BVB Preţul acţiunilor "Biofarm" a atins nivelul de echilibru

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 iunie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţa bursieră s-a cifrat la numai 13,7 milioane RON, în condiţiile în care toţi cei trei indici bursieri au înregistrat uşoare deprecieri. Liviu Avram, analist în cadrul societăţii de brokeraj "Prime Transaction", ne-a declarat că şedinţa bursieră de ieri s-a caracterizat prin evoluţii de sens contrar la nivelul acţiunilor lichide, dovedind o continuare a perioadei de acumulare în care se află piaţa bursieră de câteva săptămâni. Domnia sa consideră că, dacă în urmă cu două luni nu se putea vorbi despre o corelare a pieţei autohtone cu bursele externe, acum indicii Bursei de Valori Bucureşti evoluează în tandem cu cei ai pieţelor din regiune. Scăderea de ieri urmează unei evoluţii negative înregistrate luni pe majoritatea burselor europene, precum şi pe pieţele financiare americane. Cea mai puternică depreciere a înregistrat-o ieri indicele BET-Fi (-0,4%), care urmăreşte evoluţia cotaţiilor celor cinci societăţi de investiţii financiare. Cele mai lichide zece acţiuni de pe piaţă au pierdut în medie -0,06%, în timp ce indicele BET-C a scăzut cu -0,25%.

O depreciere semnificativă a cotaţiei au înregistrat-o ieri acţiunile BIO, care au ajuns în jurul preţului de echilibru estimat după trecerea datei pentru majorarea capitalului social. Preţul de referinţă la finalul sesiunii bursiere a fost de 0,48 RON/acţiune, în scădere cu 8,57% faţă de şedinţa anterioară.

Cotaţiile celor cinci titluri SIF şi-au continuat şi ieri scăderea, încă de la deschiderea şedinţei înregistrând o depreciere medie de 1% pe volume modeste. Totuşi, până la finalul zilei, acţiunile SIF au încercat o uşoară revenire, recuperând o parte din pierderi.

Cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF "Oltenia", valoarea totală a transferurilor perfectate cu acţiuni SIF5 cifrându-se la aproape 3 milioane RON. Cursul SIF5 a pierdut -0,44%, preţul de referinţă la finalul zilei fiind de 2,24 RON/acţiune. Cea mai puternică depreciere a înregistrat-o cotaţia titlurilor SIF2 Moldova", în scădere cu 0,53%. Brokerii sunt de părere că anunţul oficial de la începutul acestei săptămâni privitor la intenţia AVAS de a acţiona în instanţă compania SIF "Moldova" pentru recuperarea valorii a 12 bilete la ordin nu a avut un impact semnificativ asupra preţului acţiunilor SIF2.

Din sectorul petrolier s-a remarcat "Rompetrol Rafinare" Constanţa, cotaţia titlurilor RRC câştigând 0,75%, în condiţiile unei valori totale a transferurilor de numai 281.470 RON. În ultimele trei săptămâni, cursul acţiunilor RRC a oscilat în jurul valorii de 0,08 RON/titlu, brokerii aşteptându-se la o evoluţie asemănătoare şi în următoarele şedinţe. Cotaţia acţiunilor "SNP Petrom" şi-a continuat evoluţia liniară, preţul de referinţă fiind de 0,5150 RON/acţiune similar celui din şedinţa bursieră de luni.

Ieri, cursul titlurilor SNP a oscilat între 0,5050 RON şi 0,5150 RON, în condiţiile unui rulaj total redus, de numai 1,59 milioane acţiuni.

î"Amonil" Slobozia

Titlurile AMO au finalizat şedinţa de ieri cu o depreciere semnificativă a cotaţiei (-3,46%), ultima tranzacţie fiind perfectată la preţul de 0,0613 RON/acţiune. În ultimele luni au avut loc vânzări succesive de acţiuni "Amonil", cursul titlurilor AMO pierzând circa 44,2% comparativ cu maximul acestui an, atins în luna februarie. Liviu Avram remarcă faptul că deprecierea cotaţiei AMO a avut loc ieri pe un volum de tranzacţionare destul de bun, de 4,9 milioane acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb