BVB se menţine pe linia de plutire

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2023

BVB se menţine pe linia de plutire

Aprecieri uşoare pentru indicii bursei noastre, sub media europeană Valul listărilor din Piaţa AeRO s-a oprit; doar o companie a venit în acest an în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB Mona Mahajan, Edward Jones Investments: "Bursele au inclus deja în preţuri o mare parte din recesiune, în piaţa «bear» din ultimele cincisprezece luni"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri uşoare în primul trimestru al anului, într-un climat internaţional favorabil pieţelor de acţiuni. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 3,8%, la 12.111 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 4,1%, până la 2.293 de puncte.

Sunt performanţe peste cele ale mai multor pieţe din regiunea noastră, dar sub evoluţiile principalelor burse din Europa şi Statele Unite, luate în ansamblu.

"Prin comparaţie cu celelalte pieţe europene, bursa locală a subperformat. Creşterea de 4% este sub medie, care în primul trimestru a fost de circa 10%. În ultimul an, se observă o performanţă inferioară a pieţelor bursiere aflate în apropierea zonei de conflict din Ucraina. Aceste burse au evoluţii sub medie, fiind probabil afectate de un risc geopolitic mai mare cu care sunt asociate", spune Alin Brendea, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Prime Transaction.

Pe lângă riscul geopolitic, şi-a spus cuvântul structura pieţelor care, în regiunea noastră, sunt compuse preponderent din acţiuni ale unor emitenţi din sectoare defensive sau ciclice, a căror performanţă în primele trei luni ale anului a fost mult inferioară companiilor de creştere din sectoare intensive în cunoaştere.

Creştere puternică pentru Nasdaq, pe fondul perspectivelor de relaxare a politcii monetare a Fed

În Statele Unite, indicele S&P 500 a urcat cu 7%, în vreme de Dow Jones s-a apreciat cu numai 0,4%. Nasdaq Composite, care mai este denumit şi "indicele tehnologiei", a crescut cu 16,8%, cel mai bun trimestru din 2020.

Evoluţiile au apărut pe fondul raportărilor unor rezultate în ansamblu peste aşteptări şi a continuării slăbirii presiunilor inflaţioniste, ceea ce a permis Rezervei Federale să reducă pasul de majorare a dobânzii-cheie. În plus, problemele din sectorul bancar american, care în fond au avut drept cauză dobânzile ridicate, au sporit speranţele investitorilor ca banca centrală a SUA să oprească rapid creşterea ratelor, în încercarea de a proteja stabilitatea financiară.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europenă se află în urma Rezervei Federale în ceea ce priveşte ridicările de dobândă, indicele Stoxx 600 a urcat cu 7,7%, în primele trei luni ale anului.

Creştere de 7,8% pentru BET-NG, sectorul vedetă de la BVB

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele extins BET-XT, al celor mai lichide treizeci de acţiuni ale pieţei noastre, a urcat cu 3,5%, în primul trimestru al anului, la 1.055 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 7,8%, la 919 puncte.

În contrast cu declinul preţului petrolului în pieţele internaţionale, acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 9,6%, în primele trei luni ale anului, în contextul în care compania a raportat cel mai mare profit din istorie, de 10,3 miliarde de lei. Emitentul a propus un dividend cu randament de aproape 8% precum şi intenţia de a distribui dividende speciale. În plus, până la finele lunii trecute, se părea că OMV Petrom nu va plăti "taxa de solidaritate". Doar că Parlamentul a modificat Ordonanţa astfel încât şi producătorul de petrol şi gaze să intre sub incidenţa legii, măsură dur criticată de conducerea companiei.

BVB se menţine pe linia de plutire

Acţiunile Romgaz (SNG) au avut o creştere de 5%, în primele trei luni ale anului, în timp ce titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 6,3%. Ambele companii sunt controlate de stat, ai căror reprezentanţi pot să le ceară să distribuie ca dividende 90% din profitul anului trecut, conform unui memorandum aprobat de Guvern la începutul lunii martie. Dar, conducerea celor două companii a propus ca doar circa 50% din rezultatul anului trecut să meargă către acţionari, în condiţiile existenţei unor excepţii de la memorandum-ului, pentru "cazuri temeinic justificate".

Acţiunile companiilor de utilităţi au avut creşteri consistente, în contextul raportării unor rezultate financiare poate peste aşteptări şi în unele cazuri a propunerilor de dividende. Titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 13,2%, transportatorul naţional de gaze obţinând anul trecut un profit dublu comparativ cu cel din 2021. Acţiunile Conpet (COTE), companie care vrea să acorde 90% din profit ca dividende, au urcat cu 11,2%, în primul trimestru al anului, în vreme ce titlurile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 9,7%.

Băncile - printre puţinele acţiuni din prima ligă bursieră ce s-au depreciat, în primul trimestru al anului

Acţiunile bancare sunt printre puţinele din prima ligă bursieră care au încheiat primele trei luni ale anului în scădere. Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 8,6%, în timp ce acţiunile Banca Transilvania (TLV) au avut un recul de 2,1%. Scăderile vin în condiţiile în care, la recomandările Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României, instituţiile de credit nu propun distribuirea de dividende. În plus, situaţia din sectorul bancar din Statele Unite (marcat de colapsul Silicon Valley Bank) şi din cel european, a acutizat temerile investitorilor privind problemele pe care le pot avea instituţiile de credit într-un mediu marcat de dobânzi mari şi creştere economică slabă.

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti, Aquila şi Sphera - cele mai mari aprecieri din principalul indice al BVB

La capitolul creşteri din indicele BET se remarcă acţiunile Bursa de Valori Bucureşti, ce au urcat cu 33,7%, în primele trei luni ale anului. Cotaţia BVB s-a înscris pe un trend ascendent viguros încă din prima parte a anului trecut, mişcare ce poate fi doar parţial explicată de rezultatele societăţii, propunerile de dividende şi perspectivele listării Hidroelectrica. După cum reiese din raportări, la cumpărare s-au aflat investitori instituţionali români ce achiziţionează probabil pentru a avea o putere de vot mai mare în AGA, în condiţiile în care în acest an sunt alegeri pentru Consiliul de Administraţie.

Acţiunile Aquila (AQ) au urcat cu 24,6%, în primele trei luni ale anului, după ce în 2022 preţul titlurilor furnizorului de soluţii integrate de distribuţie, logistică şi transport de bunuri de larg consum au avut o scădere severă. Nu există o cauză evidentă pentru declinul de anul trecut al titlurilor companiei ţinând cont de rezultatele raportate, astfel încât probabil unii investitori au început să vadă atractive acţiunile AQ din punctul de vedere la evaluărilor.

Şi titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au avut o apreciere puternică în primele trei luni ale anului, de 16,4%, după o scădere accentuată în 2022. Compania a raportat pentru anul trecut un profit în creştere cu circa 70%, iar pentru acest an şi-a bugetat vânzări mai mari cu 21% şi un rezultat net în creştere cu 83% comparativ cu cel din 2022.

Discounturi de tranzacţionare situate între 63% pentru SIF Oltenia şi 47% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP) a stagnat în primele trei luni ale anului, în condiţiile în care componentele sale au avut evoluţii divergente. Acţiunile FP au urcat cu 3,2%, în timp ce titlurile Transilvania Investments s-au apreciat cu 5,4%. La polul opus, acţiunile Evergent Investments s-au depreciat cu 6,6%, în primul trimestru al anului.

La finalul lunii martie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 62,8% pentru SIF Oltenia (SIF5) şi 47,2% în cazul Evergent Investments, în timp ce FP avea un discount de 18,2%, puţin mai mare decât obiectivul celor de la Franklin Templeton, de sub 15%.

Spre deosebire de efervescenţa din 2022 şi mai ales 2021, în primele trei luni ale anului curent au fost puţine listări la BVB. În Piaţa Principală au fost trei emisiuni de obligaţiuni, ale Unicredit Bank, CEC Bank şi Raiffeisen Bank, în vreme ce în Piaţa AeRO au intrat la tranzacţionare acţiunile Millenium Insurance Broker.

Patria Asset Management a listat al doilea Exchange Traded Fund de la BVB, ETF Energie Patria Tradeville, fond sectorial ce urmăreşte indicele BET-NG, iar Ministerul Finanţelor Publice a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei, denominate în lei şi euro.

Mona Mahajan: "Statele Unite vor intra într-o recesiune uşoară"

Am intrat în trimestrul al doilea al anului, perioadă în care la bursa noastră companiile raportează rezultatele pentru perioada ianuarie-martie şi au loc adunările acţionarilor în care se votează dividendele propuse de emiteţi.

În plan internaţional, inflaţia se află încă la cote ridicate, cu mult peste ţintele băncilor centrale, iar economiile încetinesc. Mona Mahajan, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, crede că Statele Unite vor intra într-o recesiune uşoară, în condiţiile în care piaţa muncii dă semne de declin, producţia şi serviciile continuă să scadă, la fel şi sectorul locuinţelor.

"Pieţele de acţiuni, probabil, nu vor ignora o încetinire a economiei, iar riscurile pe termen scurt pentru raliul recent rămân ridicate. Dar, credem că pieţele au inclus deja în preţuri o mare parte din recesiune, în piaţa «bear» din ultimele cincisprezece luni", a scris strategul în ultimul său comentariu săptămânal. "De asemenea, este important să ne amintim că ciclul economic este distinct de cel al pieţei, iar bursele încep adesea să se redreseze cu luni înaintea economiei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb