BVB Şedinţă agitată pe SIF-uri

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iulie 2005

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost una de creştere la nivelul principalilor emitenţi de la Bursă. Indicii bursieri au fost la finele sesiunii bursiere pozitivi. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,35% faţă de ziua precedentă. Cea mai mare ajustare a avut-o indicele BET- FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, crescînd cu 3,14% de la o zi la alta.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat titlu a fost SNP "Petrom", cu un rulaj de peste 2,27 milioane de RON, la un volum transferat de aproximativ 5 milioane de acţiuni. În prima parte a sesiunii bursiere, cotaţia SNP a fost în scădere, atingînd minimul zilei de 0,4600 RON/acţiune, după care în a doua jumătate a sesiunii cotaţia a crescut pînă la maximul zilei de 0,4700 RON/acţiune, pe fondul ordinelor de cumpărare plasate în piaţă. La final, însă, preţul a suferit o corecţie redusă, închizînd la 0,4670 RON/acţiune. Acesta a fost în scădere cu 0,4% comparativ cu ziua precedentă.

La aceeaşi categorie, acţiunile "Banca Transilvania" au avut o lichiditate mult mai mică comparativ cu şedinţele anterioare. Au fost transferate peste 890.000 titluri, în valoare totală de aproximativ 700.000 RON. Preţul unitar la finele şedinţei a fost de 0,7750 RON, acelaşi ca cel din ziua precedentă.

Segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare a avut o evoluţie spectaculoasă. Cotaţia acţiunilor SIF a crescut per ansamblu, reuşind astfel să recupereze deprecierea înregistrată cu o zi în urmă. Cea mai mare creştere au avut-o acţiunile SIF2 "Moldova" Bacău. După ce au fluctuat între 1,0300 şi 1,0700 RON/titlu, la sfîrşitul şedinţei de tranzacţionare preţul a fost cel maxim, în creştere cu 3,9% faţă de cel anterior. Brokerii susţin că achiziţionarea de acţiuni SIF s-a realizat direct la preţul de vînzare, existînd astfel o presiune ridicată la cumpărare, fapt care a condus ca toate preţurile de închidere să fie cele maxime ale zilei. Rulajul total la categoria SIF a fost de peste 6,7 milioane de RON, aproximativ jumătate din totalul bursier.

La categoria a doua, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Rompetrol Rafinare" Constanţa. În prima parte a zilei, cotaţia a atins minimul zilei de 0,0863 RON/acţiune, după care aceasta a crescut pînă la nivelul de 0,0890 RON/acţiune. Preţul la finele sesiunii bursiere a fost de 0,0891 RON/acţiune, în creştere cu 2,3% faţă de cel precedent. Investitorii au manifestat, în opinia brokerilor, un interes cres-cut în ultimele zile pentru acţiunile "Rompetrol". Cotaţia acestora a crescut simţitor de la o zi la alta pe fondul mai multor ordine de cumpărare introduse în piaţă.

SIF5 "Oltenia" Craiova

Interesul pentru acţiunile SIF a scăzut comparativ cu zilele precedente. După SIF2 "Moldova", titlurile SIF5 au înregistrat o creştere la sfîrşitul zilei de 3,3%, închizînd şedinţa la preţul maxim. Cu 315.000 acţiuni SIF5 s-a realizat şi o tranzactie specială (deal), în sumă de aproximativ 400.000 RON. La categoria SIF a mai fost efectuată o tranzactie specială cu 230.000 titluri SIF3 "Transilvania", la preţul de 1,3000 RON/acţiune, în valoare totală de 299.000 RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb