BVB Sectorul chimic îşi ia avînt

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 martie 2006

Şedinţa bursieră de ieri s-a menţinut în cote bune de lichiditate, valoarea totală a transferurilor fiind de 51,9 milioane RON. Analiştii "Prime Transaction" consideră această şedinţă ca fiind "una mai interesantă cu rulaje bune şi oscilaţii mari de preţ în cazul unor titluri, precum şi cu cîteva tranzacţii deal". Indicii bursieri au evoluat divergent în şedinţa de ieri, singurul care s-a apreciat fiind BET-FI (+1,02%), în timp ce BET şi BET-C au pierdut -1,02% şi res-pectiv -1,22%.

Sectorul petrolier s-a aflat ieri în atenţia investitorilor. Acţiunile RRC au fost tranzacţionabile numai în prima parte a zilei, întrucît la mijlocul şedinţei au fost suspendate ca urmare a convocării AGA pentru aprobarea rezultatelor financiare pe anul 2005. Cursul a înregistrat însă o creştere destul de puternică, pînă la 0,0900 RON/titlu, determinînd o apreciere a cotaţiei cu +3,5%.

Celălalt mare operator petrolier, "Petrom" a fost cel mai tranzacţionat emitent al şedinţei, cu un rulaj total de 8,4 milioane RON, aferent unui volum de 14,7 milioane titluri. La "SNP" s-a înregistrat ieri o presiune puternică la vînzare, care a dus la atingerea unui minim de 0,5550 RON/titlu la mijlocul şedinţei. Cotaţiile s-au stabilizat ulterior, fără a reveni însă la nivelul de deschidere, iar ultima tranzacţie s-a efectuat la 0,57 RON, cu -2,6% în scădere faţă de şedinţa de miercuri.

Şi acţiunile BRD-GSG au avut o evoluţie similară, cu o lichiditate bună (389 mii de acţiuni transferate). Cursul a scăzut în prima parte a şedinţei, pînă la 17,2 RON/acţiune. Titlurile BRD nu au reuşit să recupereze prea mult, astfel că la închiderea şedinţei, preţul de referinţă a fost de 17,3 RON/titlu.

Acţiunile SIF s-au lansat pe o creştere puternică în prima parte a zilei, care apoi s-a mai temperat, la închidere titlurile SIF 2 fiind pe pierdere. Cea mai puternică apreciere a suferit-o cotaţia acţiunilor SIF1 "Banat Crişana", care a cîştigat 1,3%. Cel mai tranzacţionat a fost SIF3 "Transilvania", cu o valoare totală a transferurilor de 6,6 milioane RON.

În piaţa deal au fost realizate două tranzacţii cu acţiunile "Kandia Excelent" (EXC). Au fost transferate peste 11 milioa-ne de acţiuni reprezentînd 9,16% din capitalul social al companiei, la preţul de 0,6900 RON/titlu.

Interesul investitorilor s-a îndreptat ieri către sectorul chimic, reprezentat prin cele două societăţi producătoare de îngrăşăminte "Amonil" Slobozia şi "Azomureş" Tîrgu Mureş. Marcel Murgoci, de la "Estinvest", consideră că aceas-tă creştere se datorează anun-ţului făcut de Ministerul Economiei şi Comerţului referitor la amînarea cu doi ani a calendarului de aliniere la preţurile gazelor naturale.

"Amonil" Slobozia

Acţiunile AMO au avut o evoluţie apatică în prima parte a şedinţei, însă în apropiere de închidere, a crescut cu +12,7%. Creşterea s-a realizat pe fondul intrării în piaţă a unor ordine de cumpărare, care au urcat preţul pînă la 0,1020 RON/titlu. În şedinţa de ieri au fost transferate aproape şase milioane de titluri, ceea ce reprezintă un maxim al ultimei luni.

"Azomureş" Tîrgu Mureş

În cazul titlurilor AMO, cursul a început să se aprecieze de la jumătatea şedinţei şi a ajuns la un maxim de 0,2260 RON/acţiune. Preţul de referinţă a fost de 0,2250 RON/titlu, în creştere cu 11,4% faţă de şedinţa de miercuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb