BVB Scăderi puternice pentru acţiunile FP, înaintea ofertei Hidroelectrica

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 iunie 2023

Scăderi puternice pentru acţiunile FP, înaintea ofertei Hidroelectrica

Închideri în teritoriul negativ pentru indici

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut ieri cu 5,13%, până la 1,85 de lei, pe fondul unu i rulaj de 40 milioane de lei, echivalentul a aproape 60% din valoarea totală a tranzacţiilor de la Bursa de Valori Bucueşti (BVB), de 69,2 milioane de lei. Cu o şedinţă în urmă, titlurile fondului de investiţii coborâseră cu 3,23%%, în condiţiile unui rulaj de douăsprezece milioane.

Declinul apare înaintea lansării ofertei Hidroelectrica, prin care Fondul vrea să îşi vândă o parte sau întreaga deţinere de 19,94% din producătorul şi furnizorul de energie electrică. Săptămâna trecută, FP a anunaţat că estimează listarea Hidro pentru luna iulie, ceea ce înseamnă că probabil prospectul este depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fiind în curs de autorizare. Şedinţele Consiliului ASF au loc în fiecare miercuri, astfel încât nu este exclus ca prospectul să primească avizul supraveghetorului pieţei chiar astăzi.

În aceste condiţii, declinul acţiunilor FP apare probabil în urma vânzărilor unor investitori ce pregătesc bani pentru oferta Hidroelectrica, iar dimensiunea volumelor arată că este vorba şi despre instituţionali.

Scăderea titlurilor Fondul Proprietatea a avut impact important asupra indicilor, care au încheiat ziua în teritoriul negativ, în contrast cu aprecierile pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un recul de 1,49%, la 12.006 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,95%, până la 2.301 puncte.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Toţi indicii BVB au închis şedinţa de tranzacţionare în scădere, fiind influenţaţi în special de evoluţia emitentului Fondul Proprietatea. Corecţiile au fost cuprinse între -1,73% pentru BET-FI şi -0,71% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 13,94 milioane euro, cel mai mare rulaj din această lună (...). Din indicele BET, doar trei emitenţi au închis şedinţa în creştere: Bursa de Valori Bucureşti (BVB), 1,31%, OMV Petrom (SNP), 0,81% şi Purcari Wineries (WINE), 0,78%".

După acţiunile Fondul Proprietatea, pe treapta a doua a clasamentul valorii tranzacţiilor s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 5,9 milioane de lei, titlurile producătorului de petrol şi gaze încheind ziua la preţul de 0,497 lei, cu 0,81% peste referinţa din sesiunea anterioară.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au coborât cu 0,47%, până la 19,17 lei, pe fondul unor tranzacţii de 3,7 milioane de lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce s-au depreciat cu 1,23%, până la preţul de 44,25 lei, în condiţiile unui rulaj de 2,3 milioane de lei.

Prin piaţa "deals" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri de la BVB, a avut un recul de 1,31%, la 1.050 de puncte, în vreme ce indicele BETAero, ce reuneşte companiile prezente în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a depreciat cu 1,11%, până la 856 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "BRK Financial Services" (BRK): +8,68%

2. "Comelf" (CMF): +6,82%

3. "Cemacon" (CEON): +1,94%

4. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): +1,31%

5. "Safetech" (SAFE): +1,31%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -6,62%

2. "Fondul Proprietatea" (FP): -5,13%

3. "Socep" (SOCP): -4,17%

4. "Electromagnetica" (ELMA): -3,87%5. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -2,98%

5. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -2,98%

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. bucuria lui Dinu_Ne_Bunul ca scade FP,e foarte suparat ca a crescut TGN si BRK

    Or fi aflat pretul daca a ajuns dosarul la autorizare si o fi mic !

    1. Sper ca nu, desi nu ar fi prima sif-onare ;) Acum toti ochii sunt atintiti pe listarea asta, sper ca si ai DNA-ului.

      "sper ca si ai DNA-ului" - doarme...

    Evident ca a fost un instituțional... se vedea clar cum descarca la același preț pachete ff mari ... are nevoie de bani pentru hidro ....

    1. Si retailul a descarcat mult. Institutionalii o faceau mai de dimineata pe la 1.92-1.93... retailul din panica a dus pretul jos. E posibil institutionalii sa fi stabilizat pretul pe final de zi la 1.85 - vin raportarile semestriale... sau vandut doar 20 milioane actiuni, si sunt miliarde...

      Totuși nu prea are logica sa vinzi fp ca să cumperi hidro. Ar trebui sa vinzi alte acțiuni ca să cumperi hidro, iar fp sa îl vinzi după ce anunță dividendul special. Atunci acțiunea va exploda. Indiferent ca vinde tot pachetul sau doar jumătate, dividendul va fi cel puțin 1 leu pe acțiune. Atunci sigur nu va mai fi la 1.85 sau 2 lei. Va fi mult mai sus.

      Corect. Doar ca toata campania mediatica a creat un FOMO. Nu se vrea sa se inteleaga ca nu exista suficient volum la Hidro pentru retail chiar si la acel PER 12 care se vehiculeaza. Vor ramine oamenii si fara FP si fara Hidro.

      Sigur nu are sens, mai ales daca vrei sa iei hidro. Poti fi mai inspirat luand altceva.

      Plecand de la datele tale, daca cumperi actiunea FP cu 1,85 lei si primesti un dividend special de 1 leu dupa vanzarea Hidro, portofoliul FP va mai valora 0,85 de bani?

      Salrom, portul si aeroporturi sunt necotate. 

      Vuan ar rămâne undeva la 0.6-0.65 lei de la 2.57 cât e acum. Dar între timp se mai anulează din actiunile fp, pentru ca tot ce rascumpara templeton din piata la un moment dat se vor anula si se reduce capitalul social. Chiar in momentul asta sunt peste 600 milioane de actiuni detinute in nume propriu si care vor fi anulate cat de curand. Și dacă vuan se va imparti la mai puține actiuni atunci va fi mai mare, posibil un 0.75- 0.80. Insa nu uitați ca dupa ipo vuan rămâne același pana in momentul distribuirii dividendului, pentru ca miliardele de lei din hidro sunt cash la dispoziția fp. Fiind cash sunt tot parte din vuan, pana la plata dividendului.

      si fara FP si fara Hidro? ha ha, pe ce lume traiesti?

      Solutia corecta acum este sa vinzi FP si sa tii banii pentru IPO. Ce va fi suprasubscris ti se intoarce in cont si cumperi H2O din piata. Intrebarea e de ce stau fondurile de pensii cu FP in portofoliu, in loc sa vanda?? Poate pentru ca nu-s banii lor si-i doare'n cot?!

      Detinerea H2O este cam 80% din port. FP.

      Deci 2,57 - 80% = 0,51. Cam acolo ar trebui sa coboare pretul la FP dupa ipo.Sau chiar mai jos, 0,3-0,4 pentru ca e si o lovitura de marketing pentru FP sa vanda 80% din detinere. Cum zicea cineva, din fond de investitii se transforma intr-un fel de cont bancar

      Cred ca nui-ntelegi ideea. dupa plata dividendului special fp ramane cheala. n-are de ce sa creasca pretul.maiales dc vinde tot hidro.

      FP nu plateste impozit pe vanzarea hidroelectrica? cred ca plateste. 16% sau 10% nu stiu exact. mai plateste comisioane la cele 14 banci ce intermediaza ipo, apoi platesti tu 8% impozit pe dividende retinut la sursa , si vezi cat ramane din vanzarea hidro? 50-60%?

      Ba inteleg perfect ideea, eu stiu ca ramane fp cam cheala dupa aia. Insa nu cred ca in momentul anuntarii dividendului special de, sa zicem, 1 leu pe actiune, pretul actiunii fp ramane la 1,9 -2 lei, cu siguranta va fi o crestere, pana la momentul ex-date. Eu ziceam ca se poate beneficia de cresterea aceea pentru a specula pe FP ! Atat ... Daca tu crezi ca anunti dividend de 50 % din pretul actiunii si actiunea nu se misca deloc .... Dupa aceasta ultima speculatie pe fp, este intr-adevar moarta. RIP !!

      Templeton se va stradui sa listeze salrom, porturi, aeroporturi. Statul Roman este repetent la listari.

      poate sa creasca fiindca uneori la bursa se intampla greseli de evaluare, dar nu m-as baza pe greseala unora

      mai au necotate, ALRO , samd.

      Daca pretul H2O este sub VUAN, FP nu face profit, deci nu va da dividende, ci distributii de capital, care nu sunt impozitate.

    Să nu uităm și de participația FP de ENEL, vândută și aceea. O valoare mai mică, dar există. Se va adăuga tot la dividendul special.

    poate vine Ciolacu si le da cu "patriotismul economic" peste ochi anuland IPO-ul HDR

    S-au vandut 3 mil actiuni intr-o singura tranzactie, la 1,85 parca.

    Erau la vanzare 4,5 mil si tot atatea au ramas.

    Tranzactia nu apare ca deal. 

    1. Astea sunt tranzactii telefonate la secunda, se pune BID si ASK deodata.... stai linistit, nu retailul vinde FP de 5 mil lei intr-o singura tranzactie .... astea sunt aranjate dinainte ...

      pare ca se echilibreaza oferta cu cererea...3.2 mil ask, 2,9 mil bid

    Asa cum a coborat, tot asa isi va reveni cotatia, poate cu ceva delay.

    Scaderea abrupta nu are legatura cu "valoarea FP" inainte sau dupa listarea Hidro. Pur si simplu a fost un vanzator (foarte probabil extern) care a avut ordin sa vanda, fara sa-i pese de viitorul actiunii sau de viitorul dividend special. 

    Nu trebuie uitat de toate vanzarile FP din ultima perioada, sunt plini de cash si mare parte din cash-ul asta va fi distribuit actionarilor. Am tot cumparat in 1.95 si in 1,85, imi pare rau ca am terminat cash-ul ca as mai fi luat. Sa auzim de bine!

    Cine are bani ar face bine sa cumpere. De ce?

    -FP detine si Salrom, pe care il va lista, au anuntat.  

    -FP detine si Enel, pe care il vor vinde, au anuntat.  

    -au cumparat si vor mai cumpara pana la sf anului prin programe de reascumparari aprox 1 miliard de actiuni din cele 5.5 miliarde de actiuni in total. 

    -dispun de cash enorm in conturile lor.

    -in urm. 2 ani pretul actiuni de 1.89 se va recupera din dividende ( Hidro +celelalte dividende) 

    1. nu vinde tot H2O?

      Probabil ca nu va fi 100% din cei 20 % pe care FP ii detine la Hidro.

      Conform PNRR trebuie listata 15% din Hidro. "Best guess" - FP va lista 15% din cei 20% pe care ii are. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb