BVB Piaţa a revenit pe creştere, pe fondul aprecierilor de pe bursele externe

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 februarie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în medie cu 1%, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua precedentă, de 34,43 milioane de lei (7,72 milioane de euro).

Această evoluţie pozitivă survine pe fondul aprecierilor indicilor bursieri înregistrate atât pe bursele europene, cât şi în prima parte a sesiunii de tranzacţionare nord-americane.

Valoarea schimburilor realizate cu acţiuni s-a ridicat la 7,3 milioane de euro, în timp ce tranzacţiile cu certificate au totalizat 430.720 euro.

Domnul Ovidiu Dumitrescu, deputy general manager al Tradeville, ne-a declarat: "Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua (de ieri, n.r.) în teritoriu pozitiv, pe fondul unui avans important la nivelul burselor vestice, inclusiv în prima parte a sesiunii nord-americane. Indicele BET a câştigat 0,97% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între +0.95% (BET-XT) şi +1.50% (ROTX). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 7,22 milioane de euro, peste media de 6,62 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Electroputere S.A. (EPT) cu +8.03% pe fondul unor volume mici, dar peste media ultimei jumătăţi de an, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor Romgaz (SNG) a avut cea mai bună evoluţie (+2.33%), în condiţiile în care volumele tranzacţionate au fost sub media ultimelor 6 luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Boromir Prod S.A. (SPCU) cu -4.69% pe fondul unui volum extrem de mic. Din cadrul indicelui BET cea mai mare scădere a zilei au marcat-o titlurile BRD-GSG (BRD, -2.98%), volumele fiind mult sub media ultimelor 6 luni".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 16,33 milioane de lei. Cotaţia TLV a crescut cu 0,87%, preţul de închidere fiind de 2,315 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au urcat cu 1,66%, la 0,736 lei/unitate, în urma unui rulaj de 5,52 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "OMV Petrom" (SNP) de 1,82 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,2175 lei/unitate, în stagnare.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 1 milion de lei. Cotaţia SNG s-a apreciat cu 2,33%, ultimul preţ fiind de 24,15 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost consemnată o tranzacţie de 3,62 milioane lei, cu titluri "Electrica" (EL). Transferul a fost realizat la preţul de 11,36 lei/acţiune, cotaţia urcând cu 0,18%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,97%, la fel ca şi indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 1,06%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,95%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a sporit cu 1,02%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb