BVB Scăderi, în linie cu pieţele externe

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iunie 2011

Scăderi, în linie cu pieţele externe

Bursa a scăzut cu 0,29%, în linie cu pieţele externe, corecţia fiind temperată de ascensiunea acţiunilor OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN), însă prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 25,9 milioane lei.

Ultimele operaţiuni cu acţiunile OMV Petrom au fost realizate la 0,3821 lei, preţ în creştere cu 0,82%, iar titlurile Transgaz au avansat cu 0,54%, la 261,4 lei. Evoluţia acţiunilor OMV Petrom a venit pe al patrulea rulaj din piaţă, de 1,4 milioane lei, iar transferurile cu titlurile Transgaz au cumulat 380.000 de lei.

Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank, consideră că ofertele secundare de vânzare anunţate la OMV Petrom, Transgaz şi Trans-electrica, dacă se vor realiza, ar fi principalul catalizator al acestor acţiuni.

"Mai ales în cazul Transgaz, care este afectat relativ mai puţin de reglementare ca procentaj din venituri, free float-ul scăzut este principala problemă de lichiditate şi oferta secundară ar rezolva chiar acest aspect", a declarat Ilie, citat de Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a încheiat ziua în scădere cu doar 0,25%, iar indicele BET-NG, care înglobează acţiunile companiilor din sectorul energetic, a consemnat o corecţie de 0,36%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,81% sub nivelul de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, a scăzut cu 1,59%, influenţat de titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4), care au coborât cu 3,66% şi, respectiv, cu 2,59%.

Reculul acţiunilor SIF Transilvania a dus preţul la 0,526 lei, iar titlurile SIF Muntenia au ajuns la 0,696 lei. Totuşi, acţiunile SIF Transilvania au avut al treilea rulaj din piaţă, de 1,6 milioane lei, iar operaţiunile cu titlurile SIF Muntenia au cumulat 852.000 de lei.

Florin Ilie spune că piaţa este influenţată în primul rând de factorii externi, întrucât pe plan intern, în România, "lucrurile sunt cunoscute şi internalizate de investitori".

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 16,3 milioane lei, deşi majoritatea trans-ferurilor a vizat pachete foarte mici de acţiuni. La finalul şedinţei, titlurile Fondului erau în stagnare, la 0,54 lei.

Acţiunile FP au asigurat 63% din lichiditatea bursei, de 25,9 milioane lei (6 milioane euro).

Rulajul pieţei, de 25,9 milioane lei (6 milioane euro), a fost cu 33% mai redus decât valoarea cumulată a operaţiunilor din şedinţa precedentă, de 38,6 milioane lei (9,2 milioane euro).

Acţiunile Oltchim (OLT) au încheiat a treia sesiune de corecţie severă, de 15%. În ultimele trei şedinţe, cotaţia acestor titluri a scăzut cumulat cu 38,5%. La finalul zilei de luni, titlurile erau cotate la 1,217 lei. Operaţiunile de luni au cumulat numai 56.000 de lei.

În prima zi de tranzacţionare la BVB, acţiunile fondului sud-african de investiţii NEPI (NEP) au scăzut cu 1,95%, la 15,1 lei, pe un rulaj de doar 2.500 de lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. SF in urma cu 3 luni spuneai intr-o sedinta ca pana in august vom angaja un nou dg, Nu crezi ca este timpul sa o faci?

    Ce este cu voi astazi oare; cine il crede pe dl.Farmache? nu stiti ce i-a facut lui Dan Paul, de fapt cui nu i-a facut el ceva. Nu are caracter deloc acest om. Important este sa-i fie lui bine si atat. Daca ar pleca de la BVB ar fi super, dar poate pleca. Il lasa oare Vantul sa plece!!

    Draga Make,

    Sper ca nu te-a cumparat si pe tine Bursa penu ca as fi foarte dezamagit. Am aflat ca Bursa cumpara pe orcine numai sa-i fie bine. Dupa cum am spus..sper! Insa te-as ruga ceva. Ce parere ai Make draga de AGA BVB, cum vezi tu vantul schimbarii si daca va veni. Iti multumesc in avans Draga Make si iti doresc tot binele din lume. Chiar il meriti tu si echipa ta draga noua. Ce faci , faci bine, dar te rog nu te lasa cumparat de nimeni. 

    1. Bursa din Polonia îşi face reclamă la CNN. La Bucureşti, BVB se promovează cu staruri rock

      Despre ce vorbim. Articol din ZF. Deci? 

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb