BVB Piaţa, în scădere, pe fondul deprecierilor generalizate de pe bursele vestice

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 martie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost consemnat un volum de tranzacţionare mai mic decât în ziua precedentă, de 15,87 milioane de lei (3,55 milioane de euro).

Această evoluţie negativă a survenit pe fondul scăderilor generalizate înregistrate pe pieţele vestice în ultimele două şedinţe, atât la nivelul indicilor, cât şi în ceea ce priveşte lichiditatea, în contextul în care astăzi (vinerea de dinaintea Paştelui Catolic, n.r.) bursele externe vor fi închise.

Lichiditatea totală de la BVB a fost una mică, situându-se sub media de aproximativ 6 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Pe piaţa de acţiuni valoarea tranzacţiilor a fost de 3,25 milioane de euro, în timp ce pe piaţa de certificate au fost realizate schimburi de 304.000 euro.

La nivelul evoluţiei titlurilor, cele mai importante deprecieri au fost cele ale "Nuclearelectrica" (SNN, -2,21%), "SIF Oltenia" (SIF5, -2,38%) şi "OMV Petrom" (SNP, -2,02%).

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 2,57 milioane de lei. Cotaţia FP a stagnat, preţul de închidere fiind de 0,775 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) s-au depreciat cu 0,74%, la 2,67 lei/unitate, în urma unui rulaj de 1,97 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 1,75 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 27,15 lei/unitate, în creştere cu 0,56%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 1,68 milioane de lei. Cotaţia BRD a urcat, ultimul preţ fiind de 10,34 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost consemnată o tranzacţie de 1,2 milioane lei, cu titluri FP, la preţul de 0,776 lei/unitate, în creştere cu 0,13% faţă de referinţă.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,48%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,47%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,4%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,48%, la fel ca şi indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii.

Cea mai importantă depreciere a fost cea a indicelui sectorului energetic, BET-NG, care a coborât 0,63%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb