BVB Record de lichiditate ieri la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 decembrie 2005

Piaţa bursieră a înregistrat ieri un record atît din punct de vedere al valorii tranzacţionate, de 109 milioane de RON, cît şi ca volum transferat, de peste 111 milioane de titluri. Peste 70% din rulajul bursier a fost perfectat cu titlurile SIF. Se pare că la finalul zilei au existat şi vînzători pentru acţiunile SIF, drept urmare, cotaţia titlurilor SIF2 "Moldova" a înregis-trat o scădere de 1,4% pînă la 2,19 RON/acţiune. Cu toate acţiunile SIF au fost efectuate tranzacţii speciale (deal). Cu peste 1,2 milioane de titluri SIF1 "Banat Crişana" s-au efectuat 2 tranzacţii deal la preţul de 2,35 RON/acţiune, cu mult peste preţul de închidere al zilei. De asemenea, 6 transferuri deal au fost realizate cu peste 2 milioane de acţiuni SIF2, la preţul de 2,24 RON/acţiune şi alte 4 tranzacţii speciale cu circa 1,7 milioane de titluri SIF3 "Transilvania" la preţul de 2,09 RON/acţiune. Interesul investitorilor a fost crescut şi pentru acţiunile celorlalte societăţi de investiţii financiare, fiind trans-ferate 884.000 de acţiuni SIF4 "Muntenia" la preţul de 1,66 RON/acţiune prin intermediul a 3 tranzacţii speciale şi alte 1,85 milioane de titluri SIF5 "Oltenia" la cursul de 2,55 RON/titlu.

SIF5 a subscis ieri la majorarea capitalului social al companiei "Voltalim" Craiova cu 3 milioane de lei reprezentînd contravaloarea a 1,2 milioane de acţiuni în valoare nominală de 2,5 RON/acţiune, se precizează într-un comunicat SIF5 remis către BVB.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost ieri SNP "Petrom", cu o valoare tranzacţionată de peste 12,4 milioane de RON, aproximativ jumătate din rulajul acestei categorii. Deşi cursul acţiunilor nu a avut la finalul zilei decît o apreciere uşoară de 0,2% pînă la 0,4860 RON/acţiune, pe parcursul zilei acesta a atins nivelul maxim de 0,4890 RON/titlu. SIF5 a vîndut ieri 5 milioane de titluri SNP în valoare totală de 2,43 milioane de RON.

La categoria a doua, compania "Rompetrol Rafinare" Constanţa a fost suspendată de la tranzacţionare pentru desfăşurarea AGEA prin care compania anunţă aprobarea înregistrării la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi tranzacţionării la BVB a obligaţiunilor emise de "Rompetrol".

Bursa de Valori a informat ieri că au devenit operaţionale serviciile de custodie ale băncilor "Bancpost" şi "Raiffeisen". În prezent, 7 bănci custode oferă servicii de custodie la BVB şi sînt membre ale sistemului de compensare- decontare şi regis-tru al BVB, se precizează într-un comunicat al Bursei.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Un alt emitent care a stîrnit interesul investitorilor a fost "Banca Transilvania" (TLV). Cu 7,5 milioane de titluri TLV s-a efectuat o valoare transferată de peste 9 milioane de RON. După ce, în prima parte a zilei, pe fondul creşterii generalizate a Bursei, cotaţia a urcat pînă la 1,26 RON/titlu, spre finalul şedinţei, vînzătorii au condus la reducerea preţului pînă la 1,23 RON/acţiune. Acesta a fost în scădere cu 0,8% faţă de cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb