BVB Piaţa bursieră continuă evoluţia descendentă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 august 2005

În cursul şedintei de tranzacţionare de ieri, piaţa bursieră a continuat evoluţia descrescătoare din zilele trecute. Investitorii au continuat să vîndă acţiuni la Bursă, fapt care a determinat corecţii ale principalilor emitenţi. Totuşi, interesul a fost scăzut atît la cumpărare, cît şi la vînzare, iar variaţiile de curs au fost destul de reduse.

Indicii bursieri au scăzut faţă de sesiunea bursieră anterioară. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 0,82%, iar indicele BET - FI, s-a depreciat cu 0,53% comparativ cu ziua precedentă.

Valoarea totală tranzacţionată a însumat aproximativ 21 de milioane de RON, din care 50.165 RON au reprezentat transferurile cu obligaţiuni.

Astfel, au fost tranzacţionate 982 obligaţiuni municipale Oradea, la acelaşi preţ ca principalul.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Banca Transilvania" (TLV) din punct de vedere al numărului de acţiuni transferate. Cu titlurile băncii s-au perfectat tranzacţii în sumă de peste 2,6 milioane de RON. De asemenea, a fost realizată şi o tranzacţie specială (deal) cu 1,15 milioane de acţiuni TLV, la preţul de 0,8900 RON/titlu. Valoarea totală a tranzacţiei s-a ridicat la peste un milion de RON. În ultimele zile, cotaţia a oscilat în intervalul 0,8800 - 0,8900 RON/acţiune. Preţul de închidere de ieri a fost de 0,8850 RON/acţiune, în scădere cu 0,6% faţă de ziua anterioară. La aceeaşi categorie, acţiunile "BRD Groupe Société Générale" au fost transferate în valoare de aproximativ 3 milioane de RON. Cu 179.000 titluri BRD au fost efectuate două tranzacţii speciale a cîte 89.000 acţiuni fiecare. Valoarea totală a celor două tranzacţii a însumat peste 2 milioane de RON, iar preţul la care s-au perfectat a fost de 11,8 RON/acţiune. Valoarea totală transferată la prima categorie a însumat 6,87 milioane de RON.

Preţul acţiunilor SIF a continuat scăderea din ziua anterioară, pe fondul ordinelor mari apărute în piaţă spre final. La categorie SIF s-a realizat un rulaj de peste 11,5 milioane de RON. Cea mai mare valoare transferată, de aproximativ 4 milioane de RON, s-a realizat cu acţiunile SIF2 "Moldova" Bacău. Cotaţia la închiderea şedinţei a fost de 1,4800 RON/acţiune, în scădere cu 0,7% faţă de cea anterioară. Singurele acţiuni SIF care au avut la sfîrşitul zilei un preţ pozitiv a fost SIF1 "Banat Crişana". Cotaţia a urcat pînă la nivelul maxim al zilei de 1,6300 RON/acţiune, care a fost şi preţul de închidere, în creştere cu 0,6% faţă de cel din şedinţa precedentă.

La categoria a doua, acţiunile "Flamingo International" (FLA) au avut o evoluţie crescătoare, închizînd ziua la preţul maxim de 2,4800 RON/acţiune, în creştere cu 1,2% faţă de cel din sesiunea bursieră din ziua precedentă. Brokerii consideră că aprecierea cotaţiei acţiunilor FLA s-a datorat anunţului venit din partea companiei de deschidere a unor magazine noi în Bulgaria şi Serbia.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Preţul acţiunilor rafinăriei continuă scăderea din zilele trecute, astfel că la sfîrşitul sesiunii, preţul de închidere a fost de 0,0975 RON/titlu, în scădere cu 0,9% comparativ cu şedinţa precedentă. În prima parte a zilei, cursul acţiunilor a atins minimul de 0,0961 RON/acţiune, pe fondul unor ordine de vînzare mai mari plasate în piaţă. Au fost transferate aproximativ 12 milioane de acţiuni, iar rulajul de ieri a însumat 1,6 milioane de RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb