BVB Scăderi în masă

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 august 2011

Scăderi în masă

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Se vinde masiv"

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": Panica nu este determinată de evenimentele de pe plan local

În timpul şedinţei bursiere de ieri a avut loc un val de scăderi masive, în prima parte a zilei, scăderile domolindu-se spre sfârşitul zilei, când indicele BET (care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate), a încheiat şedinţa bursieră cu 1,97% sub nivelul din ziua precedentă, ajungând la circa 4.419 puncte.

Marcel Murgoci, director operaţiuni "Estinvest", ne-a declarat că valul de scăderi la BVB a fost justificat de panica generată de ce se întâmplă pe pieţele internaţionale. Potrivit domniei sale, s-a vândut masiv, însă au fost înregistate şi volume de cumpărare semnificative pe piaţă.

De asemenea, indicele BET - FI, care indică evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare şi ale "Fondului Proprietatea", a scăzut cu 4,93% la aproape 17.508 puncte. Indicele BET-NG (al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi) a scăzut cu 2,43% la 602,4 puncte şi indicele BET-C (care reflectă evoluţia preţurilor tuturor companiilor listate la BVB cu excepţia SIF-urilor), cu 3,37% la circa 2.666 puncte.

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", a caracterizat starea burselor ca fiind dominată de panică. Domnia sa a precizat: "Investitorii vând agresiv, nu prea mai ţin cont de preţurile la care vând". Starea de panică din şedinţa bursieră de ieri a fost determinată de evenimentele care au avut loc pe plan internaţional, şi nu local, potrivit domniei sale. Mihai Mureşian a adăugat că volatilitatea pe pieţele internaţionale este foarte mare, exemplificând că indicele german DAX a înregistrat o scădere de -7%, ieri, eveniment care nu a putut rămâne fără repercusiuni.

Domnia sa ne-a declarat: "Când o să vedem pieţele americane şi europene că o să îşi revină, vom vedea o oarecare schimbare, pe termen scurt, dar pe termen mediu este prematur de spus".

Valul de scăderi afectează companiile listate la bursă în mod indirect, prin scăderea valorilor de piaţă ale acestora, dar şi prin scăderea valorii portofoliului (dacă firmele au deţineri şi la alte companii), potrivit domniei sale.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au încheiat şedinţa la 0,4325 lei/titlu, cu 3,91% sub şedinţa precedentă, pe fondul unui rulaj de 75,57 milioane de lei. Două tranzacţii deal în valoare de 3,04 milioane lei au fost înregistrate, ieri, cu titlurile FP:

Titlurile "SIF Oltenia" (SIF5) au încheiat şedinţa bursieră de ieri, la preţul de 1,06 lei/acţiune, cu 6,19% sub şedinţa precedentă, pe fondul unei lichidităţi de aproape 11,83 milioane lei.

Titlurile "BRD-Groupe Societe Generale S.A." (BRD) au înregistrat o scădere cu 4,63% la 10,7 lei/titlu, faţă de şedinţa precedentă, pe fondul unei lichidităţi de 6,33 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb