BVB propune dezvoltarea "in-house" a soft-ului pentru "Target2-Securities"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie 2014

BVB propune dezvoltarea "in-house" a soft-ului pentru "Target2-Securities"

BVB: Investiţia într-un nou soft la Depozitarul Central nu se justifică

Bursa de Valori Bucureşti propune dezvoltarea "in-house" a unei soluţii tehnice pentru aderarea la "Target2-Securities" (n.r. T2S - serviciul unic paneuropean de decontare transfrontalieră), considerând că investiţia într-un nou sistem IT la Depozitarul Central nu se justifică, potrivit unor documente pregătite pentru Adunarea Generală a Acţionarilor BVB.

"Atâta timp cât platforma T2S este destinată exclusiv decontării tranzacţiilor în euro, din punct de vedere al veniturilor generate de implementarea acestui proiect, pe termen cel puţin mediu, DC se va situa mult sub limita de eficienţă economică de operare".

Potrivit BVB, au loc circa 2-3 tranzacţii transfrontaliere pe zi şi nu există premise solide care să arate creşterea numărului.

În prezent, majoritatea operaţiunilor transfrontaliere sunt cele cu titluri emise de Erste Bank (acţiuni, respectiv produse structurate), a căror dinamică nu este influenţată de platforma T2S, conform BVB.

Reprezentanţii Bursei mai arată: "La volumul actual de 3 operaţii pe zi, pentru care DC percepe un tarif unitar mediu de 10 euro, veniturile anuale ale depozitarului din acest centru de profit sunt în valoare de 7.500 euro. În condiţiile aderării la T2S în care s-ar păstra acelaşi tarif, deşi ne va situa în zona depozitarilor foarte scumpi, şi volumul ar creşte, într-o variantă puternic optimistă, de 10 ori, în următorii 3 ani, venitul estimat de 75.000 de euro anual nu va acoperi nici măcar costurile cu infrastructura şi conectivitatea la T2S. Potrivit informaţiilor existente, costul unei tranzacţii în platforma T2S este de 15 eurocenţi, prin urmare un eventual tarif menţinut la nivelul mediu de 10 euro ar include o marjă semnificativă de profit, dar ar fi necompetitiv cu ofertele altor depozitari".

BVB consideră că implementarea noii platforme operaţionale, conform costurilor prezentate de DC pe baza ofertelor de la diferiţi furnizori externi, va afecta negativ profitul net al companiei astfel: "- în absenţa unei creşteri importante de venituri într-un orizont de timp mediu, pierderea operaţională va creşte cu câteva sute de mii de euro anual, indiferent de platforma externă selectată, iar veniturile financiare se vor diminua puternic din cauza cheltuielilor de capital de ordinul milioanelor de euro (ajungând chiar la înjumătăţirea celor curente)".

În opinia reprezentanţilor BVB, singura soluţie rămâne limitarea pe termen mediu la implementarea numai a acelor module de sistem al DC pentru care acesta şi-a asumat obligaţii contractuale, adică legate de conectare la platforma T2S.

Bursa precizează că Depozitarul poate începe conectarea la T2S în regim manual, bazat şi pe faptul că la numărul redus de instrucţiuni de procesat nu se justifică graba de a cheltui sume importante pentru automatizare, urmând să se dezvolte şi implementeze modulul de Corporate Actions şi adaptările de T2S astfel încât să se încadreze în termenul limită de adoptare a automatizării proceselor impus de T2S (februarie 2017).

Decizia privind achiziţionarea unui nou sistem IT la Depozitarul Central a creat disensiuni între conducerea instituţiei şi Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB, care au ieşit la iveală cu ocazia Adunării Generale a DC, de la finalul lunii martie.

Mai multe voci din piaţă au vorbit despre faptul că, după ce Depozitarul Central a derulat un proces de selecţie pentru alegerea unui provider IT, directorul general al BVB ar fi solicitat includerea pe listă a unei oferte în plus, din partea Nasdaq OMX.

În documentele pregătitoare pentru AGA BVB, unde acţionarii vor discuta şi despre achiziţionarea softului de la Depoziar, reprezentanţii Bursei arată că planul de afaceri şi proiectul de achiziţionare a unei noi platforme tehnologice, prezentate la AGA Depozitarului, nu conţineau o analiză economică.

Reprezentanţii BVB arată: "Nu există o analiză a impactului economic al implementării unei noi platforme tehnologice asupra participanţilor la piaţa de capital, analiză care să prevadă impactul asupra investiţiilor necesare, veniturilor şi costurilor acestora".

În documentul Bursei se mai arată: "Bazându-ne pe experienţa noastră în cadrul BVB, cheltuiala anuală pentru rularea platformei DC va fi mai mare cu cel puţin 150.000 euro anual faţă de cele prezentate, şi va fi diferită de la o soluţie la alta".

Deşi recomandă o soluţie "in-house" pentru T2S, BVB face, totuşi, o comparaţie între ofertele Millenium IT (recomandată de conducerea Depozitarului Central) şi OMX (preferată de CEO-ul BVB): "De exemplu, pentru ofertele MIT (Millenium IT) şi OMX, dacă luam în considerare numai câteva elemente suplimentare, costurile absolute şi relative se schimbă considerabil:

1. MIT necesită un sistem de baze de date scump (Oracle), în timp ce OMX lucrează cu un sistem «free» numit Postgres, deci OMX va fi mai ieftin decât MIT cu o sumă de aproape 250.000 euro pe 5 ani;

2. MIT are nevoie de un sistem hardware specific/dedicat cu investiţii de sute de mii de euro, în timp ce OMX necesită numai un sistem de componente hardware mult mai ieftine, sub virtualizare, mult mai puţin costisitoare decât în cazul celui dintâi;

3. Ca o consecinţă, costul de întreţinere pentru platforma de rulare a softului de bază este clar în favoarea lui OMX.

Dacă ajustăm ofertele MIT/OMX cu cheltuielile enumerate mai sus pe o perioadă de cinci ani, cel mai probabil diferenţele dintre ele vor fi în jur de 10-15%, şi nu ca în forma prezentată când oferta OMX este percepută ca fiind cu 70% mai scumpă decât cea de la MIT".

La cererea unui grup de acţionari ("Raiffeisen Capital&Investment", "Vienna Investment Trust", "Rombell Securities", "Eastern Securitites", "BRD Group Societe Generale", "Eldainvest" şi "Raiffeisen Asset Management"), acţionarii BVB vor discuta achiziţionarea unui nou soft la Depozitar şi propunerea ca DC să fie mandatat să facă selecţia softului.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Mai ieftin cu 250.000 de EURO pe 5 ani !

    Venituri estimate de 75.000 Euro anual ! 

    Solutia este "in-house" ! BVB are oameni capabili in IT ! 

    Nu mai cheltuiti banii actionarilor aiurea pentru ca up-grade e foarte scump si piata foarte mica. 

    Bagati si conturile nominale la loc si pastrati conturile globale ca optiune pentru brokerii mari. 

    Cazul harinvest este rezultatul conturilor globale ! 

    Oare Sobolewski a fost adus la BVB pentru a cumpara soft aiurea si actiuni BVB cu artificii de la CA ? 

    Chiar nimeni din CA nu intelege ca fara "marfa" pe piata nu va creste lichiditatea si fara respect fata de investitori piata se usuca si moare !

    1. este marfa destula la BVB

      investitorii lipsesc

      nici Ungaria nu are mai multa marfa, dar rulajele sunt de 6 ori mai mari 

    acum avem explicatia de ce Sobolewski a facut ce a facut la AGA Depozitar

    si-a dat seama ca sunt cheltuieli inoportune 

    aproape 4 milioane pe un soft care poate sa fie facut si in house, de ce oare se grabesc cei de la depozitar sa aloce aceasta suma uriasa, in loc sa caute solutii mai ieftine, doar nu suntem la nivelul marilor burse care isi permit

    ma mira si cererea celor 7 societati de brokeraj care la AGAE BVB doresc sa se voteze ca Depozitarul sa plateasca o suma asa de mare pe soft, cand avem dovada ca nu se justifica. 

    1. Eu personal nu mai inteleg... Ori e dl. Sobolewski dual, ori doar transmite mesaje contradictorii. Ori nu sustine investitia deloc, ori il vrea pe OMX, care varianta e corecta, de fapt?

      Ori softul este o idee proasta, in general vorbind, ori e o idee excelenta, cu conditia ca furnizorul sa fie agreat de el? Ori ne modificam pozitia dupa cum bate vantul? 

      din spusele lor, softul OMX este mai ieftin decat Millenium IT, dar si mai ieftin este In house, sa nu se mai aloce atatea milioane de euro fara rost

      In house nu se "face" un soft, ci niste adaptari, deci nu putem compara.

      daca nu e OMX, mai bine deloc... asta se intelege

      si explicatia asta nu putea s-o dea in AGA Depozitar sau inainte?

      cele 7 societati de brokeraj nu vor sa voteze ca Depozitarul sa plateasca o suma asa de mare, vor sa se ia o decizizie care sa clarifice situatia absurda in care se afla cele doua institutii.  

      baiatul asta polonez ne ia de fraieri.

      normal ca e scump softul astora de la depozitar, dar polonezul nu a recunoscut asta decat cand i-au pus niste actionari mari in vedere asta. alfel vroia sa faca el jocurile astea mari. Iar dupa el, potopul. Asa se intampla cand suntem prosti. Problema este cat mai continuam sa fim prosti. Asta chiar e o problema, mare de tot.. 

    Niciun soft extern nu se justifica economic. Si nici macar reputational. Ne facem iluzii ca am fi mai atractivi, dar suntem precum chelul cu tichia de margaritare.

    DC nu a,luat niciodata in calcul contributia oamenilor din bvb. Deciziile lor sunt de snobi in cazul cel mai inofensiv si de subminatori ai actionarilor daca gandim mai sever. 

    1. Simionescu a zis: "BVB a fost consultat primul pentru furnizarea de soft, si ne-au raspuns ca nu-l pot dezvolta, raspuns in scris consemnat la Depozitar". Deci au intrebat, iar BVB a raspuns ca nu poate, ca nu stie.

      Deci nu vorbim de tichii aici...

      BVB e actionarul majoritar la Depozitar

      Simionescu face ce spune BVB, daca mai ramane un functie

      dar agitatia asta cred ca e mai mult pentru ca sunt persoane care isi pierd locul in Cons de Adm la Depozitar, iar altele se tem de restructurare 

      Prietene, stii sa citesti? Am scris eu undeva ca Simionescu decide? Ce e cu atitudinea asta autoritara, va da polonezul m...e gratis de sunteti asa patimasi?

      Cine e BVB? Sobolewski? Anghel? Sau AGA? Vai de capul vostru... Cui ii pasa cine e in CA ul DC, sau in executiv? Ca mie mi-e indiferent. Dar vreau sa se ia cea mai buna decizie pentru piata, si nu una influentata de interese personale obscure si de moment!!!!!! 

      Tocmai de aceea Simionescu a adaugat pe ordinea de zi a AGA BVB si nu a decis el. A dat posibilitatea actionarilor BVB sa decida. Iar ceea ce a spus Sobolewski putea foarte bine sa spuna si in AGA DC pe care el a convocat-o si a stability si ordinea de zi, in care figura si inlocuirea soft-ului si alegerea furnizorului. Nu putea sa voteze atunci impotriva inlocuirii soft-ului si se termina tot acest circ? Putea, dar n-a facut-o pentru ca a sperat ca va impune el OMX. Cand a vazut ca nu merge a zis ca nu mai e nevoie de soft. Iar carpelile la face BVB care a raspuns in scris ca nu poate. Dar acum poate, in fata actionarilor. E trasa rau mata de coada. Nu suntem prosti, cel putin eu nu.

      Simionescu face ce-i spune BVB atat timp cat este si correct si legal. La cat il stiu eu de incapatanat, daca nu-l convingi cu argumente clare nu-l poti convinge. Iar in DC sunt 9 membri si nu cred ca i-a manipulat Simionescu sa faca ce le cere el. Si nu cred ca poate convinge SIF-urile care sunt actionari minoritari la Depozitar si care au votat pentru schimbare. Esenta este una singura: ori se vrea reforma a pietei, de la cap la coada, ori doar ne carpim. Eu unul m-am convins. Imi vand toate actiunile BVB!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb