BVB Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Evoluţiile negative din sectorul energetic şi o revenire timidă a acţiunilor băncilor comerciale, principalii vectori de direcţie"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 decembrie 2015

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Evoluţiile negative din sectorul energetic şi o revenire timidă a acţiunilor băncilor comerciale, principalii vectori de direcţie"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate de 62,33 milioane de lei (13,97 milioane de euro).

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, ne-a declarat: "Astăzi (ieri, n.r.) marea majoritate a indicilor Bursei de Valori Bucureşti au pierdut teren, pe fondul unei evoluţii slabe pe pieţele europene şi, în prima parte, a sesiunii nord-americane. Evoluţiile negative din sectorul energetic şi o revenire timidă a acţiunilor băncilor comerciale au fost principalii vectori de direcţie locali. Indicele BET a pierdut 0,39% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -1,74% (BET-NG) şi +0,33% (ROTX). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţă reglementată a fost de 13,51 milioane euro, mult peste media de 7,96 milioane euro înregistrată de la începutul anului".

În ceea ce priveşte evoluţia titlurilor, domnul Dumitrescu a precizat: "Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Electroputere S.A. (EPT) cu +14,41% pe fondul unui volum în linie cu media ultimei jumătăţi de an, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor "Banca Transilvania" (TLV) a avut cea mai bună evoluţie (+2,12%), în condiţiile în care volumele tranzacţionate au fost aproape de maximul ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţă reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile TMK - ARTROM S.A. (ART) cu -5,71% pe fondul unor volume aflate sub media tranzacţiilor din ultimele luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare scădere a zilei au marcat-o titlurile Romgaz S.A. (SNG, -2,64%), volumele fiind mult sub media ultimei jumătăţi de an".

Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 19,81 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat la 2,41 lei/unitate.

Titlurile "Electrica" (EL) s-au depreciat cu 1,16%, la 11,98 lei/unitate, în urma unui rulaj de 6,38 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 6,12 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,817 lei/unitate, în scădere cu 0,37%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 5 milioane de lei. Cotaţia BRD a urcat cu 0,88%, ultimul preţ fiind de 11,5 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, şapte tranzacţii. Cinci dintre acestea, însumând 10,37 milioane lei, au fost realizate cu acţiuni FP la un preţ de 0,815, în scădere cu 0,61% faţă de referinţă. De asemenea, au mai fost înregistrate două transferuri cu titluri "Transgaz" (TGN), în valoare de 4,71 milioane de lei, în coborâre cu 0,37%, la preţul de 270 lei/acţiune.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,41%, la fel ca şi BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,46%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,36%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din sectorul energetic SNG va distribui un divident NET aferent anului financiar 2015i mai mare decat anul trecut (tinand cont de imp.pe divid. de 5 % )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb