BVB Piaţa nu dă semne de revigorare

ALEXANDRA MARIŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 aprilie 2006

Începutul săptămînii nu pare foarte promiţător în ceea ce priveşte activitatea de pe piaţa bursieră, valoarea transferurilor încheiate ieri cifrîndu-se la numai 12,3 milioane RON. Acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti s-au apreciat în medie cu +0,31%. Sectorul societăţilor de investiţii financiare a înregistrat o creştere mai puternică (+1,05%) în timp ce indicele BET, care urmăreşte activitatea celor mai lichide titluri de pe piaţă, a pierdut -0,01%.

Analiştii "Prime Transaction" susţin că un aport considerabil la realizarea unui rulaj mai mare de 10 milioane RON l-au avut tranzacţiile cu titluri "Biofarm". Pachetul de 3,6 milioane tiluri a fost achiziţionat la preţul de 0,64 RON/acţiune. Analiştii "Prime Transaction" consideră că "dacă excludem această tranzacţie masivă, actiunea BIO rămîne cu o prestaţie modestă şi cu o evoluţie stabilă a cursului, care a închis la fel ca vineri, la 0,6350 RON/acţiune". Pierderea suferită ieri de indicele BET se datorează deprecierii cotaţiei acţiunilor "Banca Transilvania". În a doua parte a zilei, cotaţia TLV s-a situat pe o pantă descendentă, pe fondul unor volume în scădere. La finalul zilei, o acţiune TLV valora 1,45 RON, în scădere cu -1,4% faţă de sfîrşitul săptămînii trecute.

Brokerii au fost deosebit de surprinşi să constate că acţiunile celuilalt emitent de seamă din sectorul bancar "BRD-GSG" nu au făcut obiectul niciunui transfer pînă la jumătatea şedinţei. Au fost transferate numai 9.500 de acţiuni BRD pentru o valoare totală de 174.835 RON.

Apatia s-a menţinut şi în sectorul petrolier, cu o uşoară zvîcnire a titlurilor "Rompetrol" la finalul zilei. Cîteva ordine de cumpărare intrate în piaţă au dus cursul acţiunilor RRC la 0,0974 RON, în creştere cu 1,5% faţă de şedinţa anterioară. Cotaţia acţiunilor "SNP Petrom" s-a învîrtit de-alungul şedinţei în jurul palierului de 0,5400 RON/titlu, preţ la care a fost încheiată şi ultima tranzacţie a zilei. Acţiunile SIF au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor îndeosebi în a doua parte a zilei, cînd pe piaţă au pătruns mai multe ordine de cumpărare. Cel mai tranzacţionat emitent din acest sector a fost SIF3 "Transilvania" cu circa un milion de titluri transferate. Tot acţiunile SIF3 au înregistrat şi cea mai puternică apreciere a cotaţiei (+1,9%), ultima tranzacţie fiind încheiată la preţul de 2,12 RON/acţiune.

O evoluţie interesantă au avut-o ieri şi acţiunile "Sinteza" Oradea. Cursul titlurilor STZ a cres-cut brusc la jumătatea şedinţei, pînă la 0,4990 RON/acţiune. Creşterea de +15% a fost determinată de un ordin de cumpărare semnificativ, care a urmărit achiziţionarea a peste 650.000 de acţiuni, reprezentînd circa 1% din capitalul social al emitentului.

"Policolor" Bucureşti

În şedinţa de ieri acţiunile PCL au înregistrat o apreciere a cotaţiei de +7,6%. Cursul titlurilor PCL a atins un maxim de 1,9 RON după care a înregistrat o uşoară corecţie, pe fondul unui rulaj total modest, de 21.538 RON. La finalul zilei, preţul de referinţă pentru o acţiune PCL a fost de 1,85 RON. Aceste acţiuni mai puţin lichide sînt cunoscute de brokeri sub denumirea de "acţiuni exotice", care înregistrează creşteri foarte mari urmate de scăderi abrupte de preţ într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb