BVB Piaţa - în scădere

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 ianuarie 2006

Piaţa a fost în scădere în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămînii trecute, valoarea totală a tranzacţiilor ridicîndu-se la numai 24,41 milioane RON. Indicii bursieri au înregistrat variaţii nesemnificative, pînă în 0,2 puncte procentuale. Singura apreciere a fost realizată de BET-C, care a cîştigat 0,16 puncte procentuale.

Acţiunile societăţilor de inves-tiţii financiare au scăzut vineri în medie cu 0,15%, dar au rămas în continuare cele mai lichide din piaţă (peste 58% din valoarea totală a tranzacţiilor). Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost SIF 3 "Transilvania" şi SIF 4 "Muntenia", cu volume de 4,22 milioane RON şi, respectiv, 3,04 milioane RON.

O lichiditate ridicată au avut-o şi acţiunile "Petrom" (SNP), cu un rulaj de 5,7 milioane titluri şi o valoare totală a tranzacţiilor de 2,95 milioane RON.

Singura SIF care a înregistrat o creştere vineri (0,4%) a fost SIF 5 "Oltenia", care a închis şedinţa de tranzacţionare la preţul maxim al zilei, de 2,83 RON. Au fost rulate peste 850.000 de titluri, a căror valoare s-a ridicat la 2,4 milioane RON.

Cea mai semnificativă depreciere au suferit-o titlurile SIF 1 "Banat Crişana" care au scăzut cu 0,8 puncte procentuale. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,8 milioane RON trans-ferîndu-se astfel peste un milion de acţiuni la preţuri cuprinse între 2,64 şi 2,68 RON.

Cele mai mari aprecieri ale cotaţiilor au fost consemnate de acţiunile "Electrocontact" (ECT - 7,44%) "Agras" (ASA - 6,67%), "Aerostar" (ARS - 5,7%) "Zimtub" (ZIM - 3,9%) şi "Biofarm" (BIO - 3,7%), dar pe fondul unei lichidităţi reduse. În acelaşi timp, cele mai mari scăderi le-au suferit titlurile "Electroputere" (EPT - 8,1%), "Rafinăria Astra Română" (ASP - 5,8%), "Altur" (ALT - 4%), "Rulmentul" (RBR - 1,43%) şi "Oltchim" (OLT - 1,25%).

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Titlurile RRC au pierdut vineri 0,9 puncte procentuale, pe fondul unui rulaj de 11,6 milioane de acţiuni. Şedinţa s-a deschis aproape de preţul minim al zilei, respectiv 0,114 RON/acţiune. În prima jumătate a sesiunii bursiere a fost atins de mai multe ori maximul de 0,115 RON/acţiune, însă în cea de-a doua parte a fost tranzacţionat în jurul valorii minime. Şedinţa s-a închis la valoarea de deschidere. Cel mai mare volum a fost transferat în cea de-a doua parte a zilei, respectiv un milion de titluri pentru 0,11 RON/acţiune.

SNP "Petrom" Bucureşti

Cotaţia SNP a oscilat pe întreg parcursul sesiunii bursiere între 0,5 şi 0,52 RON/acţiune. În prima parte a şedinţei au fost tranzacţionate volume foarte mici, pentru ca abia în a doua parte să fie transferate volume semnificative. Rulajul total s-a ridicat la 5,7 milioane titluri, iar preţul de închidere a coincis cu cel de deschidere, respectiv 0,51 RON/acţiune.

SIF 3 "Transilvania" Braşov

Titlurile SIF 3 au fost vineri cele mai lichide din piaţă, fiind tranzacţionat un volum de pes-te 1,8 milioane pentru suma de 4,2 milioane RON. Preţul a fluctuat uşor pe tot parcursul şedinţei de tranzacţionare, iar minimul de 2,29 RON/acţiune a fost atins în cea de-a doua parte a zilei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb