12 companii antreprenoriale s-au listat din 2019 până în prezent pe piaţă AeRO, segmentul de acţiuni din cadrul SMT. La finalul şedinţei bursiere de 7 iunie 2021, cele 12 companii aveau o capitalizare cumulata de 1,02 miliarde lei (208 milioane euro). Noii emitenţi îşi desfăşoară activitatea în domenii diverse, de la agricultura, jocuri video, marketing afiliat, IT, până la producţie de vinuri sau de lactate: iHunt, Norofert, Holde Agri Invest, 2Performant, MAM Bricolaj, Safetech Innovations, Agroland, Star Residence Invest, Firebyte Games, Raiko Transilvania, Vifrana şi Agroserv Măriuţă. În ultimii doi ani jumătate au intrat la tranzacţionare pe SMT-ul bursei şi 25 emisiuni de obligaţiuni cu o valoare cumulata de 219 milioane lei (45,2 milioane euro). Pe piaţă AeRO se tranzacţionează acţiunile a 290 de companii, cu o valoare de piaţă de 2,57 miliarde euro. În primele cinci luni ale anului 2021, valoarea medie zilnica de tranzacţionare pe SMT-ul BVB (acţiuni, obligaţiuni, alte instrumente financiare) a fost de 5,8 milioane lei (1,2 milioane euro), iar valoarea totala de tranzacţionare a ajuns la 632,2 milioane lei (128,5 milioane euro).

Bursa de Valori Bucureşti oferă posibilităţi de finanţare pentru start-up-uri şi IMM-uri din 2010, prin sistemul alternativ de tranzacţionare (Alternative System Trading/ATS), funcţional la acea data. Din 2019, sistemul alternativ devine Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, conform cerinţelor MiFID ale Uniunii Europene. Prin intermediul acestuia, BVB a continuat să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri, să asigure finanţarea proiectelor companiilor la început de drum, start-up-uri şi IMM-uri, şi a poveştilor lor de creştere, precum şi să ofere investitorilor noi oportunităţi de investiţii. Piaţă AeRO, lansata în 25 februarie 2015 şi care reprezintă segmentul de acţiuni al SMT-ul BVB, este dedicata listării companiilor şi susţinerii antreprenorilor în căutare de finanţare pentru afacerile lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb