BVB Primele corecţii negative ale preţurilor

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 ianuarie 2005

Şedinţa bursieră de ieri a adus şi primele corecţii ale cursurilor de tranzacţionare, după creşterile masive înregistrate în primele trei şedinţe bursiere din acest an. Deşi, aproape pe tot parcursul sesiunii, indicii bursieri erau în scădere faţă de ziua precedentă, la închiderea şedinţei de ieri, aceştia au înregis-trat niveluri mai mari decît cele aferente sesiunii anteriore, înregistrînd astfel noi maxime istorice.

Valoarea transferurilor efectuate ieri a fost de 283,69 miliarde de lei, uşor mai scăzută comparativ cu şedinţa anterioară.

Pe parcursul şedinţei de ieri, persoana fizică Nicolae Cărbunescu a raportat că deţine peste 5% din acţiunile companiei "Grimex" Tîrgu Jiu. În acelaşi timp, societatea "General Trust" a raportat că deţine mai puţin de 5% din titlurile "Grimex".

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Acţiunile BRD au închis şedinţa bursieră de ieri la 42.900 lei/acţiune, în creştere cu 3,6% faţă de sesiunea bursieră anterioară. În acelaşi timp, acţiunile TLV au închis şedinţa pe scădere, iar cele ale "Băncii Comerciale Carpatica" - variaţie zero. Liviu Avram, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "La preţurile actuale de închidere ale celor trei societăţi bancare cotate la BVB, titlurile BRD prezintă cel mai mic indicator PER, de 18,1, în condiţiile în care în ultima lună cursul de tranzacţionare s-a apreciat cu 28,4%, iar în şedinţa bursieră de miercuri cursul de închidere a fost un nou maxim istoric, de 42.900 lei/acţiune". Domnia sa a precizat că, o posibilă explicaţie a creşterii înregistrate de acţiunile BRD poate fi atracţia pe care o manifestă blue chips-urile bursei faţă de noii investitori intraţi pe piaţă.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Preţul acţiunilor TLV s-a înscris pe parcursul sesiunii bursiere de ieri pe un trend des-cendent, pe fondul unei uşoare presiuni la vînzare. Minimul atins ieri de preţ a fost de 10.400 lei/acţiune. Spre sfîrşitul sesiunii, cursul a înregistrat o corecţie pozitivă, pe fondul diminuării ofertei de vînzare.

Ultima tranzacţie a fost perfectată la cursul de 10.700 lei/titlu, în scădere uşoară, de 1,8%, faţă de preţul de închidere de miercuri. Lichiditatea a fost şi ieri ridicată, numărul acţiunilor transferate fiind de peste 4,6 milioane. Cel mai mare pachet transferat a numărat 132.000 de acţiuni. Tranzacţia a fost efectuată în prima parte a şedinţei bursiere, la cursul de 10.800 lei/titlu. Valoarea totală a transferurilor efectuate ieri cu aceste titluri a fost de aproape 50 miliarde de lei.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Titlurile companiei petroliere "Rompetrol Rafinare" au fost cele mai lichide de la BVB cu un volum de tranzacţionare de pes-te 61,26 milioane de acţiuni şi o valoare totală a transferurilor perfectate de 67,42 miliarde de lei. Cotaţia titlurilor RRC s-a înscris pe un trend descendent pînă în ultima parte a şedinţei bursiere, cînd preţul a înregis-trat o uşoară creştere. Ultima tranzacţie a fost efectuată la preţul de 1.100 lei/acţiune, preţ cu 0,9% mai mic decît cursul de închidere de miercuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb