BVB Sectorul SIF-urilor, în scădere

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 ianuarie 2006

Lichiditatea pieţei a fost ridicată ieri, transferurile totalizînd peste 64 milioane RON, realizate prin rulajul unui volum de aproape 133 de milioane de titluri. Indicii bursieri au înregistrat evoluţii contrare, singura depreciere fiind în sectorul societăţilor de investiţii financiare, al cărui indice reprezentativ, BET-FI, s-a redus cu 0,22 puncte procentuale. Indicele BET s-a apreciat cu 2,54%, iar BET-C, care reflectă evoluţia tuturor titlurilor cotate la BVB, a crescut cu 2,23 puncte procentuale.

Aproximativ 40% din rulajul de ieri a fost realizat cu titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare. Cele mai lichide titluri au fost SIF1 "Banat Crişana" cu o valoare totală de tranzacţionare de peste 10,9 milioane RON. Cotaţia acestor titluri a scăzut semnificativ, cu 0,7 puncte procentuale. O depreciere puternică au suferit şi acţiunile SIF3 "Transilvania", a căror cotaţie a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, la o valoare totală de tranzacţionare de puţin peste 6,3 milioane RON. Cea mai scăzută lichiditate din cadrul acestui sector au avut-o titlurile SIF4 "Muntenia", cu un rulaj de peste un milion RON.

Cele mai lichide titluri din piaţă au fost SNP "Petrom", a căror valoare totală de tranzacţionare s-a ridicat la 14,9 milioane RON, ceea ce reprezintă peste 23% din totalul pieţei. Şedinţa s-a închis la o valoare de 5,7 RON/acţiune, în creştere cu 5,6 puncte procentuale faţă de ziua anterioară.

Au revenit la tranzacţionare titlurile RRC "Rompetrol Rafinare" cu care s-au realizat transferuri de peste 9,2 milioane RON. Tranzacţiile s-au realizat la preţuri cuprinse între 0,113 şi 0,117 RON/acţiune şi au cumulat peste 80 milioane de acţiuni.

În cadrul sectorului bancar, cele mai tranzacţionate au fost titlurile "Banca Transilvania" (TLV) a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,2 procente, pe fondul unui rulaj de 2,5 milioane ac-ţiuni. Totalul transferurilor realizate cu aceste titluri s-a cifrat la peste 3,4 milioane RON.

SIF 1 "Banat Crişana" Arad

Titlurile SIF 1 au înregistrat cea mai mare depreciere din sectorul societăţilor de investiţii financiare (0,7%), pe fondul unui rulaj de 4,05 milioane de titluri. Şedinţa s-a deschis la 2,7 RON/acţiune şi a atins minimul de 2,67 RON/acţiune în prima parte a zilei. Cotaţia a oscilat pe tot parcursul sesiunii bursiere, la închidere o acţiune SIF 1 fiind cotată la 2,71 RON/acţiune. Titlurile SIF 1 au fost cele mai lichide din sectorul SIF-urilor, cu un rulaj de peste 10 milioane RON.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Cotaţia RRC a pierdut ieri 0,9 puncte procentuale, preţul de închidere situîndu-se la 0,115 RON/acţiune. În prima jumătate a şedinţei, acţiunile RRC s-au tranzacţionat în cea mai mare parte la maximul zilei, de 0,117 RON/acţiune, pentru ca spre finalul zilei preţul să se situeze mai mult în jurul minimului de 0,113 RON/acţiune. Volumele tranzacţionate au fost mici, cu excepţia unui pachet de 10 milioane de titluri transferat, în partea a doua a şedinţei de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb