BVB Scăderile au continuat şi ieri la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 august 2005

În cadrul sesiunii bursiere de ieri, la Bursă au predominat reducerile cotaţiilor, în special în ultima parte a zilei, cînd în piaţă au intervenit vînzătorii. Rulajul total a fost cu puţin peste 23 de milioane de RON, din care 1,47 milioane de RON au reprezentat transferurile de obligaţiuni. Astfel, au fost tranzacţionate 2050 obligaţiuni municipale Alba Iulia, la acelaşi preţ cu principalul şi în sumă de peste 90.000 RON. De asemenea, au fost efectuate tranzacţii cu 2605 obligaţiuni corporative Raiffeisen Bank, la un preţ cu 1% mai mare decît principalul. Valoarea totală a transferurilor a însumat peste 1,3 milioane de RON. Ieri, s-au tranzacţionat şi 22 de obligaţiuni BRD Groupe Société Générale. Preţul de transfer a fost acelaşi cu principalul, iar valoarea totală a fost de 57.345 RON.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a înregistrat o scădere cu 0,91%, ajungînd la nivelul de 5.697,83 puncte.

Indicele BET - FI a scăzut ieri cu 0,96%, ca urmare a reducerii cotaţiilor titlurilor SIF. Nici o societate de investiţii financiare nu a închis ziua pe creştere, doar SIF2 "Moldova" Bacău a înregistrat acelaşi preţ ca cel din ziua anterioară.

La prima categorie s-au detaşat acţiunile BRD ca valoare tranzacţionată. Cu acestea s-au efectuat transferuri în sumă de peste 1,7 milioane de RON. Cu titlurile băncii a fost realizată şi o tranzacţie specială (deal), cu 48.000 acţiuni, la preţul de 11,5 RON/titlu. Valoarea transferului a fost de 552.000 RON. Rulajul total perfectat cu acţiunile BRD a fost de aproape două ori mai mic decît cel din ziua anterioară. Cotaţia la finele şedinţei a fost de 11,9 RON/acţiune, în creştere cu 0,9% faţă de cea precedent.

La aceeaşi categorie, titlurile "Banca Transilvania" au fost tranzacţionate în număr de pes-te 1,2 milioane, iar rulajul de ieri a fost de 1,4 milioane de RON. Preţul la sfîrşitul sesiunii bursiere a fost acelaşi ca cel de luni.

La categoria SIF, cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF1 "Banat Crişana".

La categoria a II-a, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC). Acţiunile RRC s-au tranzacţionat într-un volum de peste 35 milioane de acţiuni, cu o valoare totală de 3,5 milioane de RON. Preţul de în-chidere de 0,0984 RON/ac-ţiune a fost în scădere cu 4,5% comparativ cu cel precedent.

"Petrom" Bucureşti

La prima categorie, cel mai mare volum transferat s-a realizat cu acţiunile "Petrom" Bucureşti. Brokerii susţin că preţul titlurilor a fluctuat în intervalul 0,4740 şi 0,4800 RON/acţiune. După ce în prima parte a zilei cumpărătorii au intervenit în piaţă, conducînd la creşteri ale cotaţiei pînă la nivelul maxim de 0,4900 RON/acţiune, spre final, vînzătorii au intrat în piaţă şi cotaţia acţiunilor a scăzut pînă la 0,4560 RON/titlu, care a fost şi preţul minim de ieri. Preţul la final s-a stabilizat la 0,4750 RON/acţiune, în scădere cu 0,2% faţă de cel din ziua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb