BVB Scăderi pe linie pentru indici

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 noiembrie

Scăderi pe linie pentru indici

Tranzacţiile cu acţiuni Antibiotice au generat aproape 90% din rulaj

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi pe linie în ultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii trecute, în contrast cu aprecierile pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un recul de 0,97%, la 17.134 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,07%, până la 60.622 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 346,9 milioane de lei, peste media zilnică a anului de 141 milioane lei, aproape 90% din rulaj fiind generat de schimburile cu acţiuni Antibiotice Iaşi (ATB). Infinity Capital Investments, fosta SIF Oltenia, a vândut 110 milioane de acţiuni ATB, echivalentul a 16,4% din companie, pentru suma de 291,5 milioane lei. Tranzacţiile au fost realizate la preţul unitar de 2,65 lei, cu 19,94% sub referinţă. În piaţa "regular", schimburile cu titluri ale producătorului de medicamente s-au ridicat la 15,7 milioane de lei, acţiunile ATB încheind ziua în scădere cu 16,92%, la 2,75 de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Final negativ pentru bursa locală, toţi indicii închizând pe minus ultima şedinţa de tranzacţionare a săptămânii. Cel mai mult a scăzut BET-BK cu 1,36% (...). Din indicele BET, singură creştere a avut-o Premier Energy (PE), de 0,2%, iar cea mai mare scădere a fost a emitentului Antibiotice Iaşi".

În piaţa "regular", pe poziţia a doua în topul lichidităţii după titlurile Antibiotice, s-au situat acţiunile Hidroelectrica (H2O), care au coborât cu 0,74%, până la preţul de 120 lei, în condiţiile unor schimburi de 8,3 milioane lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,88%, la preţul de 28,2 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,8 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 2,1 milioane lei, acţiunile SNP încheind ziua în scădere cu 0,07%, la preţul unitar de 0,7345 lei.

În piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un recul de 0,53%, până la 1.213 puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, a scăzut cu 1,18%, la 911 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Sinteza Oradea" (STZ): +14,89%

2. "Electroargeş" (ELGS): +13,24%

3. "Vrancart" (VNC): +5,06%

4. "Romcarbon" (ROCE): +4,91%

5. "Roca Industry" (ROC1): +3,13%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Antibiotice" (ATB): -16,92%

2. "Comcm" (CMCM): -8,99%

3. "Carbochim" (CBC): -8,50%

4. "Promateris" (PPL): -4,90%

5. "Transport Trade Servcies" (TTS): -4,48%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dupa ce au bagat sume mari in tot felul de firme supraevaluate,inteligentii de la fondurile de pensii ar trebui sa bage si cateva milioane sa tina firmele din BET!

    Sa nu se creeze o spirala a deznadejdii ,indicii ca Romania o ia cu totul spre dezastru,ca implacabil ne ducem spre sovietici. 

    Titlurile ca 'BVB scade pentru ca orientarea proruseasca e pe cai mari' vor face foarte rau. 

    Doar ca managerii de fonduri atata pot!

    Si besmeticii de la SIF care din Romania cu fata spre Occident au facut banii,asa nemunciti.Ca daca era orientata in alta parte nu aveau de unde face bani si cadeau si de la etaj. 

    1. De ce sa le tina la valori supraevaluate?

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb