BVB Rulaj de 13,9 milioane de euro, în şedinţa de la mijlocul săptămânii

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 decembrie 2017

Rulaj de 13,9 milioane de euro, în şedinţa de la mijlocul săptămânii

Acţiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate

Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei şi în scădere faţă de rulajul de marţi (65,7 milioane lei), în contextul în care indicii bursieri au consemnat o nouă şedinţă de deprecieri.

Domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", a detaliat evoluţia de ieri a pieţei de capital autohtone: "Astăzi (ieri, n.r.) indicii BVB au avut o evoluţie negativă, pe fondul unei zile cu evoluţii oscilante, chiar uşor negative în pieţele vest-europene. Indicele BET a pierdut 0,60% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,60% (ROTX) şi -0,91% (BET-FI). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de aproape 13,7 milioane euro, peste media de 10,5 milioane euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile «Armătura SA» (ARM) cu +14,29%, pe fondul tranzacţionării unui volum de acţiuni aflat peste media pentru acest simbol din ultimul semestru. În acest timp, în cadrul indicelui BET preţul titlurilor «OMV-Petrom SA» (SNP) a avut cea mai bună evoluţie (+0,36%), în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum aflat mult peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile «Uztel SA» (UZT) cu -14,53%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind peste media din ultimele şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile «Societatea Energetică Electrica SA» (EL, -1.82%) pe fondul unui volum de acţiuni aflat semnificativ peste media ultimului semestru."

Titlurile EL au scăzut la preţul de 10,78 lei/unitate, fiind transferate acţiuni în valoare de 3,8 milioane lei. Este a doua şedinţă în care cotaţia EL este sub preţul din oferta publică din 2014, de 11 lei.

Grupul Electrica a anunţat, ieri, că, anul trecut, a distribuit 40% din energia electrică la nivel naţional şi a furnizat energie către 3,6 milioane de consumatori, peste 55% din energia electrică furnizată de companie clienţilor de pe piaţa concurenţială provenind din surse regenerabile.

Electrica a alocat totodată, în 2016, pentru eficienţa energetică, peste 145 de milioane de lei, reprezentând mai mult de 25% din planul de investiţii, cel mai ambiţios din sectorul energetic.

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 18,2 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,1 lei/unitate, în depreciere cu 0,71%.

Acţiunile "BRD Groupe Societe Generale" (BRD) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 0,32%, la preţul de 12,56 lei/titlu, generând un rulaj de 9,3 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Fondul Proprietatea" (FP) de 7,08 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,84 lei/acţiune, în depreciere cu 0,59%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor SNP, cu un rulaj de 4,3 milioane de lei, cotaţia emitentului terminând şedinţa de tranzacţionare în creştere la preţul unitar de 0,281 lei.

Pe piaţa "deal" a fost înregistrată, o tranzacţie cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,1 lei, cotaţia emitentului scăzând cu 0,71%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o depreciere de 0,63%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,67%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat o coborâre de 0,8%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Armatura" (ARM): +14,29%

2. "Electroputere" (EPT): +3,31%

3. "Antibiotice" (ATB): +1,49%

4. "Electromagnetica" (ELMA): +1,27%

5. "Socep" (SOCP): +1,11%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Uztel" (UZT): -14,53%

2. "Petrolexportimport" (PEI): -13,26%

3. "Oltchim" (OLT): -12,95%

4. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -7,09%

5. "Carbochim" (CBC): -4,76%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb