BVB "Oltchim" s-a apreciat pe o piaţă în scădere

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 mai 2011

"Oltchim" s-a apreciat pe o piaţă în scădere

Schimburile înregistrate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au totalizat 52,6 milioane de lei (12,7 milioane de euro), tranzacţiile cu acţiuni reprezentând circa 51 milioane lei (12,3 milioane de euro).

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a înregistrat în şedinţa de ieri, o scădere de 1,18%, ajungând la circa 5.418 puncte, în timp ce indicele BET-C, care reflectă evoluţia preţurilor tuturor companiilor listate pe piaţa reglemetată BVB, a scăzut cu 1,16%, ajungând la aproape 3.246 puncte. Indicele BET - FI care indică evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi ale "Fondului Proprietatea" (FP), a scăzut cu 0,76% la aproape 21.882 puncte. Indicele BET - NG, al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi, a scăzut cu 0,61% la circa 778 puncte.

Acţiunile "Oltchim" (simbol OLT) s-au apreciat cel mai mult, ieri, pentru a treia şedinţă consecutiv, cu 14,98%, la 0,9210 lei/titlu.

În total, au fost schimbate 7.353.000 acţiuni, în 233 de tranzacţii.

Valoarea transferurilor cu acţiuni OLT a fost de 6,6 milioane de lei.

Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", ne-a spus: "Creşterile de lichiditate, în anumite şedinţe, cum este şi cea de astăzi (n.r. ieri), au apărut din momentul în care au demarat discuţiile referitoare la o eventuală privatizare a < Oltchim >". Potrivit domniei sale, creşterea lichidităţii în ultimele şedinţe poate fi pusă şi pe seama achiziţiilor realizate de către doi din acţionarii minoritari ai emitentului.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", explică evoluţia pozitivă a titlurilor OLT prin ordinele de cumpărare de la ora 14.26 cu volume ce au acoperit oferta de vânzare şi au dus acţiunile la variaţia maximă admisă, semn că a existat încă interes pentru consolidarea poziţiei la "Oltchim".

Nicu Grigoraş, ne-a declarat: "Aprecierile spectaculoase pe termen scurt, cum sunt cele în cazul titlurilor OLT, pot duce la corecţii la fel de spectaculoase în şedinţe în care interesul la cumpărare nu mai este atât de ridicat ca cel din ziua de astăzi (n.r. ieri)".

Simion Tihon ne-a precizat: "În momentul în care interesul din partea investitorilor instituţionali nu va mai avea aceeaşi vizibilitate, dinamica ascendentă a preţului acţiunilor Oltchim se va tempera".

Nicu Grigoraş ne-a declarat că în şedinţa de ieri s-au tranzacţionat pes-te 2% din numărul total de acţiuni ale emitentului, după ce şi în şedinţele precedente volumele de tranzacţionare fuseseră peste media unei zile obişnuite.

Cotaţia "Fondul Proprietatea"(simbol FP) a consemnat, ieri, o scădere de 3%, la 0,4850 lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 26,8 milioane de lei. Cotaţia titlurilor a variat de la 0,4800 lei la 0,4980 lei/titlu.

Titlurile SIF "Oltenia" (simbol SIF5) s-au menţinut pe locul trei în topul lichidităţilor, apreciindu-se cu 0,37% la preţul de1,3450 lei / titlu, pe fondul unei lichidităţi de aproape 2,56 milioane lei. În total, au fost schimbate 1.927.000 acţiuni SIF5, la preţuri cuprinse între 1,3240 lei şi 1,3450 lei/titlu.

Acţiunile producătorului de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea, din oţel "T.M.K. - ARTROM" (simbol ART) s-au depreciat cel mai mult, cu 7,89% la 1,7500 lei / titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb