BVB Scăderi pe linie pentru indicii bursei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 octombrie 2019

Scăderi pe linie pentru indicii bursei

Rulaj de 40 milioane lei, peste cel din şedinţa anterioară

Valoarea tranzacţiilor realizate în şedinţa de tranzacţionare de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 40,04 milioane de lei, peste cea din şedinţa anterioară, când au fost înregistrate transferuri de 19,17 milioa-ne de lei, în timp ce indicii au cunoscut scăderi moderate, de sub 0,4%.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii BVB au avut o evoluţie negativă, spre deosebire de cea mixtă din principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 0,36% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce indicele ROTX s-a depreciat cu 0,04%. Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 8,42 milioane de euro, sub media zilnică de 9,11 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans din segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Sinteza (STZ), +2,34%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), cu +1,06%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Bucovina - Club de Munte (BCM), cu -3,59%, având un volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Digi Communications (DIGI), -1,98%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Romgaz (SNG), valoarea transferurilor cu titlurile producătorului de gaze naturale ridicându-se la 9,59 milioane lei, într-o şedinţă în care cotaţia SNG a urcat cu 0,68%, la 37,25 lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 1,18 lei/titlu, în scădere cu 0,84%, pe fondul unui rulaj de şapte milioane de lei.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,4175 lei, în scădere cu 0,6%, în condiţiile unei valori transferate de 5,85 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au angrenat un rulaj de 3,45 milioane de lei, ultima cotaţie a instituţiei de credit fiind de 14,22 lei, cu 0,42% peste referinţa din şedinţa anterioară.

Prin piaţa "deal" nu a fost derulată nicio tranzacţie.

Indicele BET-FI, ce cuprinde cele cinci SIF--uri plus FP, a cunoscut un declin de 0,15%, în timp ce BET--NG, indicele sectorului energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 0,09%.

Indicele compozit BET Plus, ce include cele mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,35%, în timp ce indicele BET--XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB a cunos-cut un recul de 0,26%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Sinteza" (STZ): +2,34%

2. "Erste Group Bank" (EBS): +2,08%

3. "Oil Terminal" (OIL): +1,95%

4. "BRK Financial Group" (BRK): +1,72%

5. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): +1,26%

-------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): -3,59%

2. "Digi Communications" (DIGI): -1,98%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -1,68%

4. "IAR Braşov" (IARV): -1,36%

5. "Purcari Wineries" (WINE): -0,93%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb