Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua precedentă, de 19,99 milioane de lei (4,46 milioane de euro).
Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Începutul de săptămână a venit cu noi corecţii. Indicele german, reprezentativ pentru pieţele europene, a intrat sub pragul de 10.300 de puncte, confirmând aşteptările din şedinţele anterioare, când evoluţia acestuia slăbea continuu. Într-un astfel de scenariu, în care şi indicii americani confirmau astăzi (ieri, n.r.) continuarea trendului de scădere, blue chip-urile de la BVB au intrat automat pe «roşu». Majoritatea procentelor de scădere depăşeau 2%, însă cele mai mari corecţii s-au înregistrat pe acţiunile companiilor străine, Erste Grup, -8,26%, respectiv Deutsche Bank, -10,69%".
În ceea ce priveşte evoluţia titlurilor pe Bursă, domnul Rotaru a precizat: "Luaţi, într-un fel, pe nepregătite de valul de scădere, reacţia investitorilor s-a văzut mai mult la nivelul cotaţiilor şi mai puţin în privinţa volumelor. Ca urmare, valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa principala nu a ajuns nici măcar la 20 de milioane lei, un nivel sub care rulajul poate fi considerat modest".
Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,87 milioane de lei. Cotaţia FP a scăzut cu 2,62%, ultimul preţ fiind de 0,743 lei/unitate.
Titlurile "Erste Group Bank" (EBS) s-au depreciat semnificativ, la 105,5 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,84 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 2,42 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,25 lei/unitate, în coborâre cu 2,17%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 2,04 milioane de lei. Cotaţia BRD s-a depreciat cu 2,11%, ultimul preţ fiind de 10,2 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" nu au fost consemnate tranzacţii.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 2,22%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 2,1%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 2,59%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 2,18%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 2,47%.