BVB  Piaţa, dominată de "deal"-urile cu acţiuni"SIF Banat-Crişana"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iulie 2016

Piaţa, dominată de "deal"-urile cu acţiuni"SIF Banat-Crişana"

Lichiditatea a rămas la un nivel modest

Mai mult de un sfert din lichidate, realizat prin cele două "deal"-uri de 5,7 milioane lei, cu acţiuni SIF1

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în şedinţa de ieri, de două tranzacţii de tip "deal", realizate cu titluri "SIF Banat-Crişana" (SIF1), care au însumat 5,76 milioane de lei, mai mult de un sfert din lichiditatea totală. Transferurile au fost încheiate la preţul unitar de 1,466 lei, cotaţia SIF1 depreciindu-se cu 0,81%. Pachetul de 3,93 de milioane de acţiuni transferate ieri reprezintă 0,71% din societate.

Opt dintre principalii indici ai BVB au încheiat şedinţa de tranzacţionare în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 19 milioane de lei (4,21 milioane euro), mai mare decât luni.

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction subliniază: "Situaţia s-a inversat în şedinţa bursieră de astăzi (ieri, n.r.), indicele BET-FI fiind singurul care s-a depreciat, după mai multe zile în care a avut cele mai bune performanţe. Scăderea indicelui a fost de 1,49%, determinată în principal de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), -5,69% şi de cele ale SIF Muntenia (SIF4), -2,92%. Cea mai mare creştere la nivel de indici a fost cea a BET-NG, +0,94%, acţiunile OMV Petrom (SNP) şi cele ale Nuclearelectrica (SNN) având cel mai important aport, cu creşteri de 2,2% şi 2,4%. Titlurile Erste Bank (EBS) au reuşit cea mai mare apreciere dintre acţiunile Blue Chip, +4,22%. În ciuda acestor creşteri, lichiditatea a rămas la un nivel modest, cu tranzacţii de doar 3,5 milioane de euro cu acţiuni şi aproape 600 de mii cu certificate".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 1,73 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 0,93%, preţul de închidere fiind de 0,73 lei/unitate.

Titlurile SIF5 au coborât la 1,59 lei/unitate, în urma unui rulaj de 1,57 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 1,4 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,095 lei/unitate, în scădere cu 0,48%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor EBS, cu un rulaj de 0,8 milioane de lei. Ultimul preţ al transferurilor cu titluri EBS a fost de 93,8 lei/unitate.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,64%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,58%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,23%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de inves-tiţii, a crescut cu 0,05%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la sif 1 urmeaza programul de rascumparari ,iar pentru sif5 urmeaza al-2-lea an de "groaza" dupa ce a ratat oferta erste pt bcr, daca legea dari in plata trece de CC , nu o sa mai cumpere nimeni pachetul de actiuni de la BCR,se pare ca dupa ce a ratat vinzarea argus o sa fie probleme cu plata dividendelor,mai stie cineva la ce pret a decis ciurezu sa cumpere snp ? si ce sa intimplat cu acel pachet de actiuni pe care il prezenta ciurezu ca pe o super investitie?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb