BVB Ordinele de vînzare au dominat piaţa SIF-urilor

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 mai 2006

Ultima şedinţă a săptămînii trecute a reprezentat o continuare a scăderilor generalizate ale cotaţiilor, cu precădere în sectorul societăţilor de investiţii financiare. Indicele care urmăreşte evoluţia acestor titluri, BET-FI a încheiat şedinţa cu o depreciere de -2,02%, cumulat pe întreaga săptămînă scăderea fiind de -8,9%. Indicii BET şi BET-C au înregistrat vineri o uşoară creştere, de +0,05%.

Analiştii "Prime Transaction" susţin că nici contextul internaţional nu este favorabil, majoritatea pieţelor financiare din regiune confruntîndu-se cu scăderi la sfîrşit de săptămînă.

Cel mai lichid emitent al şedinţei a fost "Rompetrol Rafinare", vineri fiind transferate 15,7 milioane de titluri RRC. Cotaţia a dat dovadă de o volatilitate destul de ridicată, cele cîteva răbufniri de-a lungul şedinţei ducînd cursul la maximul de 0,0820 RON/titlu. Brokerii susţin că impactul rezultatelor slabe ale "Rompetrol" pe primul trimestru al lui 2006 şi prognoza nu foarte optimistă pentru întregul an, determină un comportament mai reticent al investitorilor. Vineri, şedinţa s-a încheiat cu o scădere de -0,7% a cotaţiei RRC, pînă la 0,0800 RON/titlu.

O evoluţie cu totul diferită a avut-o vineri cursul acţiunilor "SNP Petrom", care a înregis-trat o creştere de +1%, la nivelul de 0,51 RON/acţiune. Analiştii "Prime Transaction" sus-ţin că "la minimul zilei, de 0,5050 RON/acţiune, există cerere afişată în piaţă, cu cantităţi mari, oprind astfel o eventuală scădere".

Companiile din sectorul bancar au înregistrat o evoluţie des-tul de bună, contrazicînd astfel ipoteza deprecierii generalizate a cotaţiilor datorită unor capitaluri străine care părăsesc piaţa bursieră.

Investitorii continuă să fie interesaţi de acţiunile "Banca Transilvania", tranzacţiile cu acţiuni TLV cifrîndu-se vineri la 1,9 milioane RON. Şedinţa s-a închis la preţul de 0,9150 RON/acţiune, similar cu preţul de referinţă de joi.

Piaţa titlurilor SIF a fost marcată vineri de scăderi puternice pe toţi emitenţii. Cotaţiile s-au situat pe o pantă descendentă încă de la deschiderea şedinţei, după care a urmat o perioadă de stagnare şi din nou un val de scădere la finalul zilei. Cel mai lichid emitent din acest sector a fost "SIF Transilvania", cu o valoare totală a transferurilor de 1,8 milioane RON. Cotaţia titlurilor SIF3 a înregistrat şi cea mai puternică scădere din acest sector (-2,9%), însă la nivelul întregii săptămîni, cel mai prost a evoluat "SIF Muntenia", care a acumulat o depreciere de -13,2%. Acţiunile "SIF Oltenia" au fost suspendate de la tranzacţionare, ca urmare a unei decizii CNVM, care a decis să intervină datorită disputelor în care a fost implicată conducerea societăţii de-a lungul săptămînii trecute.

Un milion de acţiuni "Impact" au făcut vineri obiectul unui transfer pe piaţa Deal, la preţul de 0,62 RON/titlu, similar cu cel din piaţa principală. Finalul zilei a adus însă o apreciere de +0,7% a cursului IMP, pînă la 0,6350 RON/acţiune.

Scade "Prodplast" Bucureşti

Acţiunile societăţii bucureştene "Prodplast" au continuat să piardă teren şi în şedinţa bursieră de vineri. Cursul titlurilor PPL a dat dovadă de volatilitate ridicată, cu aprecieri bruşte către finalul zilei, urmate de deprecieri la fel de puternice. Ultimul transfer a fost perfectat la preţul de 3,81 RON/acţiune, în scădere cu -4,8% comparativ cu şedinţa de joi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb