BVB Scăderile continuă să domine pe Bursă

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iunie 2006

Finalul săptămânii trecute nu a adus revenirea mult aşteptată a cotaţiilor bursiere, întrucât cei trei indici au încheiat şedinţa de vineri în pierdere. Din nou, cotaţiile societăţilor de investiţii financiare au fost cele mai afectate, înregistrând o depreciere medie de -1,66%. Indicii BET şi BET-C s-au situat încă de la des-chidere pe o pantă descendentă, cu o uşoară tendinţă de revenire către finalul zilei, cumulând o pierdere de 0,61% respectiv 0,38%. Valoarea transferurilor a fost de numai 16,6 milioane RON, în scădere cu 43% faţă de şedinţa precedentă.

Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost vineri cele ale SIF "Oltenia", valoarea totală a transferurilor cifrându-se la peste 3 milioa-ne RON. Volumul de tranzacţionare în cazul tuturor acţiunilor SIF a fost însă redus, în unele cazuri fiind de sub 1 milion de acţiuni.

Cotaţia acţiunilor SIF5 a fost cea care a înregistrat şi cea mai puternică depreciere din acest sector, de -2,29%. În cele cinci şedinţe ale săptămânii trecute, cotaţiile SIF au cumulat pierderi de peste 10%, cu excepţia acţiunilor SIF1 "Banat Crişana" al căror curs s-a depreciat cu numai 4%. La polul opus se situează cotaţia acţiunilor SIF "Oltenia", care a înregistrat o pierdere de 11,2%, atât pe fondul scăderii generalizate a pieţei bursiere, cât şi din cauza conflictelor şi schimbărilor manifestate în ultimele săptămâni la nivelul conducerii companiei.

La prima categorie a Bursei, interesul investitorilor s-a îndreptat cu precădere către acţiunile emitentului bancar "BRD-Groupe Société Générale", rulajul total fiind de 2,4 milioane RON. În şedinţa de vineri, cotaţia acţiunilor BRD a rămas nemodificată (preţul de referinţă 15,8 RON/acţiune) în timp ce cursul acţiunilor "Banca Transilvania" a pierdut 0,6% (preţul de referinţă 0,88 RON/acţiune). La nivelul întregii săptămâni însă, acţiunile BRD au dat dovadă de o volatilitate mai ridicată a cursului, acesta pierzând -4% comparativ cu acţiunile TLV a căror cotaţie s-a depreciat cu numai -2%.

Cotaţia titlurilor emitentului petrolier "SNP Petrom" a înregis-trat vineri o evoluţie liniară, preţul de referinţă fiind similar celui din şedinţa de joi (0,5050 RON/acţiune). La nivelul întregii săptămâni, cursul titlurilor SNP a pierdut numai -1,9% în timp ce cotaţia acţiunilor RRC a scăzut în aceeaşi perioadă cu -4,7%, ultimul preţ fiind de 0,0767 RON/acţiune. Analiştii "Prime Transaction" sunt de părere că "deşi cotaţia petrolului la nivel internaţional a coborât sub pragul de 70 de USD/baril, această valoare mai reprezintă încă o medie pentru trimestrul al doilea, astfel că va influenţa major rezultatele financiare ale celor două companii, influenţa pozitivă fiind în cazul "SNP Petrom", care desfăşoară şi activităţi de extracţie.

"Altur" Slatina

Cea mai puternică depreciere a înregistrat-o vineri cursul acţiunilor "Altur" Slatina (simbol ALT), care a scăzut cu -74%, datorită divizării valorii nominale a titlurilor de la 0,5 RON la 0,1 RON pe acţiune, concomitent cu creşterea numărului total de acţiuni la 206 milioane. Limita de preţ a fost suspendată pentru acţiunile ALT, până la formarea liberă, pe baza cererii şi a ofertei, a unui nou preţ de referinţă. În acelaşi timp, pe perioada suspendării limitei de preţ, simbolul ALT nu va fi disponibil pe piaţa DEAL, iar acţiunile nu vor fi incluse în componenţa indicelui BET-C.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb